Πάμε για καφεδάκι στο κέντρο;

Στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, τα Πετράλωνα και το Μεταξουργείο, πιάνουμε θέση για τέλεια απογευματινά καφεδάκια στον ήλιο.
Πάμε για καφεδάκι στο κέντρο;
Τώρα που βγαίνουμε μπαρουτοκαπνισμένοι αλλά επιβιώσαντες από έξι μήνες συνεχόμενου λοκντάουν, μπορούμε επιτέλους να το πούμε: Όχι, δεν είναι το ίδιο να βλέπουμε τους φίλους μας για περπάτημα στη γειτονιά αντί να πηγαίνουμε για καφέ όπως κάναμε όλη τη ζωή μας. Κι αυτά είναι τα ωραιότερα café στο κέντρο για να γιορτάσουμε την επιστροφή στις αγαπημένες μας συνήθειες.

Γλυκύς
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα



Περίμενες ότι θα ξεκινούσαμε από το Γιασεμί ή την Κλεψύδρα, ε; Κι εμείς. Λέμε όμως να πρωτοτυπήσουμε, και να διαλέξουμε από όλα τα αγαπημένα μας café στην Πλάκα το πιο παραδοσιακό, εκείνο που μας φέρνει πιο πολύ στο νου καλοκαιρινά μεσημέρια σε χωριό νησιού –ενώ ταυτόχρονα είναι ό,τι πιο αυθεντικά πλακιώτικο μπορείς να βρεις. Και ναι, λέμε να παραγγείλουμε ελληνικό καφέ, γιατί πουθενά δεν τον φτιάχνουν καλύτερα απ’ ό,τι εδώ.

Φάμπρικα 
Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, τηλ.: 21 0341 1651



Στρωμένη με χαλίκι σαν παλιό θερινό σινεμά, και φωτισμένη ατμοσφαιρικά από κρεμαστά φωτάκια που ανάβουν με το που πάρει να πέφτει το σκοτάδι, η αυλίτσα απέναντι από την Φάμπρικα είναι σαφώς μια από τις ωραιότερες γωνιές του Κεραμεικο-Μεταξουργείου-πώς προτιμάς να τη λες αυτή τη γειτονιά τέλος πάντων. Εδώ θα λιαστούμε από νωρίς με τα πρώτα καφεδάκια της ημέρας στο τραπέζι μας, και θα το γυρίσουμε σε μπύρες, αποστάγματα και πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο μόλις μεσημεριάσει.

TAF 
Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 21 0323 8757



Μια από τις ωραιότερες εσωτερικές αυλές της Αθήνας, άνετη κι ευρύχωρη –σημαντικό μέρες που ‘ναι– μας σερβίρει εκλεκτά καφεδάκια συνοδεία… τέχνης που πάντα φιλοξενείται στα δωματιάκια γύρω της. Δεν είμαστε βέβαιοι πως θα μπορούμε να μπούμε με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ρίξουμε μερικές κλεφτές ματιές από τις μονίμως ανοιχτές πόρτες. Κι όταν πάρει να απογευματιάζει, το γυρνάμε και σε ψαγμένες μπύρες (από 5€).

Saorsa 
Γιατράκου 2, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5235960



Άλλη μια πανέμορφη αυλή με απλωσιά, κρυμμένη πίσω από την είσοδο ενός υπέροχου διατηρητέου σπιτιού του 1832 επάνω στην Πλατεία Αυδή, η Saorsa –που σημαίνει ελευθερία– απλώνει φερ φορζέ καρέκλες στον ήλιο και μας σερβίρει καφεδάκια και τσιμπολογήματα από νωρίς, κοκτέιλ και αποστάγματα αργότερα. Οι λάτρεις, σημειώστε στα οπωσδήποτε τα Poet’s Jasmine, με βότκα Russian Standard, γιασεμί και τζίντζερ, και Bananajara με σοκολατένια τεκίλα και μπανάνα. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8,50€.

Metz 
Μάρκου Μουσούρου 63, Μετς, τηλ.: 210 7515557



Έλα πες, υπάρχει πιο ανοιξιάτικη αθηναϊκή γειτονιά από το Μετς; Το ομώνυμο café της Μάρκου Μουσούρου είναι η ιδανική πολύωρη στάση από τις βόλτες μας στα γραφικά σοκάκια του που ευωδιάζουν αυτές τις μέρες από τις ανθισμένες νεραντζιές. Στα τραπεζάκια που απλώνει στο φαρδύ πεζοδρόμιο απέναντι του, κάτω από τις φυλλωσιές, θα παραγγείλουμε παγωμένα καφεδάκια αλλά και ωραία τσιμπολογήματα (φετινή, ολόφρεσκη προσθήκη) για να συνοδεύσουμε μπύρες ή ουζάκια από το μεσημέρι και μετά. Δέχονται και κρατήσεις, στο 6909942737.

Upupa Epops 
Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 212 1055214



Αν φτιάχναμε ένα άτυπο top-10 με τις ομορφότερες αυλές της Αθήνας, ο Τσαλαπετεινός των Πετραλώνων θα διεκδικούσε σίγουρα μια από τις πρώτες θέσεις της. Με τα βίντατζ τραπέζια, τους χρωματιστούς «φθαρμένους» τοίχους του και το πάτωμα σκακιέρα, φτιάχνει το τέλειο σκηνικό για ένα καφεδάκι νωρίς που θα γίνει κοκτεϊλάκι αργότερα (ένα Liliko’i με φρούτα του πάθους, σοκολάτα, τζίντζερ, κάρδαμο, λάιμ, ρούμι Wray & Nephew και μαστίχα Skinos πολύ μας έχει λείψει, αν μας ρωτάς). Οι τιμές των κοκτέιλ ξεκινούν από τα 8€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v