Τα καλύτερα (συμβαίνουν) στου Ψυρρή

Το πιο νόστιμο φαγητό, τα καλύτερα κοκτέιλ, τα φτηνότερα ποτά και οι μουσικάρες που θα επιστρέψουν σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας.
Τα καλύτερα (συμβαίνουν) στου Ψυρρή
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο και αν ψάξεις, γειτονιά με περισσότερες μετεμψυχώσεις στην Αθήνα την τελευταία εικοσαετία δεν θα βρεις. Από underground προορισμός για λίγους μυημένους σε σούπερ μάρκετ διασκέδασης, από εκεί στην πλήρη εγκατάλειψη και την πεζοδρόμηση που άργησε μια μέρα (ή μια χρονιά) και τέλος στην αναβίωση από τις στάχτες τους σε κάτι εντελώς διαφορετικό, τα δρομάκια του Ψυρρή έχουν περάσει από κάθε πιθανή κι απίθανη εκδοχή της αθηναϊκής κουλτούρας. Αν μας ρωτάς, εμείς πιο πολύ απ’ όλες απολαμβάνουμε την τωρινή. Γι’ αυτό της αποτίουμε τον δέοντα φόρο τιμής, σε μια λίστα με τα best of.

Για καφεδάκι και ποτό…

Το Barrett κρατάει από το 2015 μέχρι σήμερα τα σκήπτρα ενός από τα πιο κουλ μπαρ της Αθήνας, είναι μονίμως γεμάτο –και μονίμως κεφάτο– ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι και μας σερβίρει και ποτά που ξεκινούν από τα 6€. Παίζει κανονικά μουσικάρες, που τώρα θα μας λείπουν για κάποιο καιρό ακόμα, αλλά μας παρηγορεί το socializing που γίνεται στο ατμοσφαιρικό στενάκι της Πρωτογένους.

Σχεδόν απέναντί του, το πεντάμορφο Τρανζίστορ μετρά ακόμα περισσότερα χρόνια ζωής (από το μακρινό 2012) απλώνει τα τραπεζάκια του στο φαρδύ για τα δεδομένα του Ψυρρή πεζοδρόμιο μπροστά του και μας σερβίρει επίσης φτηνά ποτά (από 6€) αλλά και νόστιμα τσιμπολογήματα.

Το Bad Tooth σου το συστήσαμε όταν πρωτοάνοιξε ως «το μπαράκι με την πιο σωστή μουσική της Αθήνας». Τώρα, υπό κανονικές συνθήκες θα σου λέγαμε ότι εδώ θα έρθεις για να ακούσεις punk, rock, garage και new wave. Αντ’ αυτού, θα μιλήσουμε για την σούπερ παρεΐστικη ατμόσφαιρα που φτιάχνουν τα ροκόμπαρα ακόμα και χωρίς τις μουσικές τους, και για το happy hour που έχει κάθε μέρα 17.00-20.00 με όλα τα κλασικά κοκτέιλ στα 5€. Απλά ποτά, ανεξαρτήτως ώρας, στα 6€, μπύρες από 4€.

Το Handle Bar απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από τα δέντρα στο λιλιπούτειο δρομάκι της Μελανθίου και σερβίρει από το πρωί καφεδάκια, πρωινά, brunch και λοιπές νοστιμιές, μέχρι να το γυρίσει σε φτηνά ποτά (από 6€) καθώς απογευματιάζει.



Το Cantina Social έχει μακράν την πιο κουλ αυλή της γειτονιάς του, κρυμμένη πίσω από τη στοά και ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Έχει επίσης σούπερ φτηνά ποτά (από 5€) και παρεΐστικη, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, γεγονός που μεταφράζεται (και) σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες φάτσες της πόλης.

To πληθωρικό Juan Rodriguez μπορεί να έχει για δυνατό χαρτί του το απολύτως θεατράλε σκηνικό στο εσωτερικό του, απλώνει όμως και τραπεζάκια έξω, στα οποία καταφτάνουν τα άρτια κοκτέιλ του. Δοκίμασε, ας πούμε, το Lenon 80 με παλαιωμένη τεκίλα, Μαστίχα Skinos, χυμό μοσχολέμονου, ελαιοσάκχαρα ανανά-τζίντζερ και αλατισμένο αφρό πεπονιού. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 10€. Έχει και μενού για φαγητό, το οποίο μπορείς να δεις αναλυτικά (μαζί με τα κοκτέιλ) εδώ

Το Little Kook μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: Είναι το πιο παραμυθένιο από τα fairytale cafes της Αθήνας, που στήνει το θεματικό σκηνικό του στα πεζοδρομάκια της Πιττάκη και της Καραϊσκάκη και μας σερβίρει καφεδάκια και κολασμένα γλυκά από το πρωί ως το βράδυ.

Για φαγητό…

Το Κουδουνάκι είναι ένα υβρίδιο μαγειρείου-μεζεδοπωλείου, με την πιο νόστιμη ίσως κουζίνα του Ψυρρή. Στα τραπεζάκια που απλώνει έξω καταφτάνουν νοστιμιές σαν το πικάντικο πλιγούρι, τα μπιφτεκάκια με σως μουστάρδας, τα κρεμμυδάκια που γεμίζονται με κιμά και κουκουνάρι, την φάβα… ντουμπλ φας, μισή κανονική μισή από φακές και το συκώτι με σάλτσα κρεμμυδιών. Συνοδεύουμε με εξαίσια ρακή και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Η ξακουστή και κοσμαγάπητη Ήβη είναι ο παραδοσιακός μεζεδοκαφενές που θα συναντούσες πιο εύκολα στο Μεταξουργείο παρά εδώ. Στα τραπεζάκια της παρελαύνουν μεζέδες σαν την αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι και παστουρμά, την οφτή πατάτα με γιαούρτι, το χούμους, τη λιβανέζικη τυροσαλάτα και τον μαρινάτο γαύρο. Με μπύρες ή ρακές, ο λογαριασμός σπανίως ξεπερνά τα 10-12€ το άτομο.

Ο Ατλαντικός σερβίρει μάλλον τα φτηνότερα φρέσκα θαλασσινά της Αθήνας στη μικρή αυτοκρατορία που έχει στήσει με τα τραπέζια του στη λιλιπούτεια Αυλητών και τα γύρω στενάκια από τότε που το μυστικό διέρρευσε και οι γαριδολάτρεις του σταματήσαμε να χωράμε. Εδώ θα δοκιμάσεις σούπερ καλαμαράκι τηγανιτό, αχνιστά μύδια, γαρίδες σαγανάκι, κουτσομουράκια στο τηγάνι, λαχταριστές γαριδομακαρονάδες και λοιπές θαλασσινές νοστιμιές, και δεν θα πληρώσεις παραπάνω από 15€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι.



Και ακόμα…

Τον καλύτερο take away καφέ όχι μόνο της γειτονιάς, αλλά του κέντρου ολόκληρου, τον φτιάχνει το Cultivos, και μας τον σερβίρει μαζί με χειροποίητα cookies και φρεσκοψημένα κρουασάν που μοσχοβολούν Παρίσι.

Η πιτσαρία Crust φτιάχνει εξαιρετική πίτσα την οποία αγοράζουμε με το κομμάτι και απολαμβάνουμε προς το παρόν μόνο στο χέρι –έχει και τραπεζάκια, αλλά είναι μόνο στον εσωτερικό της χώρο, οπότε θα χρειαστεί να περιμένεις λίγο γι’ αυτά. Τις καλές εποχές, προ κορωνοϊού, στο υπόγειό της γίνονταν τα καλύτερα electro parties της Αθήνας. Πάλι με χρόνια με καιρούς, θα βρεθούμε να χορεύουμε εκεί μέχρι πρωίας.

Το Κόκκιον φτιάχνει αριστουργηματικό χειροποίητο παγωτό με πρώτες ύλες από μικροπαραγωγούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, και γεύσεις όπως σοκολάτα γάλακτος με πορτοκάλι και πιπέρι, αλμυρή καραμέλα, ωμό αμύγδαλο με φασόλι Τόνκα, σορμπέ ανανά-βασιλικό και φυστίκι με καραμέλα και κομμάτια σοκολάτας.

Το Death Disco θα μας ξαναφέρει τα καλύτερα λάιβ και θα ξαναοργανώσει τα καλύτερα πάρτι, μόλις του το επιτρέψουν. Δεν μας ξεχνάει, δεν το ξεχνάμε.

Το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκκενώθηκε και σφραγίστηκε πριν από λίγες μέρες από την Αστυνομία, που έχτισε τις εισόδους του με τσιμεντόλιθους. Το κτίριο, που ανήκει στο δημόσιο, το οποίο δεν το αξιοποίησε ποτέ, μας χάρισε για μια δεκαετία μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις και συναυλίες της πόλης, σχεδόν πάντα δωρεάν, χάρη στην καλλιτεχνική ομάδα Κίνηση Μαβίλη και την Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή. Αυτή είναι η ιστορία του, όπως μας την διηγήθηκαν το μακρινό 2013.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v