20 οικονομικές ιδέες για το Σαββατοκύριακο

Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πιο όμορφα και διασκεδαστικά πράγματα δεν έχουν ετικέτα με την ένδειξη «€». Ψάχνουμε λοιπόν 20 από αυτές τις ξεχασμένες απολαύσεις, για να περάσετε ένα οικονομικό σαββατοκύριακο στην πόλη.
20 οικονομικές ιδέες για το Σαββατοκύριακο
του Γιώργου Κόκουβα

Εδώ και αρκετούς μήνες συνηθίσαμε τόσο πολύ να μιλάμε για ευρώ, δάνεια, καταθέσεις και χρήματα, που ξεχάσαμε κάτι βασικό: πως οι μεγαλύτερες απολαύσεις στην ζωή είναι δωρεάν. Όπως μια βόλτα με το πιτσιρίκι ή τον σκύλο μας στους λόφους της πόλης. Ή η θέα ενός ηλιοβασιλέματος με μικρή –την ελάχιστη- αλλά ιδανική παρέα. Το ασταμάτητο γέλιο με την παρέα στα σκαλιά μιας πλατείας. Μια ποδηλατάδα δίπλα στη θάλασσα.

Αν προτιμάτε να μιλήσουμε για spreads, PSI και ελλείμματα ΑΕΠ (δεν) έχουμε αντίρρηση. Προτείνουμε όμως, έστω και για ένα σαββατοκύριακο, να δοκιμάσετε μία ή και περισσότερες από τις παρακάτω ιδέες και να αφήσετε για λίγο στην άκρη τα δελτία ειδήσεων. Άλλωστε, όταν όλοι μιλούν για τιμές, η αξία μερικών πραγμάτων, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση, παραμένει ανεκτίμητη.

*Δείτε το ηλιοβασίλεμα
Πάρτε το άλλο σας μισό από το χέρι και αντί για «μπαρότσαρκα», εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα –δηλαδή την πιο ρομαντική σας διάθεση και πολύ ζεστά ρούχα- και ξεκινήστε για Σούνιο. Σας έχουμε νέα: Ο ήλιος δεν δύει μόνο το καλοκαίρι, ούτε μόνο στην Σαντορίνη. Και φυσικά, είναι ένα υπερθέαμα για το οποίο δεν χρειάζεται να κόψετε εισιτήριο.

*Κάντε ένα πικνίκ
Το μεσημέρι του Σαββάτου ή της Κυριακής, καιρού επιτρέποντος, εφοδιαστείτε με ένα τραπεζομάντιλο, μερικά πλαστικά σκεύη και σαντουιτσάκια που θα ετοιμάσετε μόνοι σας –μην γκρινιάζετε- και πιάστε θέση στα πάρκα. Το in2life συγκεντρώνει για εσάς τα ιδανικότερη μέρη εδώ

*B.Y.O.E.
Όπερ μεθερμηνευόμενον… “Bring your own Everything”. Οι συναντήσεις «ρεφενέ» μπορούν να εξελιχθούν στα καλύτερα και οικονομικότερα γλέντια. Συντονιστείτε με τους φίλους του Lunch Street Party που διοργανώνουν ανάλογα events στις γειτονιές της πόλης ή με τους δικούς σας φίλους, κάνοντας ένα αυτοσχέδιο πάρτι όπου επιθυμείτε. Ακόμη καλύτερα, αποδείξτε ότι τα social networks δεν περιορίζονται μόνο στο διαδίκτυο: Δημιουργήστε ένα BYOE event στο Facebook και προσκαλέστε όλους τους ηλεκτρονικούς φίλους σας.

*Σαββατοκύριακο στο Μουσείο
Βάλτε στο πρόγραμμά σας μία «πολιτιστική» Κυριακή. Ξυπνήστε σχετικά νωρίς και επισκεφθείτε όσα Μουσεία δεν έχετε ως τώρα «γνωρίσει». Η είσοδος σε όλα τα δημόσια Μουσεία τις Κυριακές είναι δωρεάν, ενώ και στα ιδιωτικά, το εισιτήριο δεν είναι υπερβολικό και σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ξανασυστηθείτε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Αρχαιολογικό του Πειραιά, περάστε το δωρεάν κατώφλι του Παιδικού Μουσείου με τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς σας στην Πλάκα, δείτε τις πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις του ΕΜΣΤ, του Μουσείου Μπενάκη αλλά και του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο, έναντι μικρού αντιτίμου και συνοδέψτε την επίσκεψη με κυριακάτικο καφέ στον πανέμορφο πεζόδρομο του Θησείου. Δείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life τις προτάσεις μας για μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα Μουσεία της Αθήνας ή και όλης της Ελλάδας

*Γίνετε εθελοντές
Μπείτε σε ομαδικό πνεύμα, έστω για ένα σαββατοκύριακο, το οποίο μπορεί να σταθεί αφορμή για σταθερή ενασχόλησή σας με τον θεσμό του εθελοντισμού –ας μην ξεχνάμε πως διανύουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Γίνετε guerilla gardeners δενδροφυτεύοντας την πόλη, συμμετάσχετε στις δράσεις των Atenistas και των ανάλογων ομάδων, βοηθήστε το έργο της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης». Οι επιλογές σας είναι πολλές. Δείτε μερικές στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

*Θυμηθείτε τις… βιβλιοθήκες
Μιλάμε είτε για εκείνο το σκονισμένο έπιπλο στο σπίτι σας που φιλοξενεί αδιάβαστα βιβλία, είτε για τις δανειστικές βιβλιοθήκες της πόλης που κρύβουν μικρούς τυπωμένους θησαυρούς, ιδανικούς συντρόφους για τα μεσημέρια του Σαββάτου. Εφοδιαστείτε με ένα βιβλίο, πιάστε αναπαυτική θέση στο τραπεζάκι του αγαπημένου σας ήσυχου café και περάστε ένα χαλαρωτικό μεσημέρι Σαββάτου.

*Επιδοθείτε στο Bookcrossing
Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα από την πιο πάνω πρόταση και γίνετε μέλος της κοινότητας των bookcrossers. Αν δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται, διαβάστε εδώ. Γίνετε εδώ μέλη, «απελευθερώστε» τα παλιά σας βιβλία, βρείτε νέα και συναντηθείτε τελικά με τα υπόλοιπα μέλη για να συζητήσετε περί λογοτεχνίας και όχι μόνο.

*Ζωή… ποδήλατο
Ανεβείτε στο ποδήλατό σας και απολαύστε τους δρόμους της πόλης χωρίς την καθημερινή κίνηση και βρείτε στην διαδρομή –αυξανόμενα- πολλούς «συμμάχους». Μάθετε στο αφιέρωμα του in2life για τις αθηναϊκές ποδηλατάδες τα πάντα για τις ιδανικές διαδρομές, τις ποδηλατοδρομίες, τις δράσεις και τα δικαιώματα του ποδηλάτη. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα στην απλή και οικολογική απόλαυση στην βίωση της πόλης πάνω στις δύο ρόδες.

*Ψηφίστε bowling
Ιδιαίτερα διασκεδαστικό και πιο οικονομικό από τις κλασικές εξόδους του σαββατοκύριακου (όπως το σινεμά, το θέατρο, το φαγητό ή τα cocktails), το bowling σίγουρα θα σας γυρίσει χρόνια πίσω και θα σας θυμίσει τον ενθουσιασμό του πρώτου σας strike. Δείτε πού και με πόσο θα μπείτε στο παιχνίδι εδώ

*Αφιερώστε χρόνο στο κατοικίδιό σας
Αυτό δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα δεν αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Άλλωστε κοντά στα κατοικίδια, ο άνθρωπος συχνά μαθαίνει πολύ περισσότερα για τον κόσμο και για τον εαυτό του. Κάντε μια εξόρμηση με τον σκύλο σας σε έναν από τους λόφους της Αθήνας, γυρίστε με τους φίλους σας και τα δικά τους κατοικίδια τα πάρκα και τα άλση της πόλης που δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ, βοηθήστε το κατοικίδιό σας να εκτονωθεί – και εσείς μαζί του.

*Έξοδος… χωρίς έξοδο (και έξοδα)
Με άλλα λόγια, περνάμε μια χαρά και στο σπίτι μας. Μαραθώνιος ταινιών, μαγειρέματα, επιτραπέζια με ζεστό καφέ ή χαρτάκι με πολύ γέλιο και δεκάδες ακόμη ιδέες για κατ’ οίκον low budget διασκέδαση, συγκεντρωμένες σε ένα δημοσίευμα – δείτε το εδώ

*Ψωνίστε από… bazaar
Γυρίστε τα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, απολαύστε την ζωντάνια και την γραφικότητα του κυριακάτικου παζαριού, ανακαλύψτε «κελεπούρια» ή απλώς «χαζέψτε» την περαντζάδα. Επίσης, επισκεφθείτε τους πολυχώρους της πόλης που διοργανώνουν bazaars τέχνης, χειροποίητων και μεταχειρισμένων αντικειμένων και μπείτε στο πνεύμα της οικονομίας και της αλληλεγγύης. Τέτοια events «τρέχουν» αυτή την εβδομάδα στο Parapera (Αχαρνών 61) υπό τον τίτλο «CrisIsArt Bazaar» και στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57) με πωλητήρια χειροτεχνιών.

*Γίνετε τουρίστες στην πόλη σας
Γίνετε ένα με την ομάδα ξενάγησης του δήμου Αθηναίων, ο οποίος διοργανώνει εξερευνητικές βόλτες σε δρόμους και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης τα σαββατοκύριακα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αυτή την Κυριακή, η ξενάγηση ξεκινά από την Αγία Ειρήνη στο κέντρο και περνά από την Ακρόπολη και την Καισαριανή. Μάθετε περισσότερα εδώ.

*Πάρτε θαλασσινή δόση, ακόμη και τον χειμώνα
Το ότι έκλεισαν τα beach bars και η ηλιοθεραπεία είναι πλέον μακρινή ανάμνηση δεν σημαίνει πως σταματάμε να αγαπάμε το θαλασσινό στοιχείο - ποιος Έλληνας άλλωστε δεν το λαχταράει; Οι πιο διστακτικοί, αρκεστείτε σε παραθαλάσσια βόλτα και άραγμα κοντά στο κύμα με ζεστά παλτά και μπύρες. Οι πιο τολμηροί, μάθετε τα πάντα για την χειμερινή κολύμβηση εδώ και… συνεχίστε να βουτάτε. 

*Αφιερώστε μία ολόκληρη μέρα στο άλλο σας μισό
Κάντε την Κυριακή σας πιο… ερωτική και αποκλειστικά για δύο. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται γι’ αυτό ξεκινήστε ιδανικά με τις ιδέες που θα βρείτε εδώ. Συνεχίστε με ρομαντικό γεύμα μαγειρεμένο και από τους δύο, και μετά το στομάχι, η συνέχεια είναι προδιαγεγραμμένη.

*Δωρεάν ή low budget events
Αν το χρηματικό αντίτιμο για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις σας φαίνεται τραβηγμένο, δοκιμάστε events που λαμβάνουν χώρα χωρίς είσοδο στους δρόμους και στα bars της πόλης. Στην χειρότερη περίπτωση, θα πληρώσετε μόνο το ποτό σας, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε έξοδό σας, αλλά θα απολαύσετε ταυτόχρονα και θέαμα. Παρακολουθήστε τα δωρεάν events κάθε ημέρας στο ForFree.gr ή κερδίστε δωρεάν προσκλήσεις λαμβάνοντας μέρος στους διαγωνισμούς του in2life. Ιδού πέντε επιλογές από τα «δωρεάν» αυτού του Σαββατοκύριακου:

- Athens Plaython Launching Party στο ΤΩΡΑ Κ-44:
Στο γνωστό alternative χώρο στο Γκάζι (Κωνσταντινουπόλεως 44) δίνεται επισήμως το σφύριγμα της έναρξης του 1ου Μαραθώνιου Παιχνιδιού της Αθήνας, ένα event που φέρνει για πρώτη φορά στην πόλη παιχνίδια που παίζονται σε τοίχους, δρόμους και πλατείες. Το πάρτι στο ΤΩΡΑ Κ44 ξεκινά από τις 16.00 με εργαστήρια για μικρά παιδιά και συνεχίζεται με διαδραστικές εγκαταστάσεις παιχνιδιών από γνωστούς game designers και ένα δυνατό party με ελεύθερη είσοδο.
- Reggae on Sunday στο Ποτοπωλείο:
Στο αγαπημένο στέκι επί της Πανόρμου, αυτή την Κυριακή 20/11 θα σας περιμένει μια reggae έκπληξη, καθώς από τις 17:00 έως τις 22:00, οι music selectors του THC, Rankin Johnny, Collie Youth, Dread Power και Raggaprincess Volcanita, θα μας μεταφέρουν στη μαγευτική Τζαμάικα, σε ένα ταξίδι μέσα από τα είδη της reggae, ska, rocksteady και dancehall μουσικής.
- Δεσποινίς Τζούλια:
Οι απόφοιτοι της σχολής Θεάτρου Δήλος παρουσιάζουν τις νέες τους δουλειές και ο Δημήτρης Ήμελλος επιμελείται τις τελευταίες παραστάσεις της «Δεσποινίδας Τζούλια» αυτό το Σαββατοκύριακο στον χώρο θεατρικών εκδηλώσεων της σχολής (Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο). Η παράσταση του Σαββάτου ξεκινά στις 19.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη – κρατήστε θέση στο τηλέφωνο 210 5203562. Μάθετε περισσότερα εδώ
- Η Κιβωτός του Νου:
Το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού παρουσιάζει στο όμορφο κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας μία έκθεση που περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, ακουαρέλες καθώς και video εγκατάσταση από την πρόσφατη ενότητα της δουλειάς του Χρήστου Κεχαγιόγλου. Η έκθεση διαρκεί ως τις 4/12, ενώ πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας του ιδρύματος θα βρείτε εδώ
- Athens Classic Marathon:
Μία εβδομάδα μετά την αθρόα προσέλευση του κόσμου στον Κλασικό Μαραθώνιο, ανοίγει τις πόρτες της και η αντίστοιχη εικαστική έκθεση στο The Athens Gallery (Λ. Αμαλίας 36) με φωτογραφίες του Ηλία Μπουργιώτη. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 4/12 (Σάββατο: 11.00-20.00 και Κυριακή 12.00-18.00).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v