Τα είδη μπίρας που οφείλεις να ξέρεις

Έχεις χάσει τη μπάλα με τα τόσα διαφορετικά είδη μπίρας που εμφανίζονται στην εγχώρια ζυθοποιία; Άσε μας να βοηθήσουμε.
Τα είδη μπίρας που οφείλεις να ξέρεις

Δεν ξέρουμε αν το έχεις προσέξει, αλλά τα τελευταία χρόνια οι craft μπίρες, ήτοι οι χειροποίητοι ζύθοι από μικροζυθοποιίες, διεκδικούν επάξια μια θέση στα λαρύγγια όσων κουράστηκαν να δοκιμάζουν τα ίδια και τα ίδια.

Όμως τα είδη τους είναι τόσα πολλά και το καθένα έχει τις δικές του υποκατηγορίες, πράγμα που πιθανώς να σε μπερδέψει.

Χαλάρωσε, εμείς είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε τι εστί η καθεμία, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες.

Lager

Αν θες να ξεκινήσεις το ταξίδι στη μαγεία του ποιοτικού ζύθου, μια Lager είναι το πιο απλό και εύκολο μεταφορικό μέσο. Παρασκευάζεται από μαγιά η οποία μετά το τέλος της ζύμωσης υφίσταται καθίζηση στο βυθό, γεγονός που την κάνει αρκετά χαμηλή σε αλκοόλ, με ελαφριά, καθαρή γεύση βύνης. Είναι οι περισσότερες από τις μπύρες που μπορεί να βρει κανείς σε ένα περίπτερο και τις οποίες έχουμε συνηθίσει να πίνουμε.



Pilsner

Με καταγωγή από τη μπιρομάνα Τσεχία (συγκεκριμένα από την πόλη Plzen), η μπίρα Pilsner ανήκει στην κατηγορία των Lager, έχει απαλό χρυσαφί χρώμα, είναι ελαφριά σε αλκοόλ και βγάζει μια χαρακτηριστική πικράδα στο στόμα.



India Pale Ale (IPA)

Το ιερό τοτέμ της μικροζυθοποιίας, ο ολοένα και πιο δημοφιλής στους ζυθολάγνους της Ελλάδας τύπος μπίρας, αναπτύχθηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στην Ινδία και οφείλει την ιδιαίτερα πικρή γεύση της στους πληθωρικούς λυκίσκους, οι οποίοι βγάζουν αρώματα βοτάνων, κίτρου ή φρούτων.  Τα επίπεδα αλκοόλ κυμαίνονται απο 3,5% (Session IPA) έως 10% (Double/Imperial IPA), ενώ και η ποσότητα λυκίσκων τις κάνει πολυδιάστατες ως προς την πικράδα και το αρωματικό και γευστικό προφίλ. «Παιδάκια» της είναι μεταξύ άλλων η West Coast IPA, η British IPA και ή New England IPA.

Οι New England είναι αφιλτράριστες και θολές, έχουν λιγότερη πικράδα, μοιάζουν με… πορτοκαλάδα και βγάζουν έντονα φρουτώδη αρώματα, μαζί με ολίγη «χορταρίλα» λόγω λυκίσκων, ενώ οι British είναι πιο πικρές, με πιο έντονο τον χαρακτήρα της βύνης. Οι West Coast IPAs στέκονται κάπου στη μέση όσον αφορά την πικράδα τους, η οποία εν μέρει «σπάει» από τον τροπικό, φρουτώδη χαρακτήρα τους.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Noctua Beer (@noctuabeer)


Pale Ale

Θολές στο μάτι, με έντονους λυκίσκους στη γεύση, οι Pale Ales έχουν χαμηλότερο αλκοόλ από τις IPA και κυκλοφορούν σε διάφορα είδη: American amber ale, American pale ale, blonde ale και English pale ale. Κοινό τους χαρακτηριστικό, το ελαφρύ «σώμα» και το πλούσιο άρωμα βύνης, συνδυασμός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευκολόπιοτες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by InSamothraki (@insamothraki)



Stout

«Σκοτεινή» και έντονη σε αλκοόλ μπύρα, η γεύση της οποίας εξαρτάται από την καταγωγή της. Οι γλυκές stouts προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Ιρλανδία και την Αγγλία και είναι γνωστές για την ήπια πικράδα τους, και, σε γενικές γραμμές, βγάζουν στον ουρανίσκο καπνιστές νότες από καφέ και κρέμα, θυμίζοντας εσπρέσο.

Οι αμερικάνικες Stout, συνδυάζουν το μαύρο σώμα με κρεμώδεις νότες, αλλά και την χαρακτηριστική πικράδα του λυκίσκου, ενώ είναι πιο δυνατές σε αλκοόλ, πιο καβουρδισμένες και πιο πληθωρικές σε λυκίσκους, θυμίζοντας μπίτερ σοκολάτα.

Υποκατηγορία των stout για θαρραλέους οι Imperial Stouts, είναι ακόμα πιο ενισχυμένες σε αλκοόλ κάτι που βγαίνει στη γεύση τους, με κάποιες εξ αυτών να εξισορροπούν τον έντονο χαρακτήρα τους με τη χρήση κόκκων βανίλιας, σιροπιών ή ακόμα και τσίλι.



Porter

Επίσης μαύρες, οι μπίρες Porter των οποίων οι ρίζες εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζουν αρκετά με τις Stouts στο χρώμα, χάρη στη χρήση σοκολάτας ή/και σκουρόχρωμων βυνών κατά τη ζυθοποίησή τους, όμως στη γεύση βγάζουν λιγότερο καφέ και περισσότερη σοκολάτα.

Και εδώ έχουμε ενισχυμένη βερσιόν για τους τολμηρούς, τις Imperial Porters, με περισσότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έντονα καπνιστό χαρακτήρα, νότες από μελάσα, σταφίδα και γλυκόριζα και καβουρδισμένες βύνες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Solo Beer (@solocretancraftbeer)



Sour

Μπίρα για μύστες. Αυτός ο ξινός ζύθος ανεβαίνει σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια χάρη στον ιδιαίτερο γευστικό του χαρακτήρα τον οποίο είτε αγαπάς είτε μισείς. Τη βρίσκουμε σε αρκετές μορφές όπως η βέλγικη Lambic, η φρουτώδης Flanders και η λεμονάτη Berliner Weisse. Με την προσθήκη φρούτων όπως κεράσι, βατόμουρο ή ροδάκινο, οι Sour μπίρες παντρεύουν το γλυκό με το ξινό χαρακτήρα, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από όλα τα υπόλοιπα είδη ζύθου.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Clepsydra (@clepsydrabrewing)

Αν ψήθηκες να δοκιμάσεις μερικές, τότε σημείωσε τις παρακάτω διευθύνσεις για να δώσεις (και να πάρεις) τις παραγγελίες σου:

Tales of Ales

* Strange Brew Taproom & Bottleshop

* Sorry Mom Liquor Store

* The Local Pub

* Brew Str.

* Noctua Brewery Athens

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v