Αυλαία: Το νέο "έντεχνο" στέκι στο Βοτανικό

Μια μικρή μουσική σκηνή έκανε πριν λίγους μήνες την εμφάνισή της στην "πιάτσα" του Βοτανικού. Μια μουσική σκηνή που έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει το νέο μας στέκι -ένα στέκι ατμοσφαιρικό, που αγαπάει την καλή, έντεχνη μουσική και δεν το κρύβει.
Αυλαία: Το νέο έντεχνο στέκι στο Βοτανικό
της Φιλουμένας Ζλατάνου
Φωτογραφίες: Θάνος Σπηλιόπουλος

Σας αρέσει η τζαζ ή η παραδοσιακή μουσική; Ενδιαφέρεστε να ακούτε μουσικούς αυτοσχεδιασμούς από δεξιοτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να ερμηνεύουν με την Ανατολή εμποτισμένη στη φωνή τους ή εκπρόσωπους του επονομαζόμενου έντεχνου τραγουδιού σε ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συμπράξεις; Και όλα τα παραπάνω σε ένα χώρο ανθρώπινο, με λογικό εισιτήριο, στο κέντρο της Αθήνας, με ευγενικό σέρβις, όπου θα αισθάνεστε ότι πάτε στο στέκι σας; Ένα στέκι όπου ανεξάρτητα τι λέει το πρόγραμμα γνωρίζετε ότι θα περάσετε καλά και θα ακούσετε καλή μουσική πίνοντας το ποτό σας;
Τότε, η Αυλαία θα είναι η επιλογή σας.

Μπορεί η μουσική σκηνή Αυλαία να μετρά λίγους μήνες ζωής, όμως πρόκειται για τη συνέχεια μιας μακράς πορείας ενός αλλού μαγαζιού και ενός διορατικού επιχειρηματία και λάτρη της καλής μουσικής. Ο Άρης Μπατρής μας εξιστορεί πώς από φαντάρος στην Κομοτηνή διαμόρφωσε το πρώτο Αλάβαστρο εκεί, ανέλαβε στη συνέχεια το παλιό Ασάντε στην Αθήνα, που έγινε το γνωστό Αλάβαστρο και τώρα μαζί με το συνεταίρο του φτιάξανε την Αυλαία.

«Το πρώτο Αλάβαστρο ήταν στην Κομοτηνή. Φροντίσαμε να εξυπηρετήσουμε κάποια γούστα που δεν υπήρχαν στην πόλη, με μουσικές που δεν υπήρχανε στα υπόλοιπα μαγαζιά, κάνοντας και μουσικές βραδιές με live, με καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Λάκης Παπαδόπουλος και άλλοι. Μετά από έξι χρόνια ήρθα στην Αθήνα, όπου βρήκα το Ασάντε, ένα μαγαζί με μεγάλη ιστορία στο χώρο, το οποίο ξεκίνησε μετά κόπων και βασάνων να στηρίζει στην Ελλάδα μία σκηνή, η οποία δεν είναι προσβάσιμη σε πολύ κόσμο.

"Είχε περάσει από εκεί και ο Omar Faruk Tekbilek και μεγάλα ονόματα της τζαζ. Συνέχισα την ίδια πορεία και πέρασαν από το Αλάβαστρον όλοι οι Ξυλούρηδες, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θηβαίος, ο Πασχαλίδης και άλλοι πολλοί, σε έναν ημιώροφο στο Παγκράτι 90 τετραγωνικών μέτρων. Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας ανοίξαμε εδώ στο Βοτανικό, την Αυλαία».

Σε μια εποχή όπου ακόμα και οι μεγάλες πίστες περνάνε κρίση και γίνονται συνεργασίες με σκοπό την προσέλκυση κόσμου, η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου δεν αποτελεί τολμηρή κίνηση και ρίσκο το εγχείρημα ενός τέτοιου χώρου για έναν επιχειρηματία; Ο κύριος Μπατρής θεωρεί ότι «οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά για τον κόσμο. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ανοίγουν πολλά μπαράκια των 70, των 100, των 200 ατόμων και μετατρέπονται σε μουσικές σκηνές παίζοντας πολύ καλή μουσική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος που ακολουθεί. Δεν παύει να είναι δύσκολο να έχεις ένα μαγαζί και δη στην Αθήνα όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, με ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών με αποτέλεσμα να μην ξέρει ο κόσμος που να πρωτοπάει. Το οικονομικό μπάτζετ του μαγαζιού που έχουμε κάθε βράδυ είναι πολύ μικρό για να μπορέσουμε να το σπρώξουμε διαφημιστικά ώστε να φανεί περισσότερο, γι’ αυτό και ο κόσμος πηγαίνει σε ήδη εδραιωμένους χώρους όπως το Gazarte, ο Σταυρός του Νότου, το Παράφωνο, το Half Note κ.τ.λ. Εσύ πρέπει να δείξεις χαρακτήρα και να μπορέσεις να αντέξεις τις φουρτούνες ώστε να το προχωρήσεις παρακάτω».

Στην Αυλαία δοκιμάζουν τώρα να φέρουν πολύ καλά πράγματα, με πολύ σοβαρά ονόματα, σε ένα πολύ μεγαλύτερο μαγαζί από το Αλάβαστρον και με μεγαλύτερη διαφήμιση. Σκοπός τους είναι να προωθήσουν αυτή τη μουσική σκηνή, που παλεύουν χρόνια να τη μάθει περισσότερος κόσμος. Την επιλογή των καλλιτεχνών επιμελείται ο ίδιος ο Άρης Μπατρής. Θεωρεί ότι οι μουσικοί βοηθάνε πολύ την επιβίωση αυτής της σκηνής, παίζοντας ακόμη και με λιγότερα χρήματα, γιατί είναι ένας χώρος που μπορούν να στεγάζονται και να παίζουν.

Το κοινό που έρχεται είναι στην πλειοψηφία του συνειδητοποιημένο, όπως μας λέει και ο ιδιοκτήτης της Αυλαίας. Υπάρχει, βεβαίως, και το κοινό του Σαββάτου το οποίο βοηθάει στην αύξηση του τζίρου αλλά είναι αυτός ο κόσμος που έρχεται απλά για να έρθει, το οποίο θεωρεί ο κύριος Μπατρής ότι «δεν ενοχλεί, αντίθετα θέλω να έρθει για να ακούσει, αλλά καλό είναι αν δε θέλει, να φεύγει και να μην ενοχλεί».

Ένα στέκι το οποίο είναι πολύ ατμοσφαιρικά διαμορφωμένο, σαν ένα μικρό θέατρο, βασισμένο στο ξύλο, με την αμεσότητα που αρμόζει ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στο κοινό. Τη διακόσμηση επιμελήθηκε ο Γιουσούφ από τη Μποργκίνα Φάσο και ορισμένες πινελιές πρόσθεσε ο ίδιος ο κύριος Μπατρής.

Οι τιμές κινούνται σε λογικά πλαίσια με την είσοδο στα 7 € την Κυριακή, 10 € τη Δευτέρα και τις υπόλοιπες μέρες 12 €. Το ποτό είναι ξεχωριστό και δεν παίζει ρόλο εάν κάθεσαι μπαρ ή σε τραπέζι. Έχει και φοιτητικό εισιτήριο.

Ονόματα όπως αυτά του Χρήστου Θηβαίου, του Μιλτιάδη Πασχαλίδη, του Μιχάλη Σιγανίδη, της Σαββίνας Γιαννάτου, της Μάρθας Φριντζήλα, της Έλλης Πασπαλά, των Human Touch, του Haig Yazdjian, των Mode Plagal, του Πετρολούκα Χαλκιά είναι ορισμένα από αυτά που φιγουράρουν στο πρόγραμμα του Απριλίου και του Μαΐου. Καλλιτέχνες σε άμεση επαφή με το κοινό, σε ένα χώρο που σέβεται κοινό και καλλιτέχνες, με ζεστασιά και μεράκι για την καλή μουσική.

Αυλαία, Αγίου Όρους 15, Βοτανικός, 210 3474074 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v