Επτά διευθύνσεις για καλό sushi στην Αθήνα

Αν θέλετε να φάτε καλό sushi στην Αθήνα τότε μην ψάξετε αλλού. Έχουμε επτά διευθύνσεις που τιμούν την τέχνη του.
Επτά διευθύνσεις για καλό sushi στην Αθήνα

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το sushi στην Αθήνα για να καταφέρει να εδραιώσει τη θέση του στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα έχει καταφέρει περίφημα.

Ακόμα και οι πιο διστακτικοί δεν ντρέπονται να βουτήξουν τα chopsticks τους στην soya sauce και να καταναλώσουν δίχως φόβο ωμό ψάρι. Και οι διευθύνσεις για να το κάνουν;

Δεκάδες, εντός και εκτός Αθήνας. Εμείς επιλέξαμε επτά από τις αγαπημένες μας. Τα κριτήρια; Ποιότητα, τιμή, γεύση. Απλά πράγματα.

Sushimou
Σκούφου 6, Πλάκα, τηλ: 2114078457

Με χωρητικότητα μόλις 15 άτομα, το μικροσκοπικό Sushimou διακοσμείται με ξύλο και οριγκάμι και σερβίρει αυθεντικό ιαπωνικό sushi, χωρίς «δυτικές» επιρροές. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του έχει περάσει ουκ ολίγα sushi tests κατά την εκπαίδευσή του στην Ιαπωνία και… το κρατάει αληθινό. Οι επιλογές του μενού επηρεάζονται από την εκάστοτε ψαριά και ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά σολομός, τόνος και γαρίδα. Θα βρείτε και από δαύτα, όμως αξίζει να δοκιμάσετε τις προτάσεις του σεφ σε νιγκίρι με βάση μεγάλη γκάμα ελληνικών ψαριών και μαλακίων όπως σουπιά, καλαμάρι μπαρμπουνάκι, παλαμίδα, χέλι, σκουμπρί, σαφρίδι κ.α. Maki εδώ δε θα βρείτε, μπορείτε όμως να δημιουργήσετε το δικό σας, επιλέγοντας τα υλικά του σε μπολάκι (chirasi don). Συνοδεία ενός κοκτέιλ με σάκε ή ξανθιάς ιαπωνικής μπύρας, υπολογίστε περί τα 20-25€/ άτομο.

The Sushi Bar

Από τους πρώτους εν Αθήναις που εξειδικεύτηκαν στο sushi, τα the Sushi Bar σερβίρουν τεράστια ποικιλία από sushi για κάθε γούστο και με κάθε υλικό, αλλά και «κυρίως» πιάτα πάλι με βάση το ωμό ψάρι. Σταθερές αξίες η σαλάτα Salmon Tartar με πικάντικη σάλτσα, to Spicy Mediterranean Maguro, δηλαδή καψαλισμένος τόνος με σουσάμι, με επίγευση καυτερού wasabi, βουτηγμένος σε εξαίρετη μεσογειακή σάλτσα και το εξαιρετικό Mediterranean Sashimi με μαριναρισμένο λαυράκι. Για ένα πλήρες γεύμα εδώ θα πληρώσετε περί τα 30€ ανά άτομο. Σημειώστε πώς κάθε Κυριακή το the Sushi bar μας μυεί στα είδη και την τέχνη του sushi με 20% έκπτωση σε επιλεγμένα είδη, ενώ συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας τρώτε όσα maki θέλετε με 22€. 

Dosirak
Βουλής 33, Σύνταγμα, τηλ: 2103233330

Ο κανόνας που θέλει έθνικ εστιατόριο στο οποίο συχνάζουν «ντόπιοι» να αποτελεί γευστική εγγύηση επιβεβαιώνεται (και) στο Dosirak. Αν και δεν αποτελεί αμιγώς «σουσάδικο», στο Dosirak θα γευτείτε αυθεντικό sushi σε εξίσου αυθεντική ατμόσφαιρα. Εξαιρετικό το Temaki Shrimp με γαρίδα το οποίο έρχεται σε ευρηματικό μπουκετάκι, σαν ανθοδέσμη, όπως επίσης και η πλειοψηφία των nigiri τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, λαβράκι, τόνο, γαρίδα, χταπόδι και σολομό. Χορταστικότατο και νοστιμότατο επίσης το California Maki με οκτώ «γενναία» κομμάτια. Πλην του sushi, αξίζει να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό ιαπωνικό έδεσμα japchae, ήτοι μοσχάρι με ψιλοκομμένα λαχανικά και νουντλς ρυζιού. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο.

Kenko Modish Sushi Bar
Ελευθερίου Βενιζέλου 22, Νέα Σμύρνη, τηλ:  210 9350728

Σε έναν μίνιμαλ και μοντέρνο χώρο με έμφαση στο ξύλο στη πιο «ζωντανή» πλατεία των νοτίων προαστίων, το Kenko μας υποδέχεται με special rolls, εξαιρετικές σαλάτες και εξαιρετικά ταρτάρ. Μην περιοριστείτε στο sushi, ξεκινήστε με ένα ταρτάρ σολομού με tobiko και juzu-honey dressing, συνεχίστε με μια σπέσιαλ σαλάτα Kenko με ανάμεικτα λαχανικά, αβοκάντο, γαρίδες και dressing φρούτων και… αποτελειώστε με Kenko Roll, ήτοι τηγανητό ρολό σολομού, Philadelphia, αυγά χελινοδονόψαρου και γλυκιά σως ή ένα Hawaiian maki με γαρίδα τεμπούρα, αβοκάντο και  mayo, σολομό, τόνο και ikura & teriyaki σως . Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-30€ (ανάλογα την ποσότητα που θα φάτε) για ένα σωστό σουσογεύμα.

Sakana
Χαρίλαου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Ν.Ερυθραια, τηλ:  210 6200017

Ακόμα ένας μίνιμαλ χώρος που «αγαπά» την ιαπωνική κουζίνα και σερβίρει εξαιρετικό sushi σε λογικές τιμές και πρωτότυπη παρουσίαση – μην εκπλαγείτε αν κάποιο roll έχει τη μορφή… δράκου. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Στα οπωσδήποτε η Sashimi Salmon Salad με φιλέτο σολομού και πρασινάδες για ξεκίνημα, και εν συνεχεία στο... ψητό: Τempura Shrimp Roll με γαρίδα με αυγά χελιδονόψαρου, Crispy Alaska Roll με σολομό και Korean chilli mayo, Tiger Roll με γαρίδα, σολωμό και τόνο σε γευστικότατο συνδυασμό, Volcano Roll για τους φαν του τηγανιτού sushi και Drogon Roll με καπνιστό χέλι, αγγουράκι και spicy mayo & unagi σάλτσα. Ωραιότατο και το σασίμι με λαβράκι. Όλα του τα πιάτα είναι από 6 μέχρι 8 τεμάχια, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€.

N’ama
Κύπρου 50, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210-6008936, 6932588100

Σταθερή αξία στην Αγία Παρασκευή για multi Asian κουζίνα, το N’ama τιμά όπως του αρμόζει και το sushi. California maki με crabstick και αβοκάντο, ebi maki με γαρίδα και αγγουράκι τουρσί και spicy με τόνο, σολομό, μαγιονέζα, λαχανικά και tabasco, συγκαταλέγονται στα hit του καταλόγου. Από τα rolls ξεχωρίζουν εκείνα με τον καπνιστό σολομό και το αγγουράκι και το Crab maguro με αγγούρι, καβούρι, σπανάκι και τόνο. Για ένα χορταστικό σουσο- γεύμα στο N'ama θα πληρώσετε περί τα 25-30€, ενώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη έχει μπουφέ με 20€ ανά άτομο με μεγάλη ποικιλία από rolls και nigiri και απεριόριστη κατανάλωση.

Iki Sushi Lounge
Λεωφόρος Κηφισίας 176, Νέο Ψυχικό, τηλ: 210 6771165

Σε έναν χώρο με μίνιμαλ αισθητική και έντονη την παρουσία του λευκού – “iki” στα ιαπωνικά σημαίνει «απλότητα» - το συμπαθέστατο αυτό σουσάδικο επί της Κηφισίας σερβίρει ολόφρεσκα και maki, nigiri, gunkan, temari και inside out rolls, σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές, τα οποία φτιάχνονται στην ανοιχτή του κουζίνα. Εδώ δοκιμάζουμε Crunch Crab, ορεκτικό με βάση το καβούρι και το αγγουράκι, λουσμένο με δική τους σάλτσα, Goma Salmon Salad με φρέσκα φιλετάκια σολομού και σάλτσα από σουσάμι, «ελληνικό» sashimi με λαβράκι και ελαιόλαδο, Mediterranean Maki με γαρίδα, λιαστή ντομάτα και πατέ ελιάς και ωραιότατο Rainbow Roll με καβούρι, σολομό, αβοκάντο, τόνο, τσίλι σε πλούσια ποσότητα και Chili Garlic Tuna Roll με τόνο, αγγουράκι, σάλτσα τσίλι και σκόρδου και σησαμέλαιο. Με 25€/ άτομο, χορταίνετε sushi.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v