Sugahspank: Πειραιώτικο swing στο Half Note

Λίγο πριν την συνάντησή της με τους Swing Shoes και την Ειρήνη Δημοπούλου στη σκηνή Half Note, η εκρηκτική Sugahspank μιλά στο in2life για τη διαφορά μεταξύ καλλιτεχνών και "καλλιτεχνών", για τον αγγλικό στίχο και για το κοινό που αγαπά.
Sugahspank: Πειραιώτικο swing στο Half Note
Οι αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για για το live της Τρίτης 17 Μαΐου είναι οι: Ελένη Σπηλιώτη, Λάρα Μπαρμπούρ. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας. 
 
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Grooving Soul and Swing» βραδιές, μας ετοιμάζουν η εκρηκτική Sugahspank & the Swing Shoes στις 16 και 17 Μαϊου στο Halfnote. Η Sugahspank, η oποία εντυπωσιάσε με τον πρώτο δίσκο της “The Incredible / The Invisible” με τον ξεχωριστό ήχο της, συναντιέται επί σκήνης με τους Swing Shoes, οι οποίοι είναι μια ανήσυχη, πολυσυλλεκτική, κεφάτη μπάντα που ξεκίνησε το 2006 παίζοντας στον δρόμο.
 
Στο αρχικό ντουέτo των Swing Shoes, Άδωνι Γουλιέλμο και Γιώργο Κούτρα, προστέθηκαν σύντομα και άλλοι μουσικοί, ο Πάνος Τομαράς στο μπάσο και ο Ανδρέας Σιγαλός στο βιολί δημιουργώντας ένα κλασικό gypsy swing σχήμα. Η Sugahspank μας λέει για τις δύο αυτές βραδιές: «Θα εμφανιστώ με τους Swing Shoes σε big band μορφή όμως αυτή τη φορά, μαζί μου θα τραγουδήσει και η Ειρήνη Δημοπούλου, εξαιρετική φωνή βγαλμένη από 30's γραμμόφωνο. Θα παίξουμε Swing, Blues, Gospel, Soul και κάνα ρεμπέτικο άμα λάχει».

Με επιρροές από Django Reinhardt, Romane, Duke Ellington και Μανώλη Χιώτη αλλά και το σύνολο της swing και παραδοσιακής jazz σκηνής, οι Swing Shoes έχουν ως μουσική κατεύθυνση το σουίνγκ, το μπλουζ, τη μπόσα νόβα, τη gypsy jazz αλλά και την ελληνική παράδοση και όλα αυτά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και συχνά απρόβλεπτη μίξη, πάντα με αυθορμητισμό και φαντασία. Μαζί τους θα είναι και η ταλαντούχα Eιρήνη Δημοπούλου και ο DJ Oxocube -δημιουργός του The Ottawa Bros: Duck Soup και συνεργάτης της Sugahspank- στα κρουστά.

Μία Πειραιώτισσα που «ονομάζεται» Sugahspank, έχει ταρακουνήσει τα μουσικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια. Η Γεωργία Καλαφάτη μας εξηγεί πώς συνδυάζεται η καταγωγή με τη μουσική που παίζει. «Μέσω συλλογικού υποσυνείδητου! Πλάκα κάνω, δεν θα φέρω σαν παράδειγμα τον κλασσικό παραλληλισμό "ρεμπέτικα, τα ελληνικά blues" γιατί νομίζω ότι καλώς ή κακώς, οι γενιές από την ηλικία μου και μετά, μάλλον λόγω internet, έχουν ερεθίσματα από όλον τον πλανήτη. Αυτό έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του, σίγουρα όμως μιλάμε για μια πιο ακομπλεξάριστη γενιά. Απ' την άλλη, όλες οι ελληνικές ταινίες των 60's πέρασαν σε όλους τους Έλληνες τις βάσεις για μία καλή Jazz και Latin παιδεία, στο αυτί τουλάχιστον».
 
Η Sugahspank γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982. Από τα 14 της χρόνια ασχολείται με τη μουσική και το performance μέσω διαφόρων underground σχημάτων, παίζοντας πολλά και ετερόκλητα είδη μουσικής, από soul, funk και hip hop μέχρι rock, blues, gospel, swing, experimental, rapcore και nu metal, πάντα προσπαθόντας να πλησιάσει την πιο πειραματική πλευρά του κάθε είδους. 

Αναρωτιόμαστε πώς την αντιμετώπισαν οι άνθρωποι του μάλλον ανδροκρατούμενου αυτού χώρου, και μας εκπλήσσει απαντώντας «με τον καλύτερο τρόπο, κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη, γιατί επιτυχία για μένα δεν ήταν ποτέ π.χ. να γίνω γνωστή περσόνα ή να βγάλω πολλά χρήματα, αλλά πάντα ήθελα να με παραδέχονται οι μουσικοί που θαυμάζω. Κι ακόμα καλύτερα να συνεργάζομαι μαζί τους».

Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν παίζει ούτε το παιχνίδι του κοινού (ακολουθώντας τις προσταγές του) αλλά ούτε τον media κι ας είναι κάτι τέτοιο ριψοκίνδυνο. «Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνω; Να διασκευάσω το Summertime σε μπιτάκι έκδοση και να το τραγουδάω στο videoclip με το μαγιό μπροστά από πισίνα στη Μύκονο; Νομίζω ότι έχουμε αρκετές τέτοιου είδους "καλλιτέχνιδες" ήδη στην Ελλάδα, και πιο πρόθυμες και πιο... αδύνατες από μένα», μας λέει για να προσθέσει ότι «στα live που κάνουμε, γενικά μου αρέσει να μιλάω με τον κόσμο, είναι στο χαρακτήρα μου, μου αρέσει το μπίρι μπίρι. Ε, το 90% του κόσμου που έρχεται, θα ήθελα να το ξαναδώ. Γιατί δεν είναι ζώα, είναι συνήθως μορφωμένοι άνθρωποι, πολλοί με καλές σπουδές, μιλάμε για μουσική, για τέχνη, για βιβλία, ανταλλάζουμε ιδέες, ακούω τι έχουν να μου πουν. Εάν έμπλεκα στις εν λόγω νεο-greek κλίκες θα έπρεπε να συναναστρέφομαι με εντελώς διαφορετικό κόσμο, να ακούω σαχλαμάρες, να πηγαίνω στο Villa Mercedes κλπ. Δεν είμαι εγώ γι 'αυτούς και δεν είναι αυτοί για μένα».
 
Ολοκληρώνοντας με τον ειλικρινή και πειραιώτικο τρόπο της, μας τόνισε ότι παρ' όλο που υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια προς το αγγλόφωνο, οι ελληνικοί στίχοι δεν έχουν πεθάνει, σε καμία περίπτωση. «Είναι πολύ φυσιολογικό, λόγω internet, να αναπτύσσεται σε κάθε χώρα του κόσμου μία σκηνή που να μπορεί να επικοινωνήσει το μήνυμα της σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική μουσική απειλείται. Το αγγλόφωνο τραγούδι φέρνει κοντά τον πλανήτη, το ελληνόφωνο φέρνει κοντά τους Έλληνες όλου του πλανήτη».

Απολαύστε τους στη σκηνή του half note όπου και θα μας θυμίσουν ότι: “It don’t mean a thing if it ain’t got that swing!”

Sugahspank: φωνή
Ειρήνη Δημοπούλου: φωνή
Άδωνις Γουλιέλμος: κιθάρα
Γιώργος Κούτρας: κιθάρα
Πάνος Τομαράς: μπάσο
Ανδρέας Σιγαλός: βιολί
Νίκος Ζωγράφος: ντράμερ
DJ Oxocube: κρουστά

Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9213310

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό): Τραπέζι 20€, bar 15€
Φοιτητικά: Τραπέζι 15€, bar 10€

Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 22.30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v