Σε αυτά τα ψαγμένα ψαροταβερνάκια θα φας τέλεια

Οι πιο "ψαγμένες" διευθύνσεις ψαροφαγίας είναι εδώ και σερβίρουν μεζεδάκια θάλασσας και φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές
Σε αυτά τα ψαγμένα ψαροταβερνάκια θα φας τέλεια

Είναι τρυπούλες, αλλά ξέρουν από καλό ψάρι και δίνουν βάση στις πρώτες ύλες, δεν τσιμπάνε τις τιμές και ενδείκνυνται για τσιπουροκαταστάσεις ή ουζοκαταστάσεις ή κρασοκατανύξεις με μεζεδάκι.

Κάποια είναι στην Αθήνα, άλλα θα σε τραβήξουν μέχρι Πέραμα, Κερατσίνι και Νίκαια. Αξίζουν όμως κάθε λίτρο βενζίνης σου.

Τράτα
Θεμιστοκλέους 8 και Νικηταρά, Εξάρχεια τηλ: 210 3838531



Κλασική αξία για τους γνώστες των Εξαρχείων, αλλά και τους εργαζομένους των γύρω περιοχών η Τράτα σερβίρει ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι από τον Αγ. Ευστράτιο και τον Βόρειο Ευβοϊκό σε τραπεζάκια έξω και μέσα. Εδώ δοκιμάζουμε εξαιρετικά μύδια σαγανάκι με αρκετό ζουμάκι για μεζέ, ταραμοσαλάτα με άσπρο ταραμά, καλαμαράκι τηγανιτό, ποικιλία με αλίπατσα (λακέρδα, γαύρο κτλ.), τραγανός μπακαλιάρος σκορδαλιά, αλλά και φρέσκο ψάρι συχνά – πυκνά, ανάλογα με την ψαριά. Για κάτι διαφορετικό, το κριθαρότο με το μελάνι σουπιάς είναι νοστιμότατο. Συνοδεία ουζακίου ο λογαριασμός ανέρχεται στα 20€/ άτομο.

Λόλος
Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, τηλ: 21 09217266



Ανοίγει από νωρίς για καφέ και τσιπουράκι με μεζέ και μένει ανοιχτό… όσο αντέξει το βράδυ συνεχίζοντας με ψαροκαταστάσεις σε σούπερ χαμηλές τιμές. Αυτό το παλιακό τσιπουράδικο έχει λίγα στριμωγμενα τραπεζάκια μέσα για όσους προλάβουν και κάποια έξω, για να παραγγείλουμε λίγα και καλά: γαύρο μαρινάτο, κουτσομουράκια τηγανιτά, μπακαλιάρο με στούκας σκορδαλιά, αλλά και φασόλια γίγαντες και φάβα γιατί ποτέ κανείς δεν άφησε ασυνόδευτους τους ψαρομεζέδες χωρίς ολίγο… όσπριο. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€/ άτομο, ενώ συχνά πυκνά θα πετύχετε την παρέα του ιδιοκτήτη να παίζει ζωντανά μουσική χωρίς μικρόφωνα.

Λαγουδέρα
Λεωφόρος Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ: 21 0441 4154



Θα σας πέσει λίγο μακριά, αλλά πιστέψτε μας αξίζει η διαδρομή για αυτό το ουζερί του Περάματος. Στη Λαγουδέρα, η οποία θυμίζει παλιό λαϊκό καφενέ, θα δοκιμάσετε ολόφρεσκα οστρακοειδή, ωμά με το λεμονάκι τους ή αχνιστά (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, πετροσωλήνες κτλ.) και θα  απολαύσετε το ουζάκι σας βλέποντας τα πλοία να φεύγουν για Σαλαμίνα. Εξαιρετικά επίσης και τα θαλασσινά του με αποκορύφωμα τον γαύρο, τις γαρίδες και τα καλαμαράκια, ενώ ο κατάλογος των ορεκτικών περιλαμβάνει «ψαγμενιές» όπως παστουρμαδένια ψάρια, σαλάτα σε φαγώσιμο καλαθάκι τυριού και άλλα τέτοια ωραία. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο, με το γλυκό κερασμένο.

Ιωνικός
Προύσης 17, Νίκαια, τηλ: 210 4920202



Δε γεμίζει το μάτι, όμως μην το αγνοήσετε γιατί θα σας ταΐσει σούπερ ψαρικά σε άκρως οικονομικές τιμές. Ο Ιωνικός, το παρεΐστικο ψαροταβερνάκι της Νίκαιας βγάζει τραπεζάκια έξω, στα οποία έρχονται μαεστρικά ψημένες γαρίδες, σαρδέλες και γαύρος, γενναιότατες μερίδες μύδια, τηγανιτή κουτσομούρα ολόφρεσκη, μπουκίτσες γαλέου, μπακαλιαράκια τηγανιτά, καλαμαράκια και ζουμερή ντοματοσαλάτα και χόρτα. Το κρασί ρέει άφθονο, το ίδιο και τα ούζα, η μουσική τα Σάββατα είναι συνήθως ζωντανή και επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο για χορταστικό γεύμα με μεζέδες θάλασσας.

Διχτάκι
Γρ. Κουσίδη και Χλόης 35, Ζωγράφου, τηλ: 21 0771 7144



Δεν είναι τυχαία από τα πιο παλιά μαγαζιά της περιοχής. Το Διχτάκι είναι σταθερή αξία στην περιοχή, ό,τι πρέπει για οικογένειες, με ωραία αυλή για τους μήνες του θέρους και όμορφο εσωτερικό με ξύλινα τραπεζάκια και έργα του Τσαρούχη (επί τη ευκαιρία δείτε και αυτήν εδώ τη φωτό του διάσημο ζωγράφου να αράζει στο μπαλκόνι του). Εδώ θα δοκιμάσετε το πιάτο –σήμα κατατεθέν του, τα μύδια αχνιστά, καθώς επίσης διάφορα ψαράκια στο τηγάνι (γαύρο, μαριδάκι, αθερίνα), πατατοσαλάτα επική και καλαμαράκια τηγανιτά, ζουμερά, χωρίς καθόλου λαδίλα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ ανά άτομο με κρασάκι.

Κοχύλι
Λ. Ειρήνης 21, Ταύρος, τηλ: 21 0346 1081



Σε μια ήσυχη γειτονιά του Ταύρου, όλη η θάλασσα μαζεύεται σε ένα κοχύλι. Σε αυτήν την ταπεινή πλην τίμια ψαροταβέρνα θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι ημέρας, σαρδέλα ψητή, μύδια αχνιστά, χόρτα βραστά, χειροποίητο γαύρο μαρινάτο και τηγανιτό αν βρείτε, τραγανό γόνο καλαμαριού και πολύ καλό χταποδάκι στα κάρβουνα που μυρίζει ιώδιο και… νησί. Πατάτες τηγανιτές και παντζαροσαλάτα συγκαταλέγονται επίσης στα must μιας ψαροταβέρνας που σέβεται εαυτόν και επισκέπτες. Συνοδεία χύμα κρασιού από την Εύβοια ο λογαριασμός για μεζεδογεύμα δεν ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο.

Ψαροκόκκαλο της Άννας
Βίκτωρος Ουγκώ 10, Κερατσίνι, τηλ: 210 4323010


Το (ψαρο)κοκκαλάκι της… συναγρίδας (και άλλων ψαρικών) έχει αυτή η συνοικιακή ταβέρνα του Κερατσινίου η φήμη της οποίας μεταδίδεται από στόμα σε στόμα και από ψαρομεζέ σε ψαρομεζέ. Θα τη βρείτε χωμένη ανάμεσα σε χαμηλές μονοκατοικίες, χωρίς υπερβολές στη διακόσμηση, μίνιμαλ και ταπεινή για να σας φιλέψει μικρά και μεγάλα ψάρια, χταποδάκι πλοκάμι σχάρας, μυδοπίλαφο, καλαμάρι ψητό, γαρίδες ψητές με σάλτσα λαδιού και ωραιότατο καβούρι ψητό. Συνοδεία ουζακίου, θα πληρώσετε περί τα 20€ για μεζεδοκατάσταση θάλασσας.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v