Βολτάραμε ξανά στην Κυψέλη

Η αναβίωση της Δημοτικής Αγοράς ήταν μόνο η αφορμή για να βολτάρουμε ξανά στην Κυψέλη, και να ξετρυπώσουμε παλιά και νέα στέκια για φαγητό και ποτό.
Βολτάραμε ξανά στην Κυψέλη

της Ηρώς Κουνάδη

Αν δε ζείτε χωρίς ίντερνετ τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανότατα τα μάθατε τα νέα: Η για καιρό σκοτεινή και εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης δόθηκε από τον Δήμο Αθηναίων σε κολλεκτίβες και ομάδες πολιτών, που άνοιξαν εδώ μεταξύ άλλων:

- Το Flower Power, το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο που μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει εργασία σε άτομα με αναπηρία.
- Το Wise Greece, που πουλά τρόφιμα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, και μετατρέπει το κέρδος από την πώλησή τους και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.
- Το Biohive, ένα χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας.
- Το Αρχιπέλαγος, μια κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
- Τη Γωνιά του Chef, μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.
- Τη Μαργαρίτα, γκαλερί και εργαστήριο μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα".



Με αφορμή την αναβίωση της Δημοτικής της Αγοράς, βολτάραμε ξανά στην απόλυτη γειτονιά της παλιάς, αστικής Αθήνας, και (ξαν)ανακαλύψαμε νέα και παλιά στέκια για φαγητό και ποτό. Ακολουθείτε;

Πού τρώμε;

- Στον ιστορικό Πλάτανο (Αγίας Ζώνης 43) που ανανεώθηκε και επέστρεψε δριμύτερος, για να μας κακομάθει με πειραγμένα και μη μεζεδάκια, που σερβίρονται όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει σε τραπεζάκια έξω, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο-σήμα κατατεθέν της πλατείας της Αγίας Ζώνης. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη φάβα με μανιάτικο σύγκλινο, το χταποδάκι με πλιγούρι, το αρνάκι τσιγαριαστό με ρακή, και –αν τον πετύχετε− τον κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες. Με ρακή ή κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15€-17€ το άτομο.



- Στην Κυβέλη (Επτανήσου 15) που απλώνει τις χρωματιστές της καρεκλίτσες σε έναν σούπερ φωτεινό χώρο, μέσα από τις μεγάλες της τζαμαρίες, και μας σερβίρει νοστιμιές σαν την ανδριώτικη φουρτάλια, το κοτόπουλο «χαρακίρι» περασμένο σε σούβλα, το κοκκινιστό μοσχάρι με κριθαράκι και μυζήθρα και το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα νεράντζι. Με κρασί ή τσίπουρο, δεν πληρώνουμε παραπάνω από 15€ το άτομο.

- Στις Νοστιμιές της Μαίρης (Ύδρας 2, πλατεία Αγίου Γεωργίου) που φτιάχνει μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου εδώ και είκοσι-και-βάλε χρόνια. Από την παραδοσιακή βιτρίνα του μαγέρικου επιλέγουμε νοστιμιές όπως ο μουσακάς και οι μελιτζάνες παπουτσάκια, το «μαμαδίσιο» σπανακόρυζο, οι ζουμεροί λαχαντονολμάδες αυγολέμονο και το χοιρινό με πατάτες φούρνου που λιώνει στο στόμα. Ξακουστά είναι επίσης και τα τηγανιτά της κεφτεδάκια. Λογαριασμός, στα 10-12€ το άτομο, με συνοδευτικό κρασάκι.

- Στον Βλάση (Φωκίωνος Νέγρη 47) που είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψα΄ραδικου-ψαροφαγείου: Εδώ θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα κάνατε στην ψαραγορά, και θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια του, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν, με μια επιβάρυνση της τάξης των 5€. Συνοδεύετε με τα γνωστά παρελκόμενα –πατάτες, σαγανάκι, χόρτα, μελιτζανοσαλάτα, παντζάρια και πάει λέγοντας και στο τέλος πληρώνετε γύρω στα 20€ το άτομο, με κρασί και κερασμένο γλυκάκι.

- Στο Lalibela (Νάξου 26-28) που, όπως έχουμε πει και αναλυτικότερα εδώ, δεν είναι το έθνικ φαγάδικο που έχεις συνηθίσει. Είναι αυθεντικά αιθιοπικό, καθόλου εξευρωπαϊσμένο, με φαγητό αρκετά καυτερό και μάλλον βαρύ για τους μη εξοικειωμένους –είναι όμως πεντανόστιμο. Οι πρωτάρηδες, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» το Doro-Wat, μαγειρευτό κοτόπουλο με πιπέρι και αυγά και πικάντικο βούτυρο, το Yebek-Siga-Tibs, αρνί με κρεμμύδι σοταρισμένο, καυτερή πιπεριά συνοδεία δεντρολίβανου και το Minchet-Abish Wet, ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά, μαγειρεμένο με κρεμμύδι, τζίντζερ και σκόρδο. Με μερικές ωραιότατες αιθιοπικές μπύρες, θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.

- Στη Βιολέττα, επάνω στην πλατεία της Κυψέλης, που λίγο ακόμα και συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής (πρωτοάνοιξε τις πόρτες της το 1920). Παραδοσιακό καφενείο με τα όλα του, σερβίρει από νωρίς μερακλίδικο καφεδάκι, και το μεσημέρι το «γυρνά» σε τσίπουρα και ουζάκια με μεζέ. Μην περιμένετε γκουρμεδιές –συκωτάκια τηγανιτά, κεφαλοτύρι σαγανάκι, μυρωδάτα κεφτεδάκια και όλη η νοστιμιά της απλότητας είναι μαζεμένη εδώ. Το τσίπουρο με μεζέ κοστίζει 3€, οι μπύρες ξεκινούν από τα 2,40€.

Πού πίνουμε;



- Στο It’s a Βιλατζ επάνω στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, που και ωραία κοκτέιλ φτιάχνει, και πλούσια κάβα έχει που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα χιπ στέκια του κέντρου, και ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι και τσιμπολόγημα (η πίτσα είναι πολύ καλή) και παίζει και μουσικάρες. Συχνά-πυκνά φιλοξενεί και live, όπως το πρόσφατο των Muchatrela the Band. Όσο ο καιρός ακόμα το επιτρέπει, βγάζει και τραπεζάκια έξω. Το απλό ποτό ξεκινά από τα 6€.

- Στο Beer Tales (Φωκίωνος Νέγρη 52) που μας σερβίρει έξι βαρελίσιες μπύρες, μεταξύ των οποίων η δημοφιλέστατη Guiness Stout, και μεγάλη ποικιλία ελληνικών μικροζυθοποιειών (Voreia, Ionian, Kirki, Pikri IPA, Volkan) και ετικετών απ’ όλο τον κόσμο –αναλυτικός κατάλογος εδώ. Οι τιμές για τις βαρελίσιες ξεκινούν από 2,50€, και για μπουκάλια από 5€. Συνοδεύουμε με ζουμερά burgers και ποικιλίες α λα ελληνικά –με λουκάνικα Έβρου, τυρί Μυκόνου, σουτζουκάκια και κεμπάπ.



- Στο μονίμως κεφάτο Suzie Q (Φωκίωνος Νέγρη 53) που παίζει μου-σι-κά-ρες, οι οποίες κινούνται σε όλο το φάσμα από alternative και punk μέχρι afro groove και ντίσκο, αναλόγως την ημέρα και την διάθεση. Συχνά live, καφεδάκι από το πρωί και σούπερ τιμές –από 4,50€ το απλό ποτό. Δεν είναι να απορείς που δεν έχει κλείσει ακόμα καλά-καλά χρόνο, και είναι ήδη κοσμαγάπητο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v