10 κουλ μπιραρίες για χειροποίητο ελληνικό ζύθο

Πικρές, φρουτώδεις, ξινές, μαύρες, οι ελληνικές craft μπίρες είναι χάρμα ουρανίσκου και αυτές οι μπιραρίες τους δίνουν τον χώρο και τις βρύσες που τους αξίζουν.
10 κουλ μπιραρίες για χειροποίητο ελληνικό ζύθο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θα το έχεις καταλάβει πως τα τελευταία χρόνια έχουμε αποκτήσει ιδιαίτερη αδυναμία στην ελληνική craft μπίρα. Αυτή που παράγεται με μεράκι με ποιοτικά μείγματα λυκίσκων και όχι αραιωμένα βυνο-ζούμια.

Δεκάδες μικρές ζυθοποιίες βράζουν καθημερινά και φέρνουν στα pint μας ολόφρεσκους ζύθους που διεγείρουν όμορφα τον ουρανίσκο με την σπιρτάδα, τις αρωματικές νότες και την πληθωρική τους γεύση.

Αν ο όρος craft μπίρα δεν σου λέει τίποτα, προλαβαίνεις να ενημερωθείς εδώ και ύστερα να οργώσεις την Αθήνα για να ανακαλύψεις τα μέρη όπου θα την απολαύσεις όπως της αρμόζει.

Ξεκίνα από τα παρακάτω.

Tales of Ales
Μιλτιάδου 19, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0325 2540


Βγάζει τα… βαρέλια του σε έναν όμορφο πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας και σε καλεί σε ένα ταξίδι στους εγχώριους ζύθους με ξεναγούς τους δύο λαλίστατους και μερακλήδες ιδιοκτήτες. Στο ψυγείο του θα βρεις ολόφρεσκες craft μπίρες από ελληνικά και ξένα ζυθοποεία σε τεράστια ποικιλία που ανανεώνονται διαρκώς, ενώ κάθε εβδομάδα παίζουν 3-4 βαρέλια για να δοκιμάσεις φρέσκο πράμα. Άντε να ανοίξει και το εσωτερικό του, για να πιάσουμε θέση στην άνετη, ξύλινη μπάρα.

Strange Brew Taproom & Bottleshop
Φαλήρου 86, Κουκάκι, τηλ: 21 0923 2146



Το πρώτο tap room εν Αθήναις έστειλε κόσμο και κοσμάκη στο Κουκάκι – κάναμε και ρίμα, για να δοκιμάσει αφενός τις κορυφαίες ελληνικές μπίρες της Strange Brew (την «σταρ» Jasmine, τη μεθυστική Dr. Haze, την session Uncle Jam’s, την μαύρη Mandy Black κ.α.) σε βαρέλι ή μπουκάλι, αφετέρου τις μπόλικες ετικέτες από ελληνικούς και ξένους ζύθους που έχουν στα ψυγεία τους. Βγάζει και τραπεζάκια/σταντ στο πεζοδρόμιο για κουβεντολόι, μπιροποσία και χάζι, ενώ συχνά πυκνά φέρνει guest βαρέλια για να δοκιμάσεις.

The Lucky Sparrow
Προσεχώς στο Γκάζι



Πολύ χαρήκαμε που η ομάδα της Lazy Bulldog Pub επιστρέφει σε νέο χώρο, λίγα στενά πιο πέρα από εκεί που επί πέντε χρόνια μας πότιζε ζύθο και γέμιζε όμορφα τα βράδια μας πριν κλείσει μια για πάντα πέρσι και μας αφήσει στεγνούς και πικραμένους. Ευκαιρία λοιπόν να τα ξαναπ(ι)ούμε, σε ξύλινους πάγκους έξω στο Γκάζι, συντροφιά με δροσερές craft μπίρες σε βαρέλι και καλό φαγητό (burgers, fish and chips και λοιπά μπιροπιάτα). Η pub ανοίγει επίσημα την Παρασκευή 4 Ιουνίου. 

The Local Pub
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ: 694 086 4443

Από τις πρώτες μπιραρίες που έφεραν στους ουρανίσκους μας χειροποίητες μπίρες, η Local κλείνει μια δεκαετία -και βάλε- ζωής, έχοντας φιλοξενήσει στις βρύσες τις κορυφαίους ζύθους και όντας το πρώτο μαγαζί που έφερε ελληνικές μικροζυθοποιίες on tap. Τα τελευταία χρόνια σερβίρει κατά κύριο λόγο τις ετικέτες της Ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία εδρεύει στον χώρο της μπυραρίας, και βράζει καθημερινά πάσης φύσεως και είδους μπίρες (IPA, Pale Ale, Stout, Lager, Pilsner κ.α.), τις οποίες απολαμβάνεις σε πάγκους και τραπεζάκια έξω.

Αλχημιστής
25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, τηλ: 697 629 2604


Με δεκάδες κάνουλες να ανανεώνονται ανά διαστήματα, δεκάδες μπίρες από μικροζυθοποιίες ντόπιες και μη στα ψυγεία του, κατάλογο με εκλεκτά εδέσματα (ποικιλίες τυριών κι αλλαντικών, μπέργκερ, κρεατικά) και αστείρευτο ροκ εν ρολ να παίζει (μόλις επιτραπεί) στα ηχεία, ο Αλχημιστής είναι must για ζυθολάγνους των Δυτικών και όχι μόνο. Αφέσου στα χέρια του έμπειρου προσωπικού και του συμπαθέστατου ιδιοκτήτη για να σου προτείνουν ετικέτες που ταιριάζουν στον ουρανίσκο σου.

Beer Alley
Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 21 6800 8449

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Beer alley (@beer.alley)


Στην μίνιμαλ αλλά μεγάλη και πράσινη αυλή του θα βρεις δροσερό καταφύγιο τις ζεστές εκείνες νύχτες του καλοκαιριού, ενώ από τα taps του ρέουν ψαγμένοι craft ζύθοι, από ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες σε τακτική ανανέωση. Ο κατάλογος με τις «μόνιμες» ετικέτες (περί τις 100) είναι πληθωρικός, ενώ την ζυθοποσία συνοδεύουν όπως πρέπει χορταστικές ποικιλίες κρεατικών, αλλαντικών και νοστιμότατα μπέργκερ, από τον τιμιότατο και γευστικό κατάλογο.

Beans and Hops
Λεωφ. Ηρακλείου 43, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102022026

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Beans & Hops (@beans_and_hops)


Μαγαζί που έλειπε από την περιοχή, το Beans and Hops ανοίγει από νωρίς το πρωί για μυρωδάτο καφεδάκι στα τραπεζάκια της αυλής του, αλλά και χειροποίητες μπίρες. Γιατί εμείς δεν κρίνουμε όσους τα πίνουν από πολύ νωρίς. Άλλωστε, ο καφές με τη μπίρα απέχουν μια… παραγγελία δρόμο. Συμπαθέστατοι οι ιδιοκτήτες θα αναλάβουν να σε μυήσουν στις ετικέτες που φέρνουν σε βαρέλι και μπουκάλια, οι οποίες είναι περιορισμένες μεν, εκλεκτές δε. Παίζει και ωραίες ροκ μουσικές, όταν με το καλό επιτραπούν.

Blame The Sun Athens Taproom
Βεΐκου 60, Κουκάκι, τηλ: 21 0921 3523

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by blamethesunbrewing (@blamethesunbrewing)


Δεύτερο TapRoom «φύτρωσε» στο Κουκάκι, αυτή τη φορά από τη μικροζυθοποιία Blame The Sun, η οποία άνοιξε εν μέσω πανδημίας και φέρνει ανάσες καλοκαιριού στη Βεΐκου. Σερβίρει σε βαρέλια τις δροσερές τις μπίρες: την τροπική Beach Bum και την Puppenhaus, μία ευκολόπιοτη helles lager και μια session με τροπικά αρώματα καρύδας, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν μπουκάλια από εγχώριες και ξένες craft μπίρες, tiki cocktails, premium αποστάγματα, αναψυκτικά και σνακ για να μην πιείς ξεροσφύρι. Τραπεζάκια έξω δεν έχει, αλλά και στα όρθια μια χαρά θα ‘σαι.

Tapfield
Ναυάρχου Αποστόλη 4, Ψυρρή, τηλ: 21 0322 1923

Σε ένα όμορφο στενάκι στου Ψυρρή, οι φαν του ψαγμένου ζύθου έχουν βρει τη γωνιά τους σε αυτό το συμπαθέστατο μαγαζάκι, στο οποίο ο φιλικός ιδιοκτήτης Μίλτος βγάζει όλη του την αγάπη για την χειροποίητη μπίρα. Στις βρύσες του θα βρεις 10+ βαρέλια που ανανεώνονται συχνά, ενώ τα ψυγεία του γεμίζουν με δεκάδες ετικέτες σε μπουκάλια. Έχει και τσιμπολόγημα με νόστιμα καλαμάκια, mini burgers, mini τυλιχτά και λοιπά ψιψιψόνια, αν γουργουρίσει το στομαχάκι σου, αλλά και τραπεζάκια έξω για να κάτσεις με την ησυχία σου και να χαζέψεις τον πολυσυλλεκτικό κοσμάκη της περιοχής.

Berlin by 5 drunk men
Τιμοθέου 8, Παγκράτι, τηλ: 2107010006


Στο 8 του πεζοδρόμου της Τιμοθέου, πέντε (μεθυσμένοι;) φίλοι έστησαν αυτήν την σούπερ κουλ μπυραρία, η οποία διαθέτει τραπέζια με προσωπικές κάνουλες, για να πιείς όση βαρελίσια μπίρα θες– ενώ σε ειδικό πίνακα βλέπεις πόσο ήπιες και πόσο θα πληρώσεις. Εξαιρετική πατέντα και μπράβο τους! Στηρίζουμε λοιπόν, και καταναλώνουμε υπεύθυνα ψαγμένες ετικέτες από εγχώριες και ξένες μικροζυθοποιίες και φυσικά δε λέμε όχι και στο νόστιμο finger food που συμπληρώνει αρμονικά τον κατάλογο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v