Δώρος Δημοσθένους: «Είμαι ασυμβίβαστος απέναντι στα προστάγματα της μόδας»

Blues, swing, κινηματογραφικά τραγούδια και κομμάτια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο παρουσιάζει ο Δώρος Δημοσθένους στο Half Note. Τον συναντήσαμε, για να μας μιλήσει για την παράσταση, την μέχρι τώρα πορεία του και το ελληνικό κοινό.
Δώρος Δημοσθένους: «Είμαι ασυμβίβαστος απέναντι στα προστάγματα της μόδας»
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Ο Δώρος Δημοσθένους είναι ένας από τους καλύτερους νέους ερμηνευτές, που έχουν εκτιμήσει και εμπιστευτεί οι σπουδαιότεροι σύγχρονοι συνθέτες. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Βέμπο, Her Majesty’s και Theatre Drury Lane κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Νάνα Μούσχουρη, Μαρία Φαραντούρη, Λένα Πλάτωνος, Σαβίνα Γιαννάτου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων ανάμεσα σε άλλους και έχει συμμετάσχει σε δίσκους των Δημήτρη Λάγιου, Νίκου Κυπουργού, Αλκίνοου Ιωαννίδη Emilia Ottaviano κ.α.

Το 2008 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του «One for the road», ένα καλαίσθητο παζλ της πορείας του, αγαπημένα τραγούδια, όπως το Broken Bicycles του Tom Waits και το Boulevard of Broken Dreams του Harry Warren συνυπάρχουν με νέες ενορχηστρώσεις σε παλία τραγούδια και δημιουργίες του ίδιου και νεότερων δημιουργών, Θέμης Καραμουρατίδης, Κώστας Παρίσης. 

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου ο Δώρος Δημοσθένους με βάση το υλικό αυτού του δίσκου και με ένα συνδυασμό χιούμορ, φρεσκάδας, μουσικού ενστίκτου και εκλεκτικού γούστου, στήνει μια παράσταση με στυλ beatnik και ατμόσφαιρα βερολινέζικων μπαρ.

Τι μας ετοιμάζετε στο Half Note;
Tο πρόγραμμα που θα παρουσιάσω στο Half Note περιλαμβάνει τραγούδια blues και swing, καθώς και τραγούδια μιας άλλης εποχής, που γνωρίσαμε μέσω του κινηματογράφου, τραγούδια από το δίσκο μου «One for the road», διασκευές παλιών τραγουδιών, με ένα συνδυασμό χιούμορ, φρεσκάδας, χαλαρότητας και σίγουρα νοσταλγίας για μια εποχή που έχει περάσει.

«One for the road» ονομάζεται η παράσταση, από τον πρώτο προσωπικό σας δίσκο, ο οποίος είχε αργήσει αναλογικά με την αξιοθαύμαστη πορεία σας. Πώς αντιμετωπίζετε τη δισκογραφία στις μέρες μας;
Ο δίσκος δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός αλλά αν κάτι μου άρεσε ως ιδέα, αν είχα την πρόταση να το δισκογραφήσω θα το έκανα. Όπως και έγινε στο “One for the road” που προϋπήρξε ως παράσταση και μου πρότεινε η «Μικρή Άρκτος» να το δισκογραφήσω και έτσι έγινε. Όλοι γνωρίζουμε με ποια κριτήρια λειτουργεί η δισκογραφία. Είναι και θέμα συγκυρίας, το τι ανάγκες έχει η εποχή από καλλιτεχνικής άποψης. Και νιώθω και λίγο ασυμβίβαστος προς τα προστάγματα της μόδας. 

Το κοινό στην Ελλάδα είναι εκπαιδευμένο στην καλή μουσική;
Το κοινό υπάρχει και περιμένει. Η πληροφορία δεν ξέρω πώς φτάνει μέσα από μια υπερπληροφόρηση που κουράζει. Η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού πιστεύω ότι είναι ανεκπαίδευτη, εννοώντας ότι δεν έχει τριβή με την καλή μουσική που ανακαλύπτεις πέρα από αυτή που σου επιβάλλεται από τα μέσα.

Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9213310

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό): Τραπέζι 20€, bar 15€
Φοιτητικά: Τραπέζι 15€, bar 10€

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 22.30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v