Θεσσαλονίκη: 5 νέα… χαλαρά στέκια

Η πρώτη αρτιστίκ ταράτσα της πόλης, ένα αγαπημένο γαλλικό μπιστρό που μετακόμισε, κρυφές στοές με «τροπικό» ταμπεραμέντο και νέα κρεατοφαγικά «καταφύγια»… Ανακαλύπτουμε τα νέα στέκια της Θεσσαλονίκης, που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει.
Θεσσαλονίκη: 5 νέα… χαλαρά στέκια
του Γιώργου Κόκουβα

Κάθε Σεπτέμβριος που σέβεται τον εαυτό του έχει γεύση… Θεσσαλονίκης. Λίγο η ΔΕΘ που τραβάει τα βλέμματα κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο το τέλος του καλοκαιριού που μας επαναφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά κατά προτίμηση στα πιο «χαλαρά» μέρη της, λίγο η επιστροφή των φοιτητών που καθιστούν την Θεσσαλονική την πιο ζωντανή πόλη της χώρας, όλα συνηγορούν να επισκεφθούμε την Νύμφη του Θερμαϊκού.

Και αυτό κάναμε – δεν χρειαζόμασταν άλλωστε περαιτέρω δικαιολογίες για να ανηφορίσουμε για ακόμη μία φορά προς την Βόρεια Ελλάδα. Όσοι όμως ακόμη διστάζετε, τις ανακαλύψαμε για χάρη σας: Πέντε νέα στέκια στο κέντρο της πόλης, από την παραλία μέχρι την hot περιοχή της Βαλαωρίτου και από την Διαγώνιο μέχρι το λιμάνι, ανανεώνουν τις επιλογές μας για καφέ, ποτό και καλό ελληνικό φαγητό και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Η εύθραυστη γοητεία της ταράτσας

Τα «ανεμοδαρμένα» στέκια που τα τελευταία καλοκαίρια έχουν «καταλάβει» την νυχτερινή ζωή της Αθήνας απόκτησαν καλλιτεχνικό «αδερφάκι» και στην Θεσσαλονίκη. Στην πιο πολυσύχναστη και ανερχόμενη περιοχή της πόλης, αυτή της οδού Βαλαωρίτου και των γύρω στενών, η νέα άφιξη λέγεται Fragile και φιλοξενείται στην ταράτσα του αριθμού 29 της Βαλαωρίτου. Το δώμα και η ταράτσα του εγκαταλειμμένου κτιρίου γέμισαν με κιβώτια με την επιγραφή «εύθραυστόν» -εξού και το όνομα- αντί καρεκλών αλλά και με καλοκαιρινή διάθεση, που δροσίζεται από την φουσκωτή πισίνα, τον βαρδάρη και τα κοκτέιλ της μπάρας. Το κλίμα είναι χαλαρό, ανεπιτήδευτο και άκρως καλλιτεχνικό –το μαγαζί αποτελεί έμπνευση κατά κύριο λόγο φοιτητών θεάτρου- ενώ στον απέναντι τοίχο τα σινεφίλ καρέ του προβολέα συνοδεύουν τις συζητήσεις και την ατμόσφαιρα party.
Fragile, Βαλαωρίτου 29, Facebook page, ανοιχτά κάθε βράδυ από τις 21.00.

Το μυστικό της στοάς

Λίγα μέτρα πιο πάνω, εκεί που δεν το περιμένει κανείς –στην “off” περιοχή της Εγνατίας- η στοά Αγοράς Κολόμβου έχει αποκτήσει φρέσκο αέρα διασκέδασης, και η αιτία λέγεται «Cantina Tropicana». Η ιδέα της αθηναϊκής «Cantina Social» ντύνεται στο θεσσαλονικιώτικα δεδομένα και συχνάζει στην λευκή αυλή, στα όμορφα τραπεζάκια της στοάς και στο υπόγειο που ετοιμάζεται σιγά-σιγά, για να «τριτώσει» το καλό μέσα στον δροσερό-χώρο έκπληξη, που ενδείκνυται για καφέ, ποτό ή και τσιμπολόγημα.
Καντίνα Τροπικάνα, Στοά Αγοράς Κολόμβου, Εγνατία, τηλ: 2310 539727

Η νέα διεύθυνση… του Παρισιού

Τον τελευταίο χρόνο έγινε η μικρή, πιο-χαριτωμένη-δεν-γίνεται κρυφή απόλαυσή μας στην Θεσσαλονίκη. Το πιο γλυκό μπιστρό της Βόρειας Ελλάδας με την λευκή διακόσμηση, τα υπέροχα γαλλικά κρουασάν, τις πορσελάνες, την μυρωδιά από το αρωματικό τσάι και την ζεστή ατμόσφαιρα δύσκολα σε έπειθε πως ο Σηκουάνας είναι μακριά και πως δεν θα μπει από στιγμή σε στιγμή η Edith Piaf για να τσιμπήσει ζεστό κέικ. Πλέον, το «Mon Frère» μετακόμισε σε νέα χώρο, σταθερά στο κέντρο της πόλης, με την ίδια κι απαράλλαχτη αισθητική που μαγνήτισε ένα μικρό αλλά φανατικό κοινό που έψαχνε ένα χειμερινό στέκι για καφέ, τσάι και γαλλική συμπάθεια υπό τους ανάλογους μουσικούς ήχους.
Mon Frère, Καρόλου Ντηλ 6 και Προξένου ΚορομηλάFacebook group 

Οι νέες διευθύνσεις των ελληνικών γεύσεων

Ποτέ δεν στερήθηκε γεύσης και καλοφαγίας η πόλη του Λευκού Πύργου. Ωστόσο, επειδή το ελληνικό φαγοπότι ποτέ δεν είναι αρκετό, δύο νέα ταβερνάκια μας τράβηξαν από την μύτη προς την παραλία και δεν φέραμε ιδιαίτερες αντιστάσεις:

- Το «Ελληνικό» (Στρ. Καλλάρη 9), μια ανάσα από την Διαγώνιο και την παραλία, άνοιξε πρόσφατα τις γαστριμαργικές του πύλες και μας τράβηξε την προσοχή ήδη από την διακόσμηση: Αίσθηση παλιού «μπακάλικου», με ρετρό μπουκάλια, ετικέτες και διαφημίσεις στους τοίχους, οι οποίοι ωστόσο διατηρούν το κλίμα σύγχρονης νεοταβέρνας με τις καθαρές λευκές γραμμές τους –κάτι σαν το ουζερί του «Πενήντα-Πενήντα», για να σχηματίσετε μια πιο σαφή εικόνα. Δοκιμάσαμε αρκετά καλό μυδοπίλαφο, νόστιμο μοσχαράκι με εξαιρετικό πουρέ μελιτζάνας, φάβα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του σκόρδου και τηγανιτές πατάτες, από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει, με τον λογαριασμό να μην ξεπερνά τα 16 ευρώ κατ’ άτομο (για ένα κυρίως πιάτο, μία σαλάτα, τρία ορεκτικά και κρασί).
- Το «Κρεοπωλείο» (Καλαποθάκη και Βενιζέλου 8, τηλ: 2310 252011) προωθεί την… κρεατοφαγία και αποτελεί μία πρόσφατη άφιξη στα ψητοπωλεία, με σύγχρονη όμως διακόσμηση, ευχάριστη μουσική και δόσεις μοντέρνας κουζίνας στις σαλάτες και τα ορεκτικά. Τοποθετημένο στον όμορφο πεζόδρομο της Καλαποθάκη, το «Κρεοπωλείο» ενδείκνυται για… επιδόρπια βόλτα στο λιμάνι, χωνευτικό περίπατο στα λαδάδικα και ποτό για το κλείσιμο στην κοντινή Βαλαωρίτου (ενδεικτική τιμή: 20-25 ευρώ κατ’ άτομο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v