Ρεμπετάδικα στην Αθήνα: 9 στέκια για ωραίες πενιές

Ρεμπέτικα και λαϊκά με ή χωρίς μικρόφωνα, παρεϊστικο κλίμα, ατμόσφαιρα νοσταλγίας. Δέκα διευθύνσεις του… ντουνιά, για γνήσιες πενιές στην Αθήνα.
Ρεμπετάδικα στην Αθήνα: 9 στέκια για ωραίες πενιές

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Γνήσια ρεμπέτικα από «μορφές» του είδους, αλλά και νέους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες. Παρεΐστικη και κεφάτη ατμόσφαιρα. Άφθονο κρασί να ρέει και τραγούδι με ή χωρίς μικρόφωνο. Αυτή είναι εν ολίγοις η ατμόσφαιρα στα καταφύγια του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην Αθήνα.

Άλλα πιο μικρά και «χύμα», άλλα πιο ευρύχωρα, "κυριλέ" και mainstream. Όλα τους όμως εγγυημένα προσφέρουν απλόχερα στιγμές μουσικής διασκέδασης  Ώπα της!

Στοά Αθανάτων
Σοφοκλέους 19 και Στοάς Αθανάτων, τηλ: 2103210342

Έχει φιλοξενήσει κατά τις τρεις δεκαετίες λειτουργίας του μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού και συνεχίζει απτόητη. Η Στοά μας υποδέχεται σε έναν ζεστό χώρο, με «ρεμπέτικους» πίνακες να στολίζουν τους τοίχους και φιλοξενεί  φέτος τον Δημήτρη Τσαουσάκη, την Κατερίνα Σκορδαλάκη, τον Χρήστος Μανιάτη, τη Μαρία Διχτά και τον Γιώργο Σιώπη, σε κλασσικές ρεμπέτικες και λαϊκές βραδιές. Για ένα πλήρες γεύμα με χύμα κρασί στη Στοά, θα πληρώσετε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Παλιά Μαρκίζα
Χρυσάφη και Πρόκλου 41, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ: 2107511888

Από το 1963 μέχρι σήμερα η «Μαρκίζα» αποτελεί σταθερή αξία στον χώρο του ρεμπέτικου και λαϊκού. Ο χώρος είναι ενός κλασσικού ρεμπετάδικου- κέντρου διασκέδασης, ενώ το φετινό σχήμα φιλοξενεί την «αρχόντισσα» του λαϊκού τραγουδιού Χαρούλα Λαμπράκη, πλαισιωμένη από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Γεωργόπουλο και τους τραγουδιστές Αθηνά Γεωργοπούλου, Πάνο Ράλιο και Επιστήμη Καμπουρόγλου. Το σχήμα «παίζει» κάθε Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα, παραδοσιακά και νησιώτικα, ενώ τις καθημερινές υπάρχουν εναλασσόμενα μουσικά σχήματα. Για το πλήρες μενού με κρασί, υπολογίστε 16€ κατ’ άτομο.

Διαδρομές
Λεωφ. Πατησίων 208 & Καλλιφρονά, Κυψέλη, τηλ: 2108676155

Σε ένα παλιό νεοκλασσικό της Πατησίων, ο Μπάμπης Τσέρτος ηγείται ενός σχήματος με την Ειρήνη Τουμπάκη και τη Σταυρούλα Μανωλοπούλου στη φωνή, τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, το Θοδωρή Στούγιο στο μπουζούκι, τον Κωσταντίνο Τσεκούρα στην κιθάρα και τον Γιάννη Τσέρτο στο πιάνο. Εδώ θα ακούσουμε μερικές από τις πιο ωραίες στιγμές της ελληνικής λαϊκής μουσικής, με τραγούδια ρεμπέτικα, σμυρναίικα, παραδοσιακά αρχοντορεμπέτικα, έντεχνα λαϊκά καθώς επίσης και αξιόλογα σύγχρονα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Με 25€ ανά άτομο επιλέγετε πλήρες μενού συνοδεία κρασιού.

Αστροφεγγιά
Λεωφ. Πατησίων 294 & Κόντου, Άγιος Λουκάς, Πατήσια, τηλ: 2102010160

Είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας στο αγαπημένο μουσικό κέντρο των Πατησίων κλείνει ο δημοφιλής στον χώρο του ρεμπέτικου Αντώνης Ρεπάνης, και συνεχίζει απτόητος για ακόμα ένα χρόνο μαζί με τον Γιάννη Ντουνιά, τον Βασίλη Χαραλάμπους και δύο ικανότατες ερμηνεύτριες, την Γεωργία Διακομή και τη Βάνα Γρηγορίου. Εδώ απολαμβάνουμε λαϊκό τραγούδι, κλασσικό αλλά και σύγχρονο και fixed μενού με 25€ κατ’ άτομο με απεριόριστο κρασί.

Ανηφόρι 
Β. Γεωργίου και Μουσών, Πειραιάς, τηλ: 2104115819

Σταθερή πειραιώτικη αξία, το Ανηφόρι ξεκίνησε τις πρώτες του πενιές το 1985 και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις. Μικρός χώρος που θυμίζει κάτι από τα παλιά, με όμορφα κάδρα στους τοίχους τα οποία απεικονίζουν εικόνες του παλιού ρεμπέτικου. Στην κομπανία, ο Γιώργος Ζορμπάς, η Έφη Ράπτη, ο Ανδρέας Γκιζιώτης, ο Δημήτρης Μεντής και ο Θεοδόσης Νικολετόπουλος κρατούν ζωντανή την μουσική παράδοση. Οι μερίδες των συμπαθητικών μεζέδων – κυρίως πιάτων τιμώνται στα 7-10€, ενώ το χύμα κρασί κοστίζει 10€ το κιλό.

 

Ποντίκι
Επτανήσου 9 και Άνδρου, Κυψέλη, τηλ: 210 8232 971, 210 8226 995

Στην φοιτητική «τρύπα» της πολυσυλλεκτικής Κυψέλης, το Πόντικι παραδίδει εδώ και τρεις (και βάλε) δεκαετίες μαθήματα αυθεντικής ρεμπέτικης, λαϊκής αλλά και νησιώτικης μουσικής ιστορίας. Δυνατή η κομπανία του με τον Άγγελο Ανδριανό, την Χριστιάνα Γαλιάτσου, τον Κώστα Μήτσιο, τον Νίκο Πλιό, τον Χρήστο Δαλιάνη και τον Άρη Κονιδάρη Το ποτό κοστίζει 8€, η φιάλη ουίσκι 95€ (κομπλέ), η φιάλη κρασί από 15€ και οι ποικιλίες από 8€. Δείτε το μενού εδώ.

Κοτταρού
Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, τηλ: 210 5120682

Η περίφημη Κοτταρού είναι ο απόλυτος ορισμός του κουτουκιού-ρεμπετάδικου από τα παλιά. Θα τη βρείτε σε ένα υπόγειο στον Κολωνό, σε έναν χώρο με σκορπισμένα… γνωμικά και γραβάτες για διακόσμηση και ατμόσφαιρα που προετοιμάζει για τους ρεμπέτικους ήχους που θα ακολουθήσουν. Η ρεμπέτικη ορχήστρα της είναι από τις λίγες που διανυκτερεύουν κάθε βράδυ εκτός Δευτέρας, και ενώ το μπουζούκι, η κιθάρα και το ακορντεόν δίνουν το σύνθημα, οι φωνές του μαγαζιού τραγουδούν χωρίς μικρόφωνο, σαν μέλη μιας μεγάλης παρέας.

Εφήμερον
Μεθώνης 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3841848

Αυτή η παλιά και ξακουστή ταβέρνα στο πλακόστρωτο της Μεθώνης, σερβίρει πολίτικες γεύσεις σε ένα όμορφο νεοκλασικό με πολλά δωματιάκια. Εδώ θα δοκιμάσετε, για παράδειγμα, ωραιότατο γκιουζλεμέ, χοιρινό στη γάστρα με λιωμένα τυριά και παπαρουνόσπορο, χιουνκιάρ μπεγεντί και νοστιμότατες σαλάτες. Στα της μουσικής το μαγαζί φέρνει εξαιρετικούς μουσικούς– από τρίο με κιθάρες που παίζουν μόνο Χιώτη, μέχρι κλαρίνα και ρεμπέτικα του ’30. Το φαγητό θα σας κοστίσει περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί.

Χαμηλού
Αδριανουπόλεως 30, Κολωνός, τηλ: 210 5131359

Με ιστορία 80 και βάλε ετών, το παραδοσιακό αυτό κουτούκι ανακαινίστηκε μεν, χωρίς να χάσει την μοναδική του ατμόσφαιρα δε, η οποία φέρνει στο νου εικόνες από παλιά Αθήνα. Το φαγητό του είναι μια χαρά - πολύ καλή χοιρινή μπριζόλα, τηγανιά με πιπεριές και τηγανιτές πατάτες… γλύκισμα. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μετατρέπεται σε ρεμπετάδικο με ζωντανά λαϊκά και έντεχνα τραγούδια, με ή χωρίς μικρόφωνο. Υπολογίστε περί τα 17€ ανά άτομο με κρασί.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v