Οι ωραιότερες γωνιές στου Ψυρρή

Κεφάτα μπαράκια, νόστιμες λιχουδιές, παρεΐστικα live και… τέχνη για όλους έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αθηναϊκές γειτονιές.
Οι ωραιότερες γωνιές στου Ψυρρή
της Ηρώς Κουνάδη

Ήκμασε και παρήκμασε εν μία νυκτί, πεζοδρομήθηκε και φρεσκαρίστηκε αφότου έφυγε ο κόσμος, και διεκδικεί το βραβείο παγκόσμιας πρωτοτυπίας για τη γειτονιά που ομόρφυνε όταν ερήμωσε. Παρ’ όλα αυτά, η γειτονιά του Ψυρρή παραμένει μια από τις ωραιότερες –και πλέον τις πιο ήσυχες– του κέντρου. Κι αυτές είναι οι αγαπημένες μας γωνιές, που ακόμα αντέχουν.

Τρανζίστορ
Πρωτογένους 10, τηλ.: 210 3228658



Άνοιξε τις πόρτες του όταν ακόμα δεν υπήρχε κανείς και τίποτα στο στενάκι της Πρωτογένους, κι έγινε ταχύτατα το αγαπημένο μαγαζί της μισής Αθήνας –τόσο που το να βρεις τραπέζι να καθίσεις έγινε κάποια στιγμή το ισοδύναμο του αθηναϊκού Τζόκερ. Παίζει σταθερά ωραίες world, jazz και funky μουσικές, σερβίρει με την ίδια άνεση κοκτέιλ, καθαρά ποτά (στα 6€) και νόστιμα πιάτα ημέρας, και παραμένει πανέμορφο, με τα βιομηχανικά του στοιχεία να συνδυάζονται υπέροχα με ρετρό πινελιές και καλλιτεχνικές λεπτομέρειες στη διακόσμηση. Απλώνει και τραπεζάκια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια, απέκτησε πρόσφατα και γείτονα.

Barett
Πρωτογένους 11, τηλ.: 210 3218373



Μας πρωτοσυστήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, και τείνει να γίνει το νέο αγαπημένο παιδί του αθηναϊκού κέντρου. Aνοίγει από τις 11.00 το πρωί για να σερβίρει ωραία καφεδάκια, στήνει και hip parties με μερικές από τις καλύτερες ομάδες της πόλης (όπως οι Laternative) στα decks, παίζει ωραίες indie και rock μουσικές, έχει και καλές τιμές. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, το ποτήρι κρασί και οι μπύρες 4€ και τα (κλασικά) κοκτέιλ 7,50€. Έχει κι ωραίο ντεκόρ, με βιομηχανικές πινελιές κι ένα σαλονάκι χάρμα οφθαλμών, για τις χειμωνιάτικες (λέμε τώρα) βραδιές της παρέας. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη όλα τα ποτά και τα κοκτέιλ δεν ξεπερνούν τα 5€.

Cantina Social
Λεωκορίου 6-8, τηλ.: 210 3251668



Σύστησε πρώτη στους Αθηναίους την «χύμα» τάση που πολλοί ακολούθησαν, και εξελίχθηκε ταχύτατα από ένα «καφενείο στον ακάλυπτο» σε αγαπημένο στέκι της avant-garde κουλτούρας της πόλης. Ετερόκλητη –τουλάχιστον– διακόσμηση (μια βέσπα εδώ, ένα αμπαζούρ βγαλμένο από τα καμπαρέ του Μεσοπολέμου εκεί), συμπαθέστατη αυλίτσα-ακάλυπτος, λιλιπούτειος εσωτερικός χώρος που χωρά λίγους και καλούς. Και πολλοί DJs που εναλλάσσονται στην κονσόλα παίζοντας μουσικές οι οποίες δεν χωρούν κάτω από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Να προσθέσουμε ότι οι τιμές είναι εξαιρετικές: στα 5€ το ποτό.

Άλικο
Αγίου Δημητρίου 16, τηλ.: 210 3253272



Μια μικρή πανέμορφη αυλίτσα, ένας φιλόξενος εσωτερικός χώρος, και πολλά παρεΐστικα live. Στο Άλικο, που άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2014, έχει βρει στέγη ο Όμιλος Scrabble Αθηνών Πειραιώς, αλλά και οι φίλοι των επιτραπέζιων γενικώς. Τα βράδια η ατμόσφαιρα αλλάζει, γίνεται πιο μουσική και παρεΐστικη, και τα live έχουν την τιμητική τους –δείτε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, κάνοντας κλικ εδώ. Οι τιμές ξεκινούν από 3€ για τις μπύρες και τα κρασιά, από 6€ για το ποτό και από 3,50€ για τα τσιμπολογήματά σας.

Handle Bar
Μελανθίου 8, τηλ: 211 4093002



Το μικρό στενό της Μελανθίου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στου Ψυρρή, είναι εδώ και καιρό ο «ναός» της εναλλακτικής Αθήνας και της ποδηλατικής κοινότητας του κέντρου: Το Handlebar άνοιξε από τους ίδιους ανθρώπους που λειτουργούν και το διπλανό ποδηλατάδικο, και σερβίρει παγωμένες μπύρες (αργά) και αυθεντικό αγγλικό πρωινό (νωρίς), στην μπάρα την οποία πλαισιώνουν σκαμπό-σέλες ποδηλάτου, και στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω από τους χρωματιστούς τοίχους του τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Εξαιρετικές είναι και οι τιμές του: από 1,50€ ξεκινούν οι μπύρες, και από 2,50€ τα λαχταριστά μεζεδάκια και τα πιάτα ημέρας του.

Η Θεσσαλονίκη στου Ψυρρή
Πλατεία Ηρώων 1, τηλ: 210 3222088



Αφράτη μπουγάτσα σκέτη, με κρέμα, με κιμά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή με σοκολάτα, και όλα αυτά μέχρι τις 3.00 τα ξημερώματα τις καθημερινές ή 24 ώρες το 24ωρο τα σαββατοκύριακα. Θα βρείτε επίσης παραδοσιακή στριφτή κιμαδόπιτα ή κοτόπιτα και λουκουμάδες με θυμαρίσιο μέλι, τους οποίους θα απολαύσετε είτε στα τραπεζάκια του πέτρινου ψηλοτάβανου κτιρίου που φιλοξενεί την Θεσσαλονίκη στου Ψυρρή, είτε στο χέρι, βολτάροντας στην όμορφη γειτονιά.

Λίγη ακόμα βόλτα στου Ψυρρή έχουμε εδώ - Ψυρρή: Στα παλιά μας λημέρια που αντέχουν

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v