10 τέλεια πράγματα που θα είναι δωρεάν τον Νοέμβρη

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, οι παραστάσεις στη Στέγη και άλλα φοβερά πράγματα που θα συμβούν δωρεάν τον Νοέμβρη στην Αθήνα.
10 τέλεια πράγματα που θα είναι δωρεάν τον Νοέμβρη
Και σινεμά έχουμε, και δωρεάν είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, και συναυλίες, και θέατρα, και φεστιβάλ κόμικς, και ό,τι τραβά η ψυχούλα σου. Για περάστε, και μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε.

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Η τουριστική σαιζόν τελείωσε, οι δωρεάν Κυριακές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους επιστρέφουν. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος θα είναι δωρεάν, μεταξύ άλλων, στην Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους που γίνονται ωραία μονοήμερη εκδρομή –τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Αμφιαράειο του Ωρωπού και τη Νεμέα, για παράδειγμα.

Λατινοαμερικάνικος κινηματογράφος στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, από τις 18.00

Τέσσερις ταινίες από το Περού και τη Δομινικανή Δημοκρατία, που είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και από την Αργεντινή και την Κολομβία, των οποίων η κινηματογραφική παραγωγή έχει τεράστια δυναμική και απήχηση τα τελευταία χρόνια, θα δούμε στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη, 2/11 | 18:30: Προσωπικό Αορίστου Χρόνου / Planta permanente (Αργεντινή, 2019) του Ezequiel Radusky

20:00: Τραγούδι χωρίς όνομα / Canción sin nombre (Περού και Ισπανία, 2019) της Melina León

Πέμπτη, 3/11/2022 | 18:30: Πισάρρο / Pizarro (Κολομβία, 2015). Ντοκυμαντέρ του Simón Hernández

20:00: Η Μίριαμ λέει ψέματα / Miriam miente (Δομινικανή Δημοκρατία και Ισπανία, 2018) των Natalia Cabral και Oriol Estrada

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας στη Στέγη
Από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης

Στα όρια θεάτρου και οθόνης, το video art πρότζεκτ του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, του εικαστικού και σκηνογράφου Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant, θέλει την Αντώνα, την αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ερμηνευμένη από την Μπέττυ Βακαλίδου, να διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και να ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα. Μαζί της ο λαϊκός οργανοπαίκτης Βασίλης Ζιάκας, πλαισιώνει με τους ήχους του τη διαδρομή της.

Seeing The Invisible στον Εθνικό Κήπο
Καθημερινά, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023

Μια πρωτότυπη έκθεση έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) μας καλεί να δούμε τον Εθνικό Κήπο… αλλιώς. Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablet. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του. Η βασική θεματική της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, εξερευνώντας τα όρια και τις συνδέσεις μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και φύσης.

Ιστορία ενός αιχμαλώτου στο Θέατρο Εμπρός
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 | Έως 8/11

Το εμβληματικό έργο του Στρατή Δούκα για τη Μικρασιατική Καταστροφή ανεβάζει στο Εμπρός η θεατρική ομάδα Ιδιόμελον Art. Πρόκειται για ένα έργο υβριδικού χαρακτήρα (μαρτυρία και μυθοπλασία μαζί), με ιδιαίτερο θεατρικό ενδιαφέρον χάρη στην παραστατικότητα της αφήγησης και τον γνήσιο λαϊκό λόγο. Πρωταγωνιστούν οι Νεκτάριος Παπαλεξίου, Γιάννης Παπαθύμνιος, και σκηνοθετεί ο Μανώλης Γιούργος.

Ίριδα Visions στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του ΕΚΠΑ
Από τις 15 Νοεμβρίου

Προβολές ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, έρχονται στο κτίριο της Φοιτητικής Λέσχης του ΕΚΠΑ, στο 15 της οδού Ιπποκράτους. Το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Νοεμβρίου, μέχρι στιγμής πάντως έχουν «κλείσει» τα ονόματα των Γιάννη Οικονομίδη, Ζακλίν Λέντζου, Γιώργο Γούση, Πάολας Ρεβενιώτη, Μενέλαου Καραμαγγιώλη και Αλέξη Αλεξίου, για προβολές ταινιών παρουσία των δημιουργών τους.

Crossing the Freeway: Outside στο Πάρκο ΠΛΥΦΑ
Σάββατο 5/11 στις 20:30 | Κυριακή 6/11 στις 21:30

Βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες και μνήμες προσφύγων και μεταναστών, το Crossing the Freeway είναι μια παράσταση σε χορογραφία του Κοσμά Κοσμόπουλου, που προσκαλεί τους θεατές να διασχίσουν τον σκηνικό χώρο σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές, αλλάζοντας τις θέσεις θέασης και των ρόλων. Θα τη δούμε στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, Κορυτσάς 39, στον Βοτανικό.

Έκθεση φωτογραφίας και live στη The Blender Gallery
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20.30

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του φωτογραφικού βιβλίου “But, Why Palanka” του Θοδωρή Βρανά, στο οποίο ο καλλιτέχνης αποτυπώνει το tour που έκανε με τη μπάντα του Pale Oaks στα Βαλκάνια, ακολουθώντας το μουσικό σχήμα Bandage, τα δύο συγκροτήματα συναντιούνται στη The Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα) για ένα live με επιρροές από punk rock και pop rock ήχους, περιτρυγιρισμένα από τις φωτογραφίες του οδοιπορικού που μοιράστηκαν.

LiteraComics - H Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 10.30-18.30

Μια Ημερίδα που διερευνά την εξέλιξη της τέχνης των comics σε σχέση με τη λογοτεχνία, μία έκθεση - ταξίδι στα σημαντικότερα εγχώρια και διεθνή comics και graphic novels που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά έργα, workshops για μικρούς και μεγάλους κι ένα bazaar με νέες, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις, αποτελούν το πρόγραμμα αυτής της πρωτότυπης δράσης που διοργανώνει το Comicdom, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. H ημέρα θα κλείσει με ένα party στο Dave Red Hotel, με καλλιτέχνες να σχεδιάζουν ζωντανά για το κοινό, στο πλαίσιο του δημοφιλούς event, Drink & Draw.

Χειμωνιάτικο Ταξίδι με έργα Schubert και Müller στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20.30

Η Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος στην ερμηνεία της συναρπαστικής ρομαντικής δημιουργίας δύο καλλιτεχνών που επηρέασε την ευρωπαϊκή μουσική. «Η συνάντηση του Schubert και του Müller και συνάμα η περιπλάνηση μέσα στη χειμερινή φύση, μέσα στην απόγνωση και τη μοναξιά, όταν ο πόνος του έρωτα γίνεται σπαραγμός για την ανθρώπινη ύπαρξη» διαβάζουμε στο δελτίο τύπου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v