Μπίρα και φαγητό: Οι καλύτεροι συνδυασμοί

Η μπίρα δεν πάει μόνο με το πιτόγυρο και την πίτσα. Θα εκπλαγείς με πόσες διαφορετικές γεύσεις και αρώματα μπορεί να κάνει παρέα ο ζύθος σου.
Μπίρα και φαγητό: Οι καλύτεροι συνδυασμοί

Ο συνδυασμός μπίρας και φαγητού μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα λόγω της οινικής μας κλίσης ως λαού, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να κάνεις ενδιαφέροντα παντρέματα για τον ζύθο σου, αρκεί να ξέρεις.

Αρχικά, έχε κατά νου πως ο γενικός κανόνας του pairing φαγητού και ποτού αναφέρει ότι στόχος σου θα πρέπει να είναι είτε να συμπληρώσεις αντίστοιχες γεύσεις, είτε να φέρεις την αντίθεση σε διαφορετικές γεύσεις είτε να καθαρίσεις τον ουρανίσκο σου.

Με βάση τα παραπάνω, δες μερικά ωραία παντρέματα μπίρας και πιάτων για να στήσεις την επόμενη ζυθική σου εξτραβαγκάνζα, χωρίς ξηροκάρπια και πατατάκια που ναι μεν ταιριάζουν, αλλά δεν θα σε εξελίξουν σε μέγα ζυθο-κουμπάρο.

Lager

Ελαφριές, καλοκαιρινές, με χαμηλό αλκοόλ οι lager είναι η χαρά του καλοκαιριού και της άνοιξης και ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Μπέργκερ θες; Βάλε. Ζυμαρικά; Βάλε κι από αυτά. Ποπ κορν; Δώσε! Οι lager συνδυάζονται ωραιότατα με κάθε τύπο φαγητού, γιατί βάζουν «τικ» και στις τρεις ιδιότητες που αναφέραμε: συνοδεύουν, κάνουν αντίθεση και καθαρίζουν τον ουρανίσκο.


hilaryseatwell.com

Αν τρως ιταλικό, τότε μια ελαφριά lager ταιριάζει με διαφορετικά πιάτα κοτόπουλου, ζυμαρικών και οστρακοειδών, τα οποία δε θα υπερκαλύψει με τη γεύση της, ενώ θα ετοιμάσει τον ουρανίσκο σου και για τα επόμενα πιάτα.

Μια lager μπορεί επίσης να συνοδεύσει και πιο έντονα φαγητά, όπως μπριζολίδια, μπέργκερ, ribs και ψητά κατσαρόλας. Πάνω δηλαδή που τρως μια μπουκιά από πληθωρικό μπέργκερ και λες «δεν αντέχω άλλο», τσουπ, πίνεις μια γουλιά lager και αποδεικνύεις πως όλα τα αντέχεις.

Οι μαύρες lager τώρα, αυτές με την καβουρδισμένη γεύση και το μέτριο σώμα, οφείλουν να βρίσκονται σε κάθε μπάρμπεκιου, αφού συμπληρώνουν ιδανικά τα καπνιστά κρέατα και τις ελαφρώς πικάντικες σάλτσες μπάρμπεκιου, και αναδεικνύουν την έντασή τους. Επίσης ταιριάζουν και στη γερμανική κουζίνα, ναι, αυτό το λουκάνικο που χαλβαδιάζεις μέρες τώρα στον κρεοπώλη τη θέλει τη μαύρη του τη μπίρα για να κατέβει.

Pilsner

Σταθερή αξία στις χαλαρές μας μπιροποσίες, η Pilsner με τον πλούσιο αφρό και τη χρυσαφένια της όψη είναι ό,τι πρέπει για ηλιόλουστες ημέρες. Καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα έντονη αλλά και ντελικάτη, με κάποιες πικάντικες νότες από λυκίσκους να κάνουν την εμφάνισή τους, χωρίς όμως να καλύπτουν το πιάτο που θα συνοδεύσεις.



Γι’ αυτό οι μπίρες Pilsner είναι εξαιρετικά ευέλικτες στο pairing. Μπορείς να τις ταιριάξεις με δροσερές σαλάτες, φιλέτο σολομού, μεξικάνικη κουζίνα, ζουμερά μπέργκερ ή πίτσα, με μια ωραία πατατοσαλάτα ή ακόμα και με πιάτα ασιατικής, ιαπωνικής ή ταϋλανδέζικης κουζίνας, αφού ο ήπιος χαρακτήρας της εξισορροπεί αρμονικά τις καυτερές τους νότες. Ταιριάζουν επίσης και με πιάτα με όστρακα, αν είσαι μερακλής, αλλά και με φρέσκα κρεμώδη τυριά όπως το κατσικίσιο.

Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις να τις ταιριάξεις και με ελαφριά γλυκά, όπως μια τάρτα από λεμόνι, ένα κέικ ή ακόμα και με μπισκοτάκια.

Stouts

Αρώματα και νότες από καφέ, σοκολάτα και βύνη, ελαφρύ σώμα. Αν το ψητό κρέας είναι στο μενού του μπριζολοφάν της καρδιάς μας, τότε αυτές οι μπίρες υπόσχονται να πάνε το Rib Eye σου σε άλλο επίπεδο. Η απαλή και κρεμώδης υφή τους ταιριάζει υπέροχα με μια καλοψημένη μπριζόλα, όμως δεν είναι ανάγκη να περιοριστείς σε αυτήν.

Οι σοκολατένιες τους νότες και η έντονη γεύση τους τις καθιστούν ιδανικά ταίρια με σοκολατένια επιδόρπια, ενώ αν θες να το ζήσεις στα άκρα μπορείς να τις «μπλέξεις» με μια μπάλα παγωτό βανίλια στον παγωμένο μπιροσυνδυασμό που έγινε ποτέ.

Αν πάλι νιώθεις τολμηρός, τότε δοκίμασε να τις συνδυάσεις με όστρακα. Η απαλή, κρεμώδης υφή τους ταιριάζει ωραία με τον αλμυρό και γλιστερό χαρακτήρα των στρειδιών ας πούμε ή των αχιβάδων. Ναι, δεν ακούγεται και πολύ ελκυστικό, αλλά η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς μπιροπότες, λένε.


justbeerapp.com

Sours

Αρώματα λεμονιού, ελαφρύ σώμα και χαμηλός αλκοολικός βαθμός: αυτές οι μπίρες είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός σύντροφος. Αναζωογονητικές, κάπως αλμυρές, με έντονες νότες κίτρων, οι sours είναι αρκετά όξινες, οπότε έχε το κατά νου σε πιθανά pairings.

Αν στο τραπέζι έχεις θαλασσινά τότε ταιριάζουν όμορφα, ενώ το ίδιο μπορούμε να πούμε και για σνακ όπως τα τσιπς τορτίγιας με γκουακαμόλε, το σεβίτσε και τα πιάτα με όστρακα, τα οποία λόγω επιπέδων αρμύρας και οξύτητας πάνε ωραία με την φρεσκάδα μιας sour.

IPAs

Η India Pale Ales (IPAs) είναι κάπως ζόρικες στο pairing γιατί πολύ απλά θένε σώνει και ντε να γίνουν η ψυχή του πάρτι. Έχουν έντονους λυκίσκους, νότες κέδρου, λουλουδιών και βοτάνων και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, άρα θες να τις ταιριάξεις με πιάτα τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν την πικράδα των λυκίσκων. Αν μάλιστα ξέρεις τις βασικές νότες που βγάζει η IPA σου, επειδή ψάχνεσαι αρκετά ή σου τις σφύριξε κάποιος μύστης, καθώς και την ένταση των λυκίσκων, τότε ακόμα καλύτερα.


seriouseats.com

Σε γενικές γραμμές, οι IPAs ταιριάζουν ωραία με πικάντικα και τηγανιτά πιάτα, άρα μια ασφαλής επιλογή είναι να τις πιείς με ένα τραγανό, πικάντικο κοτόπουλο πανέ. Για την ακρίβεια, αυτός ο συνδυασμός είναι ο καλύτερος που μπορείς να κάνεις. Ο πικάντικος χαρακτήρας του κοτόπουλου ταιριάζει άψογα με την πικράδα τους.

Επίσης, οι IPAs συνοδεύουν ωραία παλαιωμένα τυριά, κρέατα και λουκάνικα, άρα αν έχεις διάθεση και μπάτζετ, μπορείς να επισκεφτείς το κοντινό σου deli shop/ charcuterie και να του δώσεις να καταλάβει με ένα πληθωρικό πλατό ψαγμένων τυριών και αλλαντικών.

Το νου σου όμως, οι IPAs αυξάνουν την ένταση των καυτερών γεύσεων, οπότε αν δεν είσαι φαν της έξτρα κάψας μην δοκιμάσεις να τις πιείς με ένα αρκετά καυτερό πιάτο.

Με πληροφορίες από academy.getbackbar.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v