Μουντιάλ: Τι έδειξαν τα φιλικά

Η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι λίγες μόνο ώρες μακριά. Δισεκατομμύρια ζευγάρια μάτια είναι καρφωμένα στις οθόνες τους, οι τηλεοράσεις είναι ήδη στο μπαλκόνι και... κάποιος να παραγγείλει πίτσες! Σε τι κατάσταση είναι οι ομάδες και τι μπορούμε να περιμένουμε βάσει των φιλικών αγώνων;
Μουντιάλ: Τι έδειξαν τα φιλικά

του Διονύση Γκουτζουρή

Η γιορτή ξεκινά... Οι τηλεοράσεις έχουν τοποθετηθεί στο μπαλκόνια. Οι γυναίκες κανονίζουν εξόδους. Η υφήλιος έχει αλλάξει χρώμα... Έχει γίνει ασπρόμαυρη!

Το θέμα είναι τι χρώμα θα έχει μετά από ένα μήνα! Θα γίνει κιτρινοπράσινη;

Το φαβορί είναι η Βραζιλία και δεν περιμέναμε τα φιλικά παιχνίδια για να το διαπιστώσουμε. Οι βραζιλιάνοι προτίμησαν αντιπάλους χαμηλού επιπέδου κατά την προετοιμασία τους και ιδιαίτερα συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν.

Παρατηρήσαμε, ωστόσο, τον Κακά να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και το Ροναλντίνιο να είναι χαλαρός. Διαπιστώσαμε ότι η άμυνα της ομάδας είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι περιμέναμε και ότι οι λεγόμενες ”εφεδρείες” μπορούν να βοηθήσουν αν χρειαστεί.

Οι Γερμανοί δεν ήταν κακοί στα φιλικά τους, ούτε όμως έδειξαν και κάτι το ιδιαίτερο. Στο ματς με την Ιαπωνία, πάντως, έδειξαν ότι είναι αργοί. Οι Ασιάτες θα κάνουν ζημιές αν εκμεταλλευτούν την ταχύτητά τους και δεν πέσουν θύμα της απειρίας τους.

Η Ιταλία δεν έπεισε. Ενώ με τη Γερμανία, πριν από κάτι μήνες, είχε παρουσιάσει ένα αξιοθαύμαστο σύνολο, στα τελευταία παιχνίδια με Ελβετία και Ουκρανία ήταν ”σφιγμένη” και καθόλου δημιουργική. Το σίγουρο είναι ότι έχει δυνατότητες και επειδή είναι κατ’ εξοχήν ομάδα ψυχολογίας, το πρώτο παιχνίδι με την Παραγουάη θα παίξει ρόλο στην πορεία της.

Οι Ισπανοί δείχνουν δυνατοί, αλλά πάντα κάνουν καλές εμφανίσεις σε φιλικά προετοιμασίας, πριν από μεγάλες διοργανώσεις. Η Γαλλία επέδειξε σοβαρότητα, κάτι που είναι το χαρακτηριστικό της. Κλασική ομάδα που δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα με σύνολα χαμηλότερης δυναμικότητας, αλλά που θα έχει πολύ δύσκολο έργο κόντρα στα θεωρητικά μεγαθήρια (Βραζιλία, Αργεντινή, Αγγλία).

Η Αργεντινή δεν είχε αντίπαλο στα φιλικά. Η μπάλα έφτανε με ευκολία στον Κρέσπο και στον Τέβες και σε κάθε παιχνίδι δημιουργούσε πολλές ευκαιρίες. Έδειξε δυνατή και ανέβασε τις μετοχές της, όπως και η Ολλανδία. Με όλα τα προβλήματα και τις δεδομένες απουσίες των ”οράνιε”, το συγκρότημα του Μάρκο Βαν Μπάστεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρά τις αρχικές μουρμούρες για τη σύνθεση της αποστολής.

Η Αγγλία έδειξε ενθουσιασμό στα φιλικά προετοιμασίας και απαράμιλλη συνοχή ως ομάδα, που είναι σίγουρα έργο Έρισκον. Παραμένει φαβορί για την είσοδο στην τετράδα.

Η δε Τσεχία φανέρωσε στα φιλικά προετοιμασίας την ίδια δυναμική που είχε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ανέβασε και αυτή τις μετοχές της. Από τις ομάδες της Αφρικής, η Ακτή Ελεφαντοστού είναι σίγουρα η πιο ποιοτική ομάδα, αλλά δεν πήγε άσχημα ούτε η Τυνησία, ούτε το Τόγκο. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούνται δεδομένες οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι συγκεκριμένες ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μη βιαστείτε να διαγράψετε την Ουκρανία. Φανέρωσε πολύ καλά στοιχεία στα φιλικά και μόνο εύκολο δε θα είναι το έργο των αντιπάλων της. Το Μεξικό είναι πάντα δυνατός αντίπαλος στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στα φιλικά έδειξε, αυτή τη φορά, και ποιότητα. Σοβαροί και πειθαρχημένοι ήταν και οι Αμερικάνοι στα φιλικά, αφού νίκησαν σχεδόν όλους τους αντιπάλους τους.

Τα φιλικά αποτελούν συνήθως πάτημα για εξαγωγή συμπερασμάτων. Όχι τόσο κρίνοντας από τα αποτελέσματα, αλλά ”διαβάζοντας” την όρεξη των παικτών– αστεριών και της συνοχής της ομάδας. Στοιχεία όπως πάθος και δυναμική εμφανίζονται στα επίσημα παιχνίδια.

Ε, δεν έμειναν και πολλές ώρες...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v