Τα αγαπημένα μας στα Εξάρχεια

Ξακουστή, παρεξηγημένη, λατρεμένη και διχαστική όσο καμία, τα Εξάρχεια είναι από τις πιο ιδιαίτερες γειτονιές της Αθήνας. Κι αυτά είναι τα αγαπημένα μας στέκια.

Σχοινοβάτης

Σουλτάνη 4, τηλ: 211 1841596
Ένα μαγαζί που συνδυάζει ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, καμπαρέ και… φιλμ νουάρ. Οι μουσικές του, από την άλλη, μας βάζουν να χορέψουμε και τα κοκτέιλ του είναι εκπληκτικά—ειδικά αν αποφασίσουμε να εντρυφήσουμε στην μεγάλη γκάμα premium spirits που έχει. Είναι όμως ανοιχτός από το πρωί, για πολύ φτηνό καφεδάκι (ξεκινάει από 2€), ενώ τα ποτά ξεκινούν από τα 7€ και τα κοκτέιλ του από 8€.

Κόκκινος Λωτός

Ζωοδόχου Πηγής 5, τηλ: 21 0380 1380
Ίσως και το πιο γνωστό μπαρ της περιοχής, με φανατικό κοινό που το κάνει να γεμίζει ασφυκτικά—ακόμα και τις καθημερινές. Ο Λωτός όμως αξίζει το hype, επειδή μας φέρνει μια υπέροχη ατμόσφαιρα, σαν να μην φύγαμε ποτέ από τις διακοπές, μουσικές ξεσηκωτικές, όμορφο κόσμο και μερικά από τα πιο φτηνά ποτά του κέντρου—για παράδειγμα, το μοχίτο φράουλα στα 5,20€.

Βυσσινόκηπος

Ζ. Πηγής 27, τηλ: 2103801691
Λίγο πιο ψηλά από τον Λωτό, όμως, υπάρχει ο Βυσσινόκηπος, το πιο θεατρικό και… διανοούμενο μπαρ της περιοχής. Και αυτό το εννοούμε: από τον άνετο χώρο με την μεγάλη, ξύλινη μπάρα, μέχρι τους ανθρώπους που συχνάζουν (είναι απ’ τα μπαράκια που όντως θα βρεις κόσμο να δουλεύει την νουβέλα του σε μια γωνιά, μ’ ένα ουίσκι στο χέρι), αλλά και με τις σούπερ ψαγμένες μουσικές του. Δευτέρα και Τετάρτη, μετά τις 19.30, happy hour με τα κοκτέιλ στα 5€.

Τσιν Τσιν

Κιάφας 6, τηλ: 2103841460
Αυτό το χωμένο-στο-στενό μπαράκι μπορεί να μην είναι εύκολο να το βρεις με την πρώτη ματιά, αλλά μετά δεν το ξεχνάς ποτέ. Φανταστική ρετρό ατμόσφαιρα, μουσικές από 60s και 70s, φλοράλ μοτίβα, καναπέδες και χορός και κέφι. Και πάντα θα βρεις κάποιον να μιλήσεις… Τα ποτά κοστίζουν 7€, ενώ το κρασί είναι στα 4€.

Ποδήλατο

Θεμιστοκλέους 48, τηλ: 2103303430
Από τις πιο σωστές επιλογές για after σε τούτη την πόλη, το Ποδήλατο φροντίζει κάθε λογής ξενύχτηδες, με κοινό παρονομαστή τις φοβερές του μουσικές, που κινούνται σε “μαύρα” μονοπάτια, όπως και τα καθαρότατα ποτά του, τα οποία ξεκινούν από 6€. Θυμίζουμε επίσης ότι, όσο μικρό κι αν φαίνεται από έξω, τα κρυφά του τραπεζάκια και ο πάνω όροφος προσφέρονται για πριβέ καταστάσεις.

Άμα λάχει στης Νεφέλης

Καλλιδρομίου 69, τηλ: 21 03845978
Και ας πάμε κάπου για φαγητό, τι λέτε; Αναδείχθηκε από το Buzzfeed ως ένα από τα 31 φαγάδικα παγκοσμίως που πρέπει να επισκεφτείς, και είναι μια επιλογή 100% δικαιολογημένη. Ο χώρος του είναι κουκλίστικος, ειδικά έξω στην αυλή του, και το φαγητό είναι από τα καλύτερα που θα δοκιμάσεις στο κέντρο. (Δεν θα ‘πρεπε, γιατί είμαστε της υγιεινής διατροφής, αλλά οι τηγανιτές του πατάτες είναι ό,τι καλύτερο, οπότε σπάμε και την καλοκαιρινή δίαιτα.) Με τσίπουρο, υπολογίζουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Microu Lee

Στουρνάρη 14, τηλ: 210 3800672
Είναι το πιο φτηνό κινέζικο σε όλη την Αθήνα, χωρίς να θυσιάζει ποιότητα, ούτε το μέγεθος της μερίδας. Τα παιδιά που έστησαν το Microu Lee έχουν κάνει φανταστική δουλειά, και οι κόποι τους επιβραβεύθηκαν από τον κόσμο. Μάλιστα, πλέον μας φτιάχνει (και μας κάνει delivery) και σούπερ φθηνό σούσι, από 3,50€ η εξάδα, με αρκετές επίσης vegan επιλογές.

Καλίνκα Μαλίνκα

Σόλωνος 81 και Μαυρομιχάλη, τηλ: 210 3388358
Χειροποίητα, από την γέμιση μέχρι και το αλεύρι, τα ρωσικά πιροσκί του Καλίνκα Μαλίνκα, και μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουμε… στα όρια των Εξαρχείων για να τα απολαύσουμε, αλλά α) αξίζουν τόσο πολύ τον κόπο, β) τα Εξάρχεια, ευτυχώς, περπατιούνται πολύ ευχάριστα. Στα πιροσκί, όμως: έχουμε με κοτόπουλο και μανιτάρι, έχουμε με λουκάνικο, έχουμε με κιμά, έχουμε με αυγό και κρεμμυδάκι. Έχουμε και γλυκά, και όλα τους κυμαίνονται στα 1-2€.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v