Φοιτητής στην Αθήνα: Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις

Πέρασες Αθήνα, και αυτή η υπέροχη πόλη θα είναι το σπίτι σου για τα επόμενα χρόνια. Και έχουμε μερικές ιδέες για εσένα.

Πέρασες Αθήνα; Συγχαρητήρια! Θα ξεκινήσεις την ζωή σου στην καλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αυτή μπορεί να ήταν μια δήλωση υποκειμενική, αλλά την εννοούμε. Υπάρχουν τόσα απίστευτα πράγματα να κάνεις κάθε μέρα εδώ, μέρη να δεις, γεύσεις να δοκιμάσεις και άνθρωποι να γνωρίσεις. Καμία γωνιά της Αθήνας δεν είναι ίδια με κάποια άλλη, και έχουμε έναν μικρούλη οδηγό για τα πρώτα σου βήματα.

Ποιος ξέρει, ίσως σε αυτά τα μέρη που θα σε στείλουμε – εσένα και την πρωτοετή σου παρέα – να γνωρίσεις κουλ κόσμο. Να γνωρίσεις τον έρωτα. Να δημιουργήσεις μερικές αναμνήσεις που θα σου μείνουν, επειδή η φοιτητική ζωή είναι ακριβώς αυτό: μια σειρά από αναμνήσεις που θα ανατρέχεις κάθε φορά που θα αναρωτιέσαι – αργότερα, όταν μεγαλώσεις – ποια είναι τα πράγματα που σε σχημάτισαν σαν άνθρωπο. Πάμε, λοιπόν.

*Από πού να το πρωτοπιάσεις το κέντρο και τι να ξεχωρίσεις. Εντάξει, αναλάβαμε να ξεχωρίσουμε πράγματα και θα φέρουμε την αποστολή μας σε πέρας, ξεκινώντας με μια πολύ σημαντική (για τις νύχτες σου) γειτονιά: Ψυρρή. Πρακτικά, εκεί θα βρεις κάθε τι που μπορεί να χρειάζεσαι από μια έξοδο – όποια κι αν είναι η φάση σου. Δες την γειτονιά του Ψυρρή σαν έναν μικρόκοσμο που περιλαμβάνει τα πάντα, από ροκ μπαράκια, μέχρι ντάπα-ντούπα, μέχρι τιμιότατα μεζεδοπωλεία.

Θα σου δώσουμε, όμως, τρεις μικρές συμβουλές. Η μία λέγεται Μιαούλη, και είναι το δρομάκι πίσω απ’ το μετρό του Μοναστηρακίου, που το κρατάει σταθερά ζωντανό και μαζεύει πολύ φοιτητόκοσμο. Η δεύτερη λέγεται Πρωτογένους, είναι κάθετη στην Μιαούλη, και δεν πρόκειται να σου περάσει απαρατήρητη: Είναι το Barrett και το Τρανζίστορ εκεί (και το Crust, και τόσα πολλά άλλα), και είναι κυριολεκτικά το πιο χοτ δρομάκι του αθηναϊκού κέντρου. Θα περάσεις τέλεια. Πάρε εδώ μια ιδέα.
Η τρίτη μας συμβουλή είναι πιο γενικευμένη: Πάρε σβάρνα όλη τη γειτονιά με την παρέα, και καθίστε σε ό,τι σας τραβάει το μάτι. Εμείς ακόμα το κάνουμε, και ακόμα ανακαλύπτουμε πράγματα.

*Παίζει, βέβαια, και πολύ ωραίο φαγητό σε αυτές τις γειτονιές—και στην Πλάκα, την οποία όμως μάλλον ξέρεις πως θες να εξερευνήσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δείξουμε και πιο κρυφές γωνιές. Όπως αυτά τα σούπερ (και άδεια από τουριστοχαμό) στέκια για ουζάκι και μεζέ. Αιώνιο φοιτητικό στέκι οι «πάνω» Διόσκουροι.

*Μετά υπάρχει το Θησείο, που από εκεί ξεκινά ίσως η πιο ωραία βόλτα της Αθήνας, αυτή που θα κάνεις ανεβαίνοντας την Αποστόλου Παύλου. Άπειρος κόσμος, πλανόδιοι (και τέλεια έργα τέχνης και χειροποίητα πράγματα, και, και, και), στο αριστερό σου χέρι μια έξοδος προς τα βραχάκια της Ακρόπολης – για άραγμα, για έρωτα, ακόμα και για μοναξιά – και όλο αυτό καταλήγει στην καρδιά της Αθήνας, κάτω απ’ την Ακρόπολη, και δυο βήματα από το Κουκάκι.

*Κουκάκι, που λες, είναι μια τέλεια γειτονιά με άπειρα (άπειρα όμως) μπαράκια και φαγάδικα, που δεν θα βαρεθείς να την επισκέπτεσαι. Πάρε εδώ μερικές ιδέες από τα αγαπημένα μας για φαΐ στο Κουκάκι. Όχι τίποτα άλλο, δεν είναι εύκολο να διαλέξουμε.

*Ωραίων μεζέδων και γειτονιών που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις συνέχεια, έχουμε το Μεταξουργείο. Τι παίζει στο Μεταξουργείο, ρωτάς. Τα πάντα, θα σου απαντήσουμε. Είναι από τις πιο diverse γειτονιές της πόλης, φημισμένο για τα μεζεδοπωλεία του και για τα ούζα μέχρι το πρωί—τις αγαπημένες μας προτάσεις θα τις βρεις εδώ.
Τα μπαρ του, όμως, δεν πάνε πίσω, και θα βρεις έναν συνοπτικό μπούσουλα εδώ.

*Μετά, υπάρχει μια γειτονιά που μαζεύει καθημερινά άπειρους φοιτητές, με πολλές και διαφορετικές επιλογές. Ονομάζεται Πανόρμου (έχει και δική της στάση μετρό, για ευκολία), και θα μάθεις τα πάντα εδώ. Θα ξεχωρίσουμε, βέβαια, επειδή ως φοιτητής θα έχεις και διάβασμα να κάνεις, και εργασίες να γράψεις, το Yellow, που είναι μια καφετέρια ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Και είναι υπέροχη.

*Τα Εξάρχεια, επίσης. Ακόμα κι αν δεν είσαι από Αθήνα, σίγουρα ξέρεις τα Εξάρχεια. Τώρα, το τι ξέρεις για τα Εξάρχεια, είναι ανάλογο με τις παρέες που κάνεις. Εμείς θα σου πούμε όμως τα Εξάρχεια να μην τα φοβάσαι. Πόσο μάλλον τώρα, που η δική σου παρουσία εκεί θα αποδείξει στις κακές γλώσσες πόσο λάθος κάνουν. Ναι, η πλατεία μπορεί να μην περνάει και την καλύτερή της φάση αυτή τη στιγμή, αλλά Εξάρχεια δεν είναι μόνο η πλατεία. Άραξε στην Βαλτετσίου. Βγες για ποτό (ποτά) στην Μεσολογγίου. Κάτσε στον λόφο του Στρέφη και χάζεψε το πανόραμα. Τα Εξάρχεια και οι φοιτητές αυτής της πόλης είναι δυο πράγματα που πάντα θα πηγαίνουν πλάι-πλάι. Εδώ θα βρεις μερικά νέα entries, και εδώ μερικά timeless classics.

*Τέλος, αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, σίγουρα ξέρεις την Λεωφόρο Αλεξάνδρας – ειδικά αν είσαι Παναθηναϊκός, θα την επισκέπτεσαι συχνά. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι τρελαμένος με την μπάλα για να κατηφορίσεις λίγο και να πας σε ένα από τα πιο κλασικά φοιτητικά στέκια της πόλης, το Τηνιακό. Μην περιμένεις κάτι ουάου από το φαγητό, στο Τηνιακό ερχόμαστε για πάμφτηνες μπύρες και ούζα. Και για την παρέα. Και για την ατμόσφαιρα. Και για την φασαρία. Την καλή φασαρία, αυτή που γουστάρεις όταν είσαι φοιτητής.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v