Μια νόστιμη βόλτα στου Ψυρρή

Τίμιοι μεζέδες, καθαρά «βρώμικα», πολίτικες γεύσεις και τίμιο φαγοπότι μετά μουσικής στην γειτονιά του Ψυρρή.
Μια νόστιμη βόλτα στου Ψυρρή

Σε μία από τις ιστορικότερες περιοχές του κέντρου της πόλης, οι επιλογές για φαγητό είναι… μέτριες. Η τουριστική «ποιότητα» έχει επικρατήσει των παραδοσιακών γεύσεων, πράγμα που δυσχεραίνει τις βόλτες των πεινασμένων.

Όχι όμως παντού. Κάποιες νόστιμες γωνίτσες αντιστέκονται ακόμα στον τουριστικό κλοιό  και σερβίρουν ποιοτικές γεύσεις σε τίμιες τιμές.

Τις ξετρυπώσαμε και σας τις προτείνουμε.

Αυλή
Αγ. Δημητρίου 12

Σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αθηναϊκά riad - μαροκινά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές- του Ψυρρή το μεζεδοπωλείο της Αυλής αντιστέκεται στην «τουριστίλα» προσφέροντας γενναίες δόσεις νοσταλγίας και τίμιους μεζέδες. Στην χρονοκάψουλα αυτή θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τηγανιά κοτόπουλο με πιπεριά και κόκκινη σάλτσα, εξαιρετικό συκωτάκι, τυρένια στραπατσάδα και πλούσια σε ελαιόλαδο χωριάτικη σαλάτα. Θα συνοδεύσετε με χύμα ούζο ή κρασί και θα φύγετε ικανοποιημένοι έχοντας πληρώσει περί τα 10€/ άτομο.

Το καρότσι του Γιατρού
Μιαούλη 5

Γνωστή και μη εξαιρετέα «καβάτζα» για τους ξενύχτηδες της περιοχής, το Καρότσι του Γιατρού μοσχοβολά «βρόμικη» νοστιμιά και μας έχει περίπου 15… extra large burgers για να διαλέξουμε με τι θα κλείσουμε το βράδυ μας, αλλά και τις κλασσικές επιλογές σε σάντουιτς με καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό, λουκάνικο και nuggets. Νοστιμότατα και τα hot dog. Yπολογίστε περί τα 5€ για ένα μίνι…γεύμα, που στρώνει το στομάχι και ζητήστε του να σας βάλει την «δική» του καυτερή σος αν αρέσκεστε στις πικάντικες γεύσεις.

Καραμανλίδικα του Φάνη
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52

Ντελί-μπακάλικο-μαγειρείο στο οποίο εκτός από το να ψωνίσετε κάθε λογής λαχταριστά αλλαντικά και τυριά από ανεξάρτητους παραγωγούς και «μικρούς» προμηθευτές έχετε την ευκαιρία να τα φάτε και στο… πιάτο σε ιδιαίτερους συνδυασμούς. Λαδόκολα με παστράμι και κομματάκια τυριών για καλωσόρισμα, παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα, ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ανεβατό, σαλάμι Δράμας πικάντικο και τομάτα, σαγανάκι με καραμανλίδικο παστουρμά, σουτζούκι πολίτικο, με αυγά και τομάτα και λουκάνικο κεφτέ γιαουρτλού σε πίτα αποτελούν τα highlights του ιδαίτερου μενού. Για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα στο «μεζετζίδικο» του Φάνη θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο.

Mirch
Ερμού 109

Τα βράδια θα δείτε ουρές στο ισόγειό του για την πάμφθηνη street food νοστιμιά, το “Indian souvlaki” του –πίτα ναν με γέμιση καυτερού κοτόπουλου tikka και λαχανικών. Και το υπόλοιπο μενού του, όμως, αξίζει μια και δυο δοκιμές: Τα πικάντικα πιτάκια σαμόσα, τα σκορδάτα ναν, το τηγανητό ρύζι με κομμάτια κοτόπουλου, το κοτόπουλο κάρι και το σούπερ καυτερό πιάτο, το chicken tandoori με τα δύο μαριναρισμένα μπούτια κοτόπουλο με τα σπέσιαλ μπαχαρικά και τη σως μέντας θα σας συστήσουν όπως πρέπει στην ινδική κουζίνα. Για ένα χορταστικό ethnic γεύμα, μαζί με κάποια από τις από τριάντα ετικέτες μπύρας, δεν θα πληρώσετε πάνω από 10-12€ κατ’ άτομο.

Το Κουδουνάκι
Ήβης 15

Οι δίδυμες αδελφές Σία και Γωγώ Ξινού συνεχίζουν ακάθεκτες να μαγειρεύουν σπιτικό, μαμαδίσιο φαγητό και να το σερβίρουν στα μικρά, σιδερένια τραπεζάκια του παραδοσιακού τους μαγειρείου. Στον «σπιτικό» εσωτερικό του χώρο, με τα ρετρό αντικείμενα και τα κουζινικά σκεύη δοκιμάζουμε ζουμερά μπιφτεκάκια με πατάτες τηγανιτές, τηγανοτυρόπιτα με ντομάτα, φέτα, κίτρινο  τυρί και γιαούρτι, και εκλεκτά μαγειρευτά ημέρας όπως μοσχαράκι κοκκινιστό, στιφάδο, φρικασέ, και κεφτεδάκια με σάλτσα. Με κερασμένο φρουτάκι ή επιδόρπιο, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 16€ το άτομο, με μπύρα.

Νικήτας
Αγ.Αναργύρων 19

Οικογενειακό ψητοπωλείο, από τα πρώτα της περιοχής, που βγάζει τραπεζάκια στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και σερβίρει αυθεντικές και «τίμιες» γεύσεις σε ικανοποιητικότατες τιμές. Ο χώρος απλός, σχεδόν «παλιακός», ενώ το σέρβις άκρως φιλικό και εξυπηρετικό. Στα τοπ πιάτα του μενού «παίζουν» σταθερά το χοιρινό με σέλινο, τα ντολμαδάκια, τα μπιφτεκάκια με τηγανιτές πατάτες, και το ζουμερό κοντοσούβλι που λιώνει στο στόμα. Ως ψητοπωλείο, σερβίρει και παραδοσιακά σουβλάκια/καλαμάκια, τα οποία είναι απλώς ικανοποιητικά. Για ένα πλήρες γεύμα, με χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 12€/ άτομο.

Ακορντεόν
Χριστοκοπιδου 7

Τα μουσικά μεζεδοπωλεία δεν φημίζονται – συνήθως – για το φαγητό τους, όμως στο Ακορντεόν και ωραία ζωντανή μουσική θα ακούσετε (Τετάρτη με Σάββατο βράδυ και Σάββατο – Κυριακή μεσημέρι) και ωραιότατα θα φάτε. Ο ιδιοκτήτης Αχιλλέας και η Πέπη αναλαμβάνουν με ακορντεόν και τουμπερλέκι να γεμίσουν μελωδίες τον όμορφο χώρο του μεζεδοπωλείου, ενώ στο τραπέζι καταφτάνουν νοστιμιές, όπως μανιτάρια πλευρώτους, μπουρέκια παστουρμά, πράσινη σαλάτα, καπνιστες μπριζόλες, ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε μαυροδάφνη, μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ και τραγανά πανσετάκια. Για ένα σούπερ γεύμα… μετά μουσικής και κρασιού, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο.

Καφενείο Ήβης
Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης

Λιτό μεζεδοπωλείο/ουζερί/τσιπουράδικο στην ομώνυμη οδό, το οποίο θυμίζει παλιό καφενέ και σερβίρει στα λιγοστά του τραπεζάκια μέσα κι έξω πάσης φύσεως και… εθνικότητας μεζέδες. Αν βρείτε τραπεζάκι να κάτσετε, θα δοκιμάσετε από μαυρομάτικα με χόρτα, πατάτα με γιαούρτι και χούμους δια χειρός του αιγύπτιου σεφ, μέχρι αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι και παστουρμά, αλλά και γαύρο μαρινάτο, αχνιστά μύδια και ωραιότατες ψητές γαρίδες. Οι τιμές αρκετά καλές, περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί.

Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή 
Αισχύλου 3, τηλ: 21 0324 5862

Ποιος δεν έχει αισθανθεί αυτή τη λιγούρα μετά το ξενύχτι που τον στέλνει να ψάχνει για γλυκό στο κέντρο; Όσοι ξέρουν, σπεύδουν στην πλατεία του Ψυρρή, όπου διανυκτερεύουν τα Σερμπέτια. Εδώ τα χειροποίητα εκμέκ,  τα καζάν ντιπί, οι σοκολατόπιτες, τα λουκουμάκια, οι μπισκοτόπιτες, το ραβανί και τα κιουνεφέ δίνουν και παίρνουν και συνοδεύονται από γενναίες δόσεις παγωτού καϊμάκι. Εμείς επιλέγουμε ένα «λίγο από όλα» (κανταϊφι, μπακλαβά κ.α.) και το απολαμβάνουμε σε δίσκο μαζί με μια χορταστική μπάλα παγωτό καϊμάκι.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v