7 μικρά μυστικά στου Ψυρρή

Πικνίκ σε ταράτσες, πρωινό στο κρεβάτι και street art στις γκαλερί. Μια από τις ωραιότερες γειτονιές του κέντρου κρύβει εκπλήξεις στα στενά δρομάκια της.

της Ηρώς Κουνάδη

Κάποια μπορεί να τα ξέρεις ήδη (παλέψαμε με τη συνείδησή μας για να μη συμπεριλάβουμε το υπόγειο club κάτω από την πιτσαρία Crust στην Πρωτογένους, καταλήξαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει και το αφήσαμε εκτός λίστας) άλλα θα σε εκπλήξουν. Όπως ολόκληρη αυτή η γειτονιά, που δεν παύει να αναγεννιέται κάθε φορά από τις στάχτες της και να μας εκπλήσσει με τις άπειρες μετενσαρκώσεις της.

Το Μικράκι είναι ένα γλυκύτατο καφενείο-μεζεδοπωλείο που απλώνει τα τραπεζάκια του στο λιλιπούτειο δρομάκι της Αρίωνος, και στήνει συχνά-πυκνά γλέντια με ζωντανή μουσική χωρίς μικρόφωνα.

Ακριβώς δίπλα του, ο Ατλαντικός (Αυλητών 7) σερβίρει μάλλον τα φτηνότερα ψαράκια και θαλασσινά του αθηναϊκού κέντρου, σε συνταγές να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Με ουζάκι, λογαριασμός μάξιμουμ στα 15€ το άτομο.

Η ταράτσα του Athenstyle Hostel (Αγίας Θέκλας 10) είναι η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις περισσότερες ταράτσες της Αθήνας ακριβές και κάπως στημένες. Απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα που πιάνει από Ακρόπολη μέχρι Αστεροσκοπείο, είναι το τέλειο μέρος για να γνωρίσεις τουρίστες, και ανοίγει από τις 11.00 το πρωί για να μας σερβίρει φτηνά καφεδάκια (από 2€) και μπύρες (από 3€).

Αν είσαι πρωινός τύπος, και έχεις παράπονα από το πόσο δεν σας προσέχει εσάς που δεν είστε ξενύχτηδες αυτή η πόλη, το πρωινό στο Spiti Mas (Ναυάρχου Αποστόλη 10) θα σε παρηγορήσει –μάλλον θα σε κάνει να αλλάξεις και γνώμη. Σε έναν κουκλίστικο χώρο… σαν στο σπίτι μας, μάλλον και καλύτερο, απολαμβάνουμε καθημερινά από τις 9.30 ως τις 16.00 (και ΣΚ 10.00-17.00) σούπερ καφεδάκια, brunch και ολοήμερα πρωινά που περιλαμβάνουν πίτες, ομελέτες, pancakes, κέικ και αυγά σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή.

Η Alibi Gallery (Σαρρή 12) φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης… αλλά όχι οποιασδήποτε τέχνης: Συγκεκριμένα της street art, προσκαλώντας μερικούς από τους καλύτερους έλληνες καλλιτέχνες (είπε κανείς γκραφιτάδες; Σ’ ακούσαμε) να εκθέσουν για πρώτη φορά σε εσωτερικούς τοίχους τα έργα τους. Στην τρέχουσα έκθεση Walls and Streets: NYC meets Athens, για παράδειγμα, βρίσκουμε υπογραφές σαν αυτές των Cacao Rocks, Disgusto, Fikos, Iakovos Volkov, Woozy και άλλων.

Στην ταράτσα του Foundry Hotel (Σαρρή 40) όσο ακόμα ο καιρός αντέχει, θα σου δώσουν καλαθάκι με όλα τα απαραίτητα, και θα στρωθείς στην πρασινάδα για το τέλειο φθινοπωρινό πικνίκ με θέα Ακρόπολη. Και δεν θα το πληρώσεις και ακριβά: Το καλάθι με τις λιχουδιές κοστίζει 26€ για δύο άτομα. Διάβασε και τις αναλυτικές μας εντυπώσεις, εδώ.

Στην αυλή της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων υπάρχει ένα μικροσκοπικό κελί, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που έγραψε εδώ και το μεγαλύτερο μέρος της Φόνισσας. Στα σχέδια της εκκλησίας, στην οποία ανήκει το κελί, είναι να γίνουν τα επόμενα χρόνια εργασίες που θα το καταστήσουν επισκέψιμο. Εδώ οι πολύ ενδιαφέρουσες μακέτες, που περιλαμβάνουν βιβλιοθήκη με τα έργα του μεγάλου λογοτέχνη και καφενεδάκι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v