Πόσο κοστίζουν τα πιο γκουρμέ εστιατόρια της Αθήνας;

Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, μενού αξιώσεων, αστέρια Michelin και γαστριμαργικές εμπειρίες που μένουν, αλλά… πόσο κοστίζουν;
Πόσο κοστίζουν τα πιο γκουρμέ εστιατόρια της Αθήνας;

Η πολυτέλεια – είτε έχει να κάνει με τον χώρο είτε με το φαγητό είτε και με τα δύο – κοστίζει. Και είθισται να κοστίζει αρκετά. Όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ολοκλήρωση του γεύματος συνοδεύεται από ένα πλατύ χαμόγελο και τη διαπίστωση πως «τ’αξιζε, χαλάλι».

Πόσο ακριβώς κοστίζει όμως μια τέτοια γευστική εμπειρία; Πόσα πρέπει να επενδύσουμε για να απολαύσουμε ένα γεύμα χάρμα οφθαλμών και… ουρανίσκων; Δείτε παρακάτω μερικά εκ των κορυφαίων εστιατορίων της πόλης και τις τιμές των (σετ) μενού τους.

Σπονδή
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ: 2107520658
Τιμές: Μενού «μύησης» με 84€ ανά άτομο με wine pairing και «ανακάλυψης» με 175€ ανά άτομο με wine pairing. Δείτε το μενού εδώ

Η υψηλή γαστρονομική σκηνή της χώρας εκφράζεται απόλυτα μέσα από το εστιατόριο του Παγκρατίου, το οποίο αποτελεί σταθερό κάτοχο δύο αστεριών Michelin για χρόνια. Ο Άγγελος Λάντος και ο Michel del Burgo δημιουργούν πιάτα μοντέρνας γαλλικής κουζίνας, τα οποία σε συνδυασμό με το πανέμορφο περιβάλλον φτιάχνουν το ιδανικό γαστρονομικό «πακέτο». Στη Σπονδή το μενού περιλαμβάνει ιδιαίτερες γεύσεις όπως φουά γκρα με μιλφέιγ κυδώνι και ραβέντι, μους σφυρίδας σε ζωμό από βότανα και κρεμμύδια,  και μοσχαράκι με σος καφέ και σάλτσα μοσχαριού, ταρτάκι από μανιτάρι, τρούφα και πατάτες baby. Εξαιρετικά και τα επιδόρπια, δια χειρός Γιώργου Πλατινού με σήμα κατατεθέν την πραλίνα φουντουκιού με μους καφέ που σερβίρεται σε κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας.

Funky Gourmet
Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Γκάζι, τηλ: 2105242727
Τιμές: Δύο μενού γευσιγνωσίας με 250€/ άτομο με κρασί και ποτό και 200€/ άτομο με κρασί και ποτό. Δείτε τα εδώ

Στεγασμένο σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό, χωρίς ταμπέλα απ'έξω, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο των σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου θυμίζει γκαλερί και σερβίρει κλασσικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας με αβανγκάρντ διάσταση και μοριακό twist, οι οποίες προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο σε δύο μενού γευσιγνωσίας. Σε έναν funky αλλά «προσγειωμένο» χώρο θα δοκιμάσετε πιάτα – κόσμημα όπως oreo σουπιάς με τη σουπιά να «γεμίζει» το μπισκότο που αποτελείται από το μελάνι της, τάρτα αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα, taco με χέλι, σαλιγκάρια σε σάλτσα με φρεσκοτριμμένη μαύρη τρούφα, χωριάτικη σαλάτα η οποία «μπαίνει» σε ένα μόνο κομμάτι λευκής γρανίτας χάρη στη μοριακή κουζίνα.

Botrini’s
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ: 2106857324
Τιμές: Τρία μενού γευσιγνωσίας με 55€, 70€ και 120€, χωρίς κρασί

Σε μια υπέροχη μονοκατοικία, με πανέμορφο κήπο και minimal διακόσμηση στο εσωτερικό της, οι δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι βρίσκουν το απόλυτο background για να εκφραστούν. Το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο σερβίρει δημιουργίες ελληνο-ιταλικού fusion, όπως παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, τρυφερό μάγουλο από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής, μακαρόν με άγρια μανιτάρια και φουντούκι, καρπάτσιο ξιφία, συκώτι χήνας με μαρμελάδα πράσινης ντομάτας και φύκια και εξαιρετικά επιδόρπια, με χαρακτηριστικότερο το «σαν ένα γλυκό τζατζίκι» με παγωμένο πολτό αγγουριού και παγωτό γιαούρτι.

GB Roof Garden
Βασ. Γεωργίου Α 1, Αθήνα, τηλ: 21 0333 0000
Τιμές: Από 80€/άτομο με κρασί ή 95€ για σετ μεσημεριανό μενού δύο ατόμων ή 175€ για σετ βραδινό μενού δύο ατόμων. Δείτε το μενού εδώ

Στον 8ο όροφο του Grand Bretagne, βρίσκεται εδώ και χρόνια ίσως το πιο κοσμοπολίτικο εστιατόριο της πόλης. Το GB Roof Garden έχει όλα τα στοιχεία ενός classy εστιατορίου με αρχοντικό ντεκόρ, χαμηλό φωτισμό και εξαιρετικές δημιουργίες στο μενού που επιμελούνται ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Αστέριος Κουστούδης. Καπνιστός σολομός με ψητά παντζάρια και αβοκάντο, ψητά χτένια με πουρέ από ψητό κουνουπίδι, γαρίδες στο γκριλ με μαραθόριζα μαγειρεμένη με εσπεριδοειδή, λαυράκι στον ατμό με τορτελίνι γαρίδας και πουρέ μαραθόριζας, μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος με ριζότο μανιταριών αρωματισμένο με καφέ και το διεθνούς φήμης Steak Tomahawk δύο ατόμων (1000γρ/ 90€), δίνουν το στίγμα του εκλεπτυσμένου μενού που τιμά εξίσου γη και θάλασσα.

Tudor Hall
Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, τηλ: 2103330265
Τιμές: Από 80€ για ένα γεύμα, με κρασί

Στην κορυφή του «King George» οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου και Αλέξανδρος Κοσκινάς παραδίδουν μαθήματα fine dining σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται άνετα «αριστοκρατικός», με ξύλινο πάτωμα, επιβλητικούς πίνακες, πολυελαίους και υπέροχη θέα στην Ακρόπολη. Το μενού βασίζεται στην ελληνική κουζίνα, με πιάτα άρτιας τεχνικής όπως καρπάτσιο και ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο, σπιτική χορτόπιτα με φέτα και πέστο μυρωδικών, σαγανάκι με γαρίδες και ούζο Τυρνάβου, γιουβαρλάκια ροφού και γαρίδας με ρύζι και μάραθο, ριζότο με μανιτάρια και τρούφα και εξαιρετικό κερκυραϊκό «μπουρδέο» με σκορπίνα, κόκκινο πιπέρι, ντομάτα και πατάτες.

Kastri Bistro
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Νέα Ερυθραία, τηλ: 2103507140
Κόστος: 48€ για ένα μενού γευσιγνωσίας, από 60€ για ένα γεύμα με κρασί, δείτε το μενού εδώ

Στον πανέμορφο και ανακαινισμένο χώρο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, το Kastri Bistro δεσπόζει με τον 60s χαρακτήρα του που θυμίζει σαλόνι σπιτιού, περιβάλλεται από μια μεγάλη τζαμαρία που επιτρέπει απρόσκοπτη θέα στο πράσινο και σερβίρει δια χειρός των σεφ Θοδωρή Καρίνου και Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Το μενού περιλαμβάνει σοφιστικέ γαστρονομικές ιδέες όπως ελληνική λευκή τρούφα με κρεμμώδη πατάτα και τυρί Σαν Μιχάλη, αυγό με καπνιστό χέλι και τραγανό πράσο, λουκουμαδάκια μετσοβόνε με μαρμελάδα τομάτας και μαστίχα, οργανικές σαλάτες, καραβίδες με κουσκουσάκι από βουβαλίσιο γάλα και εξαιρετικά κρέατα (φιλέτο, rib eye, short loin steak κ.α.) από ιταλικής ράτσας αγελάδες Fassona Piemontese.

L’ Abreuvoir 
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7229106
Τιμές: Σετ μενού με 30€/ άτομο και περί τα 60€/άτομο για ένα γεύμα, με κρασί

Επί πενήντα ολόκληρα χρόνια, το Abreuvoir υποδέχεται τους Αθηναίους οπαδούς της γαλλικής κουζίνας με εκλεπτυσμένο μενού που ανανεώνεται συχνά, γοητευτική διακόσμηση με φερφορζέ έπιπλα και πολυτελείς λεπτομέρειες σε τοίχους και τραπέζια και μία λίστα κρασιών, που περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες γαλλικές ετικέτες. Οι γαστριμαργικές επιλογές αποτελούν κορυφή στο είδους τους εν Αθήναις, και περιλαμβάνουν ψαρόσουπα από πετρόψαρα, ρουίγ και κρουτόν, μιλφέιγ με γαρίδες και σάλτσα από πράσσα, φιλέτο σολομού στη σχάρα με σος Βεν Μπλαν με άνιθο, steak tartare ή entrecote με σάλτσα Café de Paris (αναμφίβολα το κορυφαίο πιάτο στο είδος του), βοδινό μπουργκινιόν και βελούδινες κρεπ σουζέτ, η παρασκευή των οποίων ολοκληρώνεται ενώπιον του πελάτη.

Aleria
Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο,  τηλ: 210 5222633
Τιμές: Δύο σετ μενού με 69€ και 90€ έκαστο συμπεριλαμβανομένου wine pairing ή 70€ άτομο για ελεύθερη επιλογή, με κρασί

Στο εντυπωσιακό νεοκλασικό του 57 της Μεγάλου Αλεξάνδρου, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή αλλά συνάμα πολυτελής, ο Γκίκας Ξενάκης «πειράζει» την ελληνική κουζίνα και η γαστριμαργική εμπειρία απογειώνεται. Πιάτο – αποκάλυψη το αποδομημένο «Παστίτσιο» με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ, όπως επίσης και τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Στο μενού συγκαταλέγονται επίσης πιάτα – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου όπως η μους κόκκινης κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα, απάκι και φρέσκια μαύρη τρούφα, και  σιγοψημένο αρνάκι με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερυ και καπαρόμηλα. Τα επιδόρπια αποτελούν χωριστό κεφάλαιο, με το αποδομημένο «τσουρέκι» να ξεχωρίζει.


Matsuhisa
Aπόλλωνος 40, Βουλιαγµένη, τηλ: 2108960510
Τιμές: Από 90€ για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί ή 55€/ άτομο για το σετ μενού Omakase με πέντε πιάτα

Πάνω στον βράχο του Astir Palace, με τη μαγευτική θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, ο κορυφαίος σεφ Nobu Matsuhisa ετοιμάζει γευστικά αριστουργήματα ιαπωνικής κουζίνας σε έναν πανέμορφο χώρο που μπλέκει το classy με το μίνιμαλ. Η κουζίνα εδώ αποτελεί σπάνια εμπειρία για τις αισθήσεις,  με αποκορύφωμα το πιάτο – σήμα κατατεθέν black cod miso με φιλέτο βακαλάου μαριναρισμένο για τρεις ημέρες σε σάλτσα yuzu miso, ο οποίος σερβίρεται με daikon, hajikami ginger και φύλλο κανταϊφι. Εξαιρετικές επιλογές από το υπόλοιπο μενού και τα «κλασσικά» αλλά εξαιρετικά φτιαγμένα sushi/nigiri με σολομό, σκουμπρί και τόνο, όπως επίσης και το μοσχαρίσιο φιλέτο chimichurri, με μια ιδιαίτερη γλυκόξινη σάλτσα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v