Στα πέριξ του Γκαζιού: Οι γειτονιές που αντέχουν

Βολτάρουμε ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια και κάτω από νεραντζιές, τσιμπολογάμε μεζεδάκια μετά ζωντανής μουσικής και ανακαλύπτουμε νέα στέκια για ποτό, στις παρυφές της πάλαι ποτέ αγαπημένης μας πιάτσας. Πώς λέμε off Broadway; Off Γκάζι.
Στα πέριξ του Γκαζιού: Οι γειτονιές που αντέχουν
της Ηρώς Κουνάδη

Χαμηλά σπιτάκια με εσωτερικές αυλές. Όμορφοι πεζόδρομοι πλαισιωμένοι από (ελάχιστα περιποιημένες) μπουκαμβίλιες και νεραντζιές. Κτίρια και λεπτομέρειες βιομηχανικής αισθητικής που θα μπορούσαν –υπό άλλες συνθήκες– να δικαιώσουν τον τίτλο του Νέου Βερολίνου που μάλλον εσπευσμένα χάρισαν πέρυσι στην Αθήνα οι New York Times. Μερικά βήματα από την καρδιά του αθηναϊκού nightlife –που αρχίζει τελευταία να πάσχει από… αρρυθμίες– απλώνονται χαριτωμένες γειτονιές, με την κοινωνική και όχι την οικιστική έννοια της λέξης. Γειτονιές στις οποίες χαιρόμαστε να βολτάρουμε (αν και όχι πάντα βράδυ) και στις οποίες χαιρόμαστε να ανακαλύπτουμε ολοένα και ωραιότερες εναλλακτικές της πιάτσας που –ε ναι, θα το πούμε, καιρός ήταν– κορέστηκε.

Μάθημα γεωγραφίας: Οι off-Γκάζι γειτονιές
 
Αν θεωρήσουμε (κατά τι αυθαίρετα, καθώς την ονομασία «Γκάζι» δεν θα την βρείτε σε κανένα επίσημο καταστατικό του Δήμου Αθηναίων) ότι η δημοφιλέστερη γειτονιά της νυχτερινής Αθήνας είναι το τρίγωνο που περικλείεται από τις λεωφόρους Κωνσταντινουπόλεως και Πειραιώς και την Ιερά Οδό, ποιες είναι οι γειτονιές που εκτείνονται έξω από τα όρια του;


- Το αργά αλλά σταθερά ανερχόμενο Μεταξουργείο με τα θέατρα, τις γκαλερί και τα στιλάτα μπαράκια να ξεφυτρώνουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ανάμεσα σε ημι-εγκαταλελειμμένες αποθήκες, συνεργεία και αμφιβόλου… χρήσης διώροφα σπιτάκια. Στην πλατεία του, το κτίριο του μεταξουργείου από το οποίο πήρε το όνομά της η περιοχή στεγάζει σήμερα την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και παραδίδει… ταχύρρυθμα δωρεάν μαθήματα μοντέρνας (κυρίως, αλλά όχι μόνο) τέχνης. Οι χαλαρές βόλτες στους όμορφους πεζόδρομους με τα χαμηλά σπιτάκια γύρω του γίνονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα υπό το φως του ήλιου, καθότι δυστυχώς η περιοχή παραμένει ολίγον «σκοτεινή» –κυριολεκτικά και μεταφορικά– τα βράδια.

- Ο «επόμενος στη σειρά της ανάπτυξης» Βοτανικός, που οριοθετείται από την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως –όπως θα σας πουν και οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, «από τις γραμμές (σ.σ. του τραίνου) και πάνω είναι Γκαζοχώρι, από τις γραμμές και κάτω είναι Βοτανικός». Όσο η πλατεία του Γκαζιού αρχίζει και εξαντλείται, τόσο από άποψη χώρου όσο και ενδιαφέροντος, ωραίες προτάσεις εξόδου αρχίζουν και κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στον Βοτανικό. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το Θέατρο Eliart, που ξεκίνησε πέρυσι τη λειτουργία του, ενώ σταθερές αξίες στην περιοχή είναι η Αθηναΐδα και το Soiree de Botanique (βλέπε παρακάτω). Κατά τα άλλα, η γειτονιά παραμένει μυστική και μάλλον ερημική το βράδυ, όταν κλείνουν τα συνεργεία που την ζωντανεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν μιλάμε για πεζοπορικές διαδρομές, χαριτωμένα κτίρια και όμορφα δρομάκια, το προαναφερθέν Μεταξουργείο κερδίζει κατά κράτος.

- Οι «παρυφές του Θησείου», γειτονιά γνωστή και ως «απέναντι από το Γκάζι» (καθότι βρίσκεται στην απέναντι από την Τεχνόπολη όχθη της οδού Πειραιώς). Ορθότερα αλλά λιγότερο γνωστή ως Κεραμεικός, καθότι εδώ βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Κεραμεικού, και όχι εκεί που τον τοποθέτησαν οι ιθύνοντες της Αττικό Μετρό, βαφτίζοντας την στάση της πλατείας με το όνομά του και μπερδεύοντας τον κόσμο. Εδώ, στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς, βολτάρουμε τις Κυριακές τα πρωινά πλάι στα αρχαία τείχη της πόλης, κάτω από την πύλη την οποία περνούσε μόνο η πομπή των Ελευσινίων μυστηρίων και ανάμεσα σε αρχαία κεραμοποιεία. Κι εδώ επίσης κάθε Κυριακή χαζεύαμε τους πάγκους του παζαριού της Ένωσης Ρακοσυλλεκτών, ενός από τα πιο πολύχρωμα παζάρια της πόλης, η τύχη του οποίου παραμένει αβέβαιη μετά τις πρόσφατες εφόδους της δημοτικής αστυνομίας. Προς τα εδώ, επίσης, απλώνονται νοσταλγικά μεζεδοπωλεία που δεν χωρούν πια στο Γκάζι και sui generis ρακομελάδικα που περισσεύουν από τα δρομάκια του Θησείου.

Best of… στέκια

Κορκόφυλας (Βίτωνος 5, τηλ.: 210 3464204 -φωτό © FtinaPota.gr): Γλυκύτατο μεζεδοπωλείο, που σερβίρει τα ικαριώτικα μεζεδάκια του σε έναν όμορφα λιτό χώρο, στολισμένο από φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας, αλλά και στην χαριτωμένη αυλή του όταν ο καιρός είναι καλός. Τις Κυριακές τα μεσημέρια η μουσική είναι ζωντανή, με έμφαση στο ρεμπέτικο, ενώ τακτικά διοργανώνονται και διάφορα άλλα live. Κατά τα άλλα, το soundtrack είναι ετερόκλητο –από ελληνικά έντεχνα μέχρι reggae– η ατμόσφαιρα παρεΐστικη και οι τιμές καλές, στα 17-20€ το άτομο με άφθονο κρασί. Μη χάσετε την ομώνυμη πίττα, με κοτόπουλο, τυριά και πιπεριές, και τις ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες που σερβίρονται με τη φλούδα τους, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι και πάπρικα.


Υποβρύχιο (Στρατονίκης 19, τηλ.: 6931 990405 -φωτό © FtinaPota.gr): Ψάθινες καρέκλες, πολυκαιρισμένα τάβλια βγαλμένα από λαογραφικό μουσείο, μωσαϊκό-σκακιέρα, κι ένας χάρτης της Ελλάδας από εκείνους που κοσμούσαν τους τοίχους του σχολείου συνθέτουν ένα νοσταλγικό καφενείο-μεζεδοπωλείο που κανένα κοινό σημείο δεν έχει με τις trendy απομιμήσεις του. Εδώ θα πιάσετε τραπεζάκι έξω στη λιακάδα, για να χαζεύετε τον κόσμο που περνά στην μικρή πλατεΐτσα της Ορφέως, ή μέσα για χαλαρό ποτάκι (με 4,5€ μόλις) και μεζεδάκια, που περιορίζονται σε 7-8 φρεσκομαγειρεμένα πιάτα ημέρας.


La Soiree de Votanique (Καστοριάς 38, τηλ.: 210 3471401): Καλλιτεχνίζον μπαράκι, με εικαστικές εκθέσεις να εναλλάσσονται στους τοίχους του, μουσικές που ξεκινούν από το τρίπτυχο soul-jazz-funk αλλά ξεφεύγουν συχνά πυκνά προς τα alternative και ηλεκτρονικά ακούσματα, και ωραία, καθαρά ποτά σε τιμές που κυμαίνονται στα 6,5€. Το La Soiree de Votanique, σχεδόν δίπλα στην Αθηναΐδα, στο κατά τα άλλα ήσυχο δρομάκι της Καστοριάς είναι ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως το ιδανικό στέκι στις παρυφές μιας πολύβουης πιάτσας.


Tirbouson (Κωνσταντινουπόλεως 104, 210 3410107): Ένα παλιό μηχανουργείο μετατράπηκε με πολύ φαντασία σε «χειροποίητο» νεοταβερνάκι, που σερβίρει «πειραγμένες» γεύσεις ελληνικής κουζίνας σε έναν χώρο διακοσμημένο με φαντασία –μια ματιά στον πολυέλαιο που φτιάχτηκε από τριακόσια άδεια μπουκάλια αρκεί για να το πιστοποιήσει. Σε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε συγκαταλέγονται το γλυκοπικάντικο μοσχαράκι στην κατσαρόλα, με μέλι, μπούκοβο, πιπεριά φλωρίνης και κάπαρη, και οι τηγανιτές πατάτες με τη φλούδα τους, κομμένες σε κυβάκια, τραγανές εξωτερικά και σχεδόν σαν πουρές στο εσωτερικό τους –από τις καλύτερες στην Αθήνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί.

Σκούφιας (Μεγάλου Βασιλείου 50, τηλ.: 210 3412252): Στον όμορφο πεζόδρομο της Μεγάλου Βασιλείου, σε ένα σκηνικό που θυμίζει περισσότερο ταβερνάκι εξοχής, με τα τραπεζάκια του που στην καλοκαιρία απλώνονται κάτω από τα δέντρα μπροστά από την εκκλησία, ο Σκούφιας σερβίρει νοστιμότατα μεζεδάκια συνοδεία κρητικής ρακής από τις 17.00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Το κότσι του είναι φημισμένο στα πέρατα της Αττικής, και δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Κατά τα λοιπά, προτείνουμε χωρίς επιφυλάξεις το σφακιανό αρνί με μανούρι, το κοτόπουλο με ούζο, και το πικάντικο ψαρονέφρι με τα αμπελόφυλλα και την φέτα. Τα πάντα συνοδεύονται, καθώς πρέπει, με κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές δύσκολα ξεπερνούν τα 15-20€ το άτομο.

Roots Freestyle Cocktail Bar (Κωνσταντινουπόλεως και Κελεού 1, τηλ.: 211 4035649): Αν η διασταύρωση Κωνσταντινουπόλεως και Κελεού σας θυμίζει κάτι, είναι γιατί μέχρι πριν λίγους μήνες στη θέση του βρισκόταν ένα από τα δημοφιλέστερα –και καλύτερα– indie μπαράκια της περιοχής. Εδώ και λίγες μέρες, το πρώην D-Bar έχει ανανεωθεί, έχει φρεσκάρει την κονσόλα του, που πλέον μιξάρει breaks και hip-hop με funky και soul ακούσματα κι έχει αποκτήσει μια λαχταριστή λίστα κοκτέιλ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα… γλυκύτατο Lemon Pie. Από τις 20.00 έως τις 23.00 έχει happy hour, με τα κοκτέιλ στα 6€. Σπεύσατε.


Οι Θεσσαλοί (Μελενίκου 3, τηλ.: 6958189643 -φωτό © FtinaPota.gr): Ως «παραδοσιακό καφενείο» αυτοσυστήνεται, και τον τίτλο αυτόν τον υποστηρίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ανάμεσα στην μαρμάρινη μπάρα και τα χρωματιστά τραπεζάκια του θα δείτε να πηγαινοέρχονται μόνο ελληνικά προϊόντα –κρασιά και τσίπουρα από την Καστανιά Καρδίτσας, μπύρες Βεργίνα, λουκανικάκια και τυριά για το απαραίτητο τσιμπολόγημα από ένα συνεταιρισμό στον Βόλο. Μωσαϊκό στο πάτωμα, παλιές καδραρισμένες φωτογραφίες στους τοίχους και ξύλινες προθήκες με βαζάκια και ποτά πίσω από την μπάρα συναποτελούν τη διακόσμηση. Τακτικά διοργανώνονται και live (δείτε λεπτομέρειες στη σελίδα του Facebook). Οι τιμές είναι αυτό που λέμε φιλικές προς τον χρήστη: στα 5€ το ποτό, 3,5€ το κρασί. Απολαύστε υπεύθυνα.


Βάτραχος (Ευρυμέδοντος 3, τηλ.: 210 3411662): Ιδιαίτερο περιβάλλον, που παντρεύει το βιομηχανικό design με τις latin πινελιές, και το αναμμένο τζάκι με την μεγάλη, πολύχρωμη μπάρα. Πρωτότυπες μουσικές, που κινούνται από το Nuevo tango μέχρι το electro. Μενού που δεν επενδύει σε γαστρονομικές κορώνες, αλλά σε προσεγμένα υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μεράκι στο μαγείρεμα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα φιλετάκια ψαρονέφρι με σως από μαυροδάφνη και σπιτικό πουρέ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, μαζί με –εξαιρετικό– χύμα κρασί.

Ράγες (Κωνσταντινουπόλεως 82, τηλ.: 210 3452751): Τις γνωρίσαμε ως θέατρο – πολυχώρο, τις αγαπήσαμε για το στιλάτο φουαγιέ-μπαράκι, βγαλμένο από film noir, με τους κατακόκκινους δερμάτινους καναπέδες, τους κρυστάλλινους πολυελαίους και τους χρωματιστούς του τοίχους. Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των παραστάσεων στο επίσημο site και… επιλέξτε παράσταση για να συνοδεύσετε το ποτό σας. Ή μήπως το ανάποδο;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v