Το νέο κύμα ελληνικών κοκτέιλ: Μαστίχα, τσίπουρο και τοπικά spirits στο ποτήρι σου

Τα ελληνικά κοκτέιλ αντεπιτίθενται κι εμείς σου εξηγούμε γιατί, σερβίροντας συγχρόνως αρκετές γλυκόπιοτες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις.

Το νέο κύμα ελληνικών κοκτέιλ: Μαστίχα, τσίπουρο και τοπικά spirits στο ποτήρι σου

Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά κοκτέιλ που σερβίρονται πλέον παντού δηλαδή mojito, daiquiri, margarita τότε μάλλον έφτασε η ώρα να ανακαλύψεις τη νέα γενιά ελληνικών ποτών που δίνουν πλέον άλλη πνοή στη σκηνή του bartending. Οι Έλληνες mixologists τα τελευταία χρόνια αναζητούν αυθεντικές πρώτες ύλες από τον τόπο μας, δημιουργώντας signature cocktails που παντρεύουν τοπικά αποστάγματα, βότανα και γεύσεις οι οποίες κουβαλούν μνήμες ετών. Με αυτόν τον τρόπο, το ποτήρι σου γεμίζει με ένα μιξ αρωμάτων μαστίχας, νότες τσίπουρου, αρωματικό ούζο ή ακόμη και παλαιωμένα τσίπουρα που θυμίζουν κονιάκ.

Γιατί ελληνικά spirits;

Η μαστίχα Χίου, με την αναγνωρισμένη ΠΟΠ ταυτότητά της, έχει μπει εδώ και καιρό δυναμικά στα διεθνή bars δίνοντας μας έναν ακόμη καλό λόγο να θυμόμαστε το νησί του Βορείου Αιγαίου για την ευλογημένη πραμάτεια του. Το τσίπουρο από την άλλη, με τις δεκάδες τοπικές παραλλαγές του (αρωματικό ή άγευστο, παλαιωμένο ή φρέσκο), δηλώνει δυναμικά παρόν σε συνταγές που σε ταξιδεύουν στη Θεσσαλία, την Ήπειρο ή τη Μακεδονία. Δίπλα τους, το ούζο αποκτά νέα χρήση, πέρα από το κλασικό ουζάκι με μεζέδες, δίνοντας αρωματική ένταση σε long drinks. Δεν λείπουν και νεότερα αποστάγματα, όπως λικέρ με βότανα του Ολύμπου ή ακόμη σπάνια ηδύποτα μικρών παραγωγών. https://www.in2life.gr/article/2009874/ellhnika-apostagmata-poy-psahnoyn-thn-kava-soy

Τα ελληνικά κοκτέιλ που αξίζει να δοκιμάσεις

Στα περισσότερα cocktail bars της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και των νησιών, θα βρεις συνταγές που φοβούνται να μιξάρουν παράδοση και δημιουργικότητα. Οι bartenders βγάζουν από τη φαρέτρα τους σιρόπια από ελληνικά φρούτα, bitters με κρητικά βότανα και infusions με θυμάρι, λεβάντα ή ρίγανη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη δημιουργία μοναδικών κοκτεϊλάτων γεύσεων.

Παρακάτω θα βρεις μερικές ενδεικτικές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις και σπίτι σου:

1. Mastiha Mojito

50 ml λικέρ μαστίχας

20 ml φρέσκος χυμός λάιμ

1 κουταλάκι ζάχαρη καστανή

φύλλα δυόσμου

σόδα

Λιώνεις τον δυόσμο με τη ζάχαρη και το λάιμ στο ποτήρι, προσθέτεις πάγο, λικέρ μαστίχας και σόδα. Ανακατεύεις ελαφρά και απολαμβάνεις μια ελληνική εκδοχή του κλασικού κι αγαπημένου mojito.

2. Tsipouro Sour

60 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

25 ml χυμός λεμόνι

20 ml σιρόπι ζάχαρης

1 ασπράδι αυγού (προαιρετικά για αφρό)

2 σταγόνες Angostura bitters

Χτυπάς όλα τα υλικά στο shaker με πάγο, σουρώνεις και σερβίρεις σε ποτήρι τύπου old fashioned με πάγο. Το αποτέλεσμα; Ένα ισορροπημένο sour με ελληνική ταυτότητα.

3. Ouzo Tonic

50 ml ούζο

tonic water

φλούδα λεμονιού ή αγγούρι για γαρνιτούρα

Απλό αλλά ανατρεπτικό για αυτό άκου να μαθαίνεις. Το ούζο, όταν αραιωθεί με tonic και πάγο, αποκτά έναν απρόσμενα δροσερό χαρακτήρα που μπορείς να απολαύσεις σαν aperitif που όμοιο του δύσκολα συναντάς στην παγκόσμια κάβα.

4. Aegean Negroni

30 ml παλαιωμένο τσίπουρο

30 ml ελληνικό βερμούτ

30 ml bitter λικέρ

Ανακατεύεις όλα τα υλικά με πάγο και σερβίρεις σε ποτήρι old fashioned με μια φλούδα πορτοκαλιού. Το παλαιωμένο τσίπουρο δίνει βάθος και μεσογειακό χαρακτήρα στο αγαπημένο ιταλικό κοκτέιλ.

Ένα μέλλον με γεύση Ελλάδας

Το «νέο κύμα» ελληνικών κοκτέιλ σίγουρα δεν είναι μια μόδα που θα περάσει τα επόμενα χρόνια αφού σβήσει η λάμψη της, αλλά μια τάση που πιστεύουμε ακράδαντα ότι ήρθε για να μείνει. Όσο η παγκόσμια σκηνή του bartending αναζητά αυθεντικότητα και local γαστρονομικούς θησαυρούς, τα ελληνικά spirits έχουν τη δύναμη να σταθούν ισάξια δίπλα σε διεθνείς σταρ του χώρου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v