Κυριακή στην Αθήνα: Ιδέες για... γιορτή και σχόλη

Η μέρα που οι περισσότεροι Αθηναίοι σπαταλούν στη μάχη με το hangover είναι εκείνη που προσφέρεται περισσότερο για φυσιολατρικές εξορμήσεις, sightseeing, οικογενειακές δραστηριότητες και γαστριμαργικές αναζητήσεις. Συγκεντρώσαμε τις πλέον "κυριακάτικες" αθηναϊκές διευθύνσεις.
Κυριακή στην Αθήνα: Ιδέες για... γιορτή και σχόλη
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι πολύ «Κυριακο-κεντρική» πόλη η Αθήνα. Κι αυτό είναι απόρροια δύο, κυρίως, ιδιαιτεροτήτων της: του έντονου nightlife, που συνεπάγεται ότι το ξημέρωμα της Κυριακής βρίσκει αρκετούς από τους κατοίκους της να πηγαίνουν για ύπνο αντί να ξυπνούν, και του αυστηρού και απαράβατου κανόνα περί αργίας των καταστημάτων, που κρατά το τελευταίο οχυρό εμπορικού συλλόγου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Έτσι, είναι μάλλον σπάνιο να συναντήσετε τις λαοθάλασσες του Σαββάτου στους κεντρικούς εμπορικούς της δρόμους, ή να αντιμετωπίσετε το κλασικό «κεντροευρωπαϊκό» πρόβλημα ανεύρεσης τραπεζιού στο αγαπημένο σας εστιατόριο Κυριακή μεσημέρι. 

Παρ’ όλα αυτά, μια… δημοκρατική πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων δε στερείται ποτέ επιλογών. Εντάξει, δεν μπορούμε να πάμε για ψώνια την Κυριακή το πρωί. Μπορούμε, όμως, να βολτάρουμε στα πάρκα, να επισκεφθούμε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, να ταΐσουμε χιμπαντζήδες στο ζωολογικό πάρκο, να απολαύσουμε gourmet brunch, ή απλά να πιάσουμε τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα και να περάσουμε ώρες μαζεύοντας ήλιο και χαζεύοντας τον κόσμο να περνά. Να κάνουμε όλα εκείνα που αναβάλλουμε για «όταν βρούμε χρόνο». Για μία Κυριακή που δε θα περάσουμε κάτω από τα παπλώματα, δηλαδή. 

Για φυσιολάτρες
Ετοιμάστε ένα καλαθάκι με τα απαραίτητα –καρό τραπεζομάντηλο για το πρέπον ντεκόρ, σαντουιτσάκια ή άλλο απλό στην προετοιμασία του finger food, κρασί και ποτηράκια– και διαλέξτε… σκηνικό: Στου Φιλοπάππου θα έχετε τέλεια θέα στην Ακρόπολη, στο Άλσος Συγγρού θα καθίσετε στη σκιά της μοναδικής στην Ελλάδα νεογοτθικής εκκλησίας και θα έχετε την αίσθηση ότι τηλεμεταφερθήκατε στην Κεντρική Ευρώπη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον θα ταΐσετε τις πάπιες στη λίμνη, ενώ στο Άλσος Σκοπευτηρίου της Καισαριανής (φωτό) θα απολαύσετε περαντζάδες στα πλακόστρωτα μονοπάτια, και θα βρείτε κι ένα συμπαθέστατο café για ανεφοδιασμό σε σνακ και αλκοόλ.

Εναλλακτικά –και μόνο στην περίπτωση που ξυπνήσετε νωρίς και δεν βαριέστε να οδηγείτε– η Λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί την ιδανική πρόταση… εντός συνόρων εκδρομής. Εδώ δε θα χρειαστείτε καν το καλαθάκι του πικνίκ: αφού χορτάσετε βόλτες στις όχθες της –εξυπακούεται ότι θα αφήσετε σε κάποιο σημείο το αυτοκίνητο και θα συνεχίσετε με τα πόδια– θα καθίσετε στο υπέροχο μπαλκονάκι του Fragma, για να απολαύσετε μεσογειακή κουζίνα σε πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Για ιστοριοδίφες
Μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όλα τα δημόσια μουσεία –εκτός του Μουσείου της Ακρόπολης– και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ελεύθερη είσοδο. Παραμένουν, όμως, ανοιχτοί μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι, γι’ αυτό ξυπνήστε νωρίς. Από τις καλύτερες αρχαιολογικές βόλτες είναι εκείνη που προέκυψε από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων επί Ολυμπιάδας: Ξεκινάτε από το κάτω τμήμα της πεζοδρομημένης Ερμού, αυτό που ξεκινά πίσω από τον Σταθμό του ΗΛΠΑΠ απέναντι από την Τεχνόπολη, και επισκέπτεστε τον ατμοσφαιρικό Κεραμεικό και εν συνεχεία την Αρχαία Αγορά με το Ναό του Ηφαίστου. Περνάτε μέσα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και κάνετε μία στάση στο λουτρό των Αέρηδων (φωτό), πριν ανεβείτε στην Ακρόπολη. Από εκεί, κατεβαίνετε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου για να καταλήξετε στο Ολυμπιείο –ναι, αυτό που όλοι αποκαλούμε «Στήλους» ή «Πύλη του Ανδριανού».

Ακόμη, όμως, και αν το hangover σας προδώσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Το Μουσείο της Ακρόπολης –που επί μήνες θέλετε αλλά αναβάλλετε να επισκεφθείτε– παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 20.00, και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται προσωρινά στο Ωδείο των Αθηνών, εν αναμονή της νέας του στέγης που ετοιμάζεται στο εργοστάσιο του Φιξ, λειτουργεί μέχρι τις 19.30 –φιλοξενεί δε και πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα πιτσιρίκια σας τα πρωινά.

Για οικογενειακές καταστάσεις
Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνει, επίσης, ο Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Αν, όμως, η κυριακάτικη λιακάδα σας βάζει σε πειρασμό για βόλτες, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά θα προτιμήσετε την εξόρμηση στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο των Σπάτων (φωτό), στο Allou Fun Park και το παρακείμενο Kidom του Ρέντη, ή στο πιο περιπετειώδες –και για λίγο μεγαλύτερα παιδιά– Adventure Park της Μαλακάσας.

Μία εναλλακτική πρόταση είναι το Polymechanon, το νέο τεχνολογικό – ψυχαγωγικό πάρκο δίπλα στο Allou! Fun Park, με παιχνίδια βασισμένα στην ρομποτική, την πληροφορική και την εικονική πραγματικότητα. Κάθε Κυριακή θα το βρείτε ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

Θέλετε περισσότερη… δράση; Τα go-kart στον Άγιο Κοσμά εγγυώνται family fun, αρκεί τα παιδιά να είναι στην κατάλληλη ηλικία για να τα οδηγήσουν. Σχεδόν δίπλα, στο πίσω από το εγκαταλελειμμένο luna park, το μικρό ουζερί προσφέρεται για κυριακάτικες ποικιλίες δίπλα στο κύμα, που ίσως σας προκαλέσει και για τις πρώτες σας βουτιές.

Αν από την άλλη ο καιρός δε σας δελεάζει για outdoors εξορμήσεις, τι θα λέγατε για θέατρο; Η Κυριακή, άλλωστε, είναι κατ’ εξοχήν ημέρα παιδικού θεάτρου. Κλασσικό, διαδραστικό, για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά, οι προτάσεις είναι άπειρες –ρίξτε μια ματιά στον οδηγό του in2life για να διαλέξετε.

Για θαλασσινή αύρα
Η Μαρίνα Φλοίσβου (φωτό) είναι ό,τι πρέπει για πρωινό καφέ με θέα στα πολυτελή κότερα και τα ομοιόμορφα, πορτοκαλί σπιτάκια της που στεγάζουν café και εστιατόρια. Εάν έρθετε νωρίς έχετε και τις πιθανότητες εύρεσης τραπεζιού για κυριακάτικο brunch στα Friday’s με το μέρος σας. Διαφορετικά, παγωτό στα Häagen Dazs και εν συνεχεία καφεδάκι στο Breeze ή το Due Cavallieri.

Πιο ήσυχη, τηρουμένων των αναλογιών, και πιο freestyle είναι η Μαρίνα Ζέας, στο Πασαλιμάνι. Οι καλύτερες επιλογές για brunch, ή απλά για καφέ, εδώ είναι η Πισίνα και το Kitchen Bar που απολαμβάνει πανοραμική θέα στον Σαρωνικό από την τζαμαρία του επάνω ορόφου. Extra bonus το ενδεχόμενο να μπείτε εν συνεχεία στον πειρασμό να κάψετε (σχεδόν) ό,τι φάγατε βολτάροντας στα φαρδιά πεζοδρόμια που ενώνουν το Πασαλιμάνι με την Πειραϊκή –ή προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την Καστέλλα και το Μικρολίμανο.

Για γαστριμαργικές αναζητήσεις
Δεν υπάρχει επί αθηναϊκού εδάφους κινέζικο εστιατόριο που να σέβεται τον εαυτό του και να μην προσφέρει κυριακάτικο μεσημεριανό μπουφέ. Επανεκτιμήστε την ασιατική κουζίνα δοκιμάζοντας... όσα αντέχετε στο NamA’ (Κύπρου 50, Αγία Παρασκευή) από τις 12.00 μέχρι τις 16.30 με 28 ευρώ το άτομο, στο China’s Food & Fantasy (Λ. Συγγρού 207, Ν. Σμύρνη) με 19 ευρώ το άτομο, στο China Town (Λ. Βουλιαγμένης 10, Ν. Κόσμος) με 14 ευρώ το άτομο, στο East Pearl (Ακτή Μουτσοπούλου 44, Πειραιάς) με 22 ευρώ το άτομο, στο China (Ευφρονίου 72, Ιλίσια) με 18 ευρώ το άτομο ή στο Vietnam (φωτό - Aχιλλέως 91, Π. Φάληρο) με 22 ευρώ το άτομο.

Αν έχετε διάθεση για κάτι πιο... gourmet, το εστιατόριο Αμμωνίτες που στεγάζεται στην πτέρυγα Γαία του Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά (Λεβίδου και Όθωνος 10) διοργανώνει κάθε Κυριακή brunch με πλουσιότατο μπουφέ, στην τιμή των 45 ευρώ κατ’ άτομο.

Μήπως να συνδυάζατε τη γαστριμαργική με ολίγη από... λογοτεχνική αναζήτηση; Το Τραίνο στο Ρουφ συνεχίζει για τρίτη χρονιά τα λογοτεχνικά brunches κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι. Τις προσεχείς εβδομάδες καλεσμένοι είναι η Μάρω Δούκα (στις 28/2), Μένης Κουμανταρέας (στις 7/3) και Ηλίας Μαμαλάκης (στις 14/3). Η είσοδος κοστίζει 22 ευρώ, με φαγητό και ένα ποτήρι κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v