Τα καλύτερα πεϊνιρλί της πόλης

Ζύμη σκέτο ποίημα, άφθονο κασέρι και υλικά σε κάθε πιθανό συνδυασμό στα καλύτερα «πεϊνιρλάδικα» της πόλης.
Τα καλύτερα πεϊνιρλί της πόλης

Η συνταγή από την Μικρά Ασία, οι άκρες τραγανές ιδανικές για βούτες στο λιωμένο τυρί που παντρεύεται με το βούτυρο και τον παστουρμά/κιμά/σουτζούκι/αυγό/μπέικον να μπαίνει στο τελείωμα απογειώνοντας τον γευστικό οργασμό.

Το πεϊνιρλί είναι μια από εκείνες τις χαρές της ζωής που θες να ζεις ξανά και ξανά, με κάθε ευκαιρία. Όμως για να τις ζήσεις όπως πρέπει, οφείλεις να επισκεφτείς τις κατάλληλες διευθύνσεις.

Όπως τις παρακάτω ας πούμε.

Πεϊνιρλί
Ραμνούντος 76, Νέα Ιωνία, 210 2790771

«Πίττες για σουβλάκι, πεϊνιρλί κενό για το σπίτι» γράφει η ταμπέλα αυτού του παραδοσιακού εργαστηρίου το οποίο δεν έχει αλλάξει τίποτα από όταν πρωτοάνοιξε, πριν από κάμποσες δεκαετίες στην περιοχή. Αφράτο και πεντανόστιμο το ζυμάρι του, νοστιμότατα τα υλικά γέμισης: δοκιμάστε πεϊνιρλί με κιμά (το αδιαμφισβήτητο best seller), με ζαμπόν και με μπέικον. Δεν έχει τραπεζάκια για να κάτσετε, επομένως η φάση είναι «χεράτο».

Πεϊνιρλί Ιωνίας
Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106462854

Ουρές σχηματίζονται έξω από αυτόν τον ξυλόφουρνο της Πανόρμου, ο οποίος κατά πολλούς βγάζει το καλύτερο πεϊνιρλί εν Αθήναις, με μικρασιατική συνταγή, αφράτο και τραγανό με εξαιρετικής ποιότητας κασέρι. Εδώ δοκιμάζουμε πεϊνιρλί σε διάφορες γεύσεις: είτε με τυρί και ένα μόνο υλικό (ζαμπόν, μπέικον, παστουρμά, κιμά), είτε μόνο με λαχανικά (μελιτζάνα, πιπεριά, φρέσκα μανιτάρια και φέτα), είτε σπέσιαλ (τυρί, ζαμπόν ή μπέικον, πιπεριά ντομάτα, μανιτάρια). Όλες τους είναι… μία και μία και ικανοποιούν άψογα τον ουρανίσκο. Ελάτε νωρίς, γιατί γίνονται ανάρπαστες.

Μπάρμπα Σταύρος
Ελ. Βενιζέλου 72, Δραπετσώνα, τηλ: 2104610962

Μαγαζί – θρύλος στην περιοχή, ο Μπαρμπά Σταύρος είναι ένα ντελιβερο-εστιατόριο ο χώρος του οποίου τερματίζει την σημασία του όρου «παλιακός», αλλά αυτό δε θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα όταν δοκιμάσετε το περίφημο πεϊνιρλί του. Αφράτη ζύμη, μπόλικο βούτυρο και μέγεθος… πίτσας εγγυώνται άψογη γευστική απόλαυση, η οποία εντείνεται με την προσθήκη παρελκομένων όπως φρέσκο αυγό, παστουρμάς, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη. Εξίσου καλές και οι πίτσες του.

Ελευθεριάδης
Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003

«Πάμε Δροσιά για πεϊνιρλί;» μας έλεγαν οι γονείς μας όταν η Δροσιά ήταν… εξοχή και ταυτόχρονα μονοήμερη εξόρμηση. Κι εμείς συνεχίζουμε στα βήματά τους, πιάνοντας θέση στα τραπέζια του Ελευθεριάδη στο χαλίκι και παραγγέλνοντας κορυφαίο πεϊνιρλί με λαχταριστή ζύμη και πλούσιο τυρί που λιώνει και ζητάει… βούτες. Οι επιλογές που έχετε εδώ είναι σκέτο, με μπέικον/αυτό, με σουτζούκι ή/και κιμά, και σπέσιαλ με μπέικον, λουκάνικο, κιμά και αυγό. Συνοδεύονται απαραιτήτως με κολοκυθάκια τηγανιτά και ωραιότατο τζατζίκι.

Πεϊνιρλί Τεχλικίδης "Πευκάκια"
Αργοναυτών 13, Δροσιά, 210 6229002

Η πεϊνιρλο-κατανάλωση στη Δροσιά συνεχίζεται με τον Τεχλικίδη, το έτερο εξοχικό κέντρο της περιοχής στο οποίο βρίσκουν θαλπωρή πεινιρλοφάν από κάθε γωνιά της Αθήνας. Ο χώρος μεγάλος, μέσα και έξω. Η ζύμη του καλοψημένη και κριτσανιστή στις γωνιές, βγάζει μια ήπια γλυκάδα που το κάνει να ξεχωρίζει. Το τυρί πλούσιο και νοστιμότατο, ενώ τα έξτρα υλικά περιλαμβάνουν κιμά, σουτζούκι, παστουρμά, μπέικον και αυγό.

Θέμης
25ης Μαρτίου 25, Δροσιά, 210 6229409

Το… τρίδυμο του πεϊνιρλί στη Δροσιά κλείνει με τον Θέμη, μαγαζί θρύλο στην περιοχή με ατμόσφαιρα που έχει «παγώσει» στα 70s και πεϊνιρλί – ποίημα. Ψήνεται παραδοσιακά, σε ξυλόφουρνο για να γίνει τόσο τραγανό όσο πρέπει και «ντύνεται» με υλικά της επιλογής σας. Παστουρμάς και σουτζούκι είναι must, όπως επίσης και η φρέσκια ντομάτα, η κεφαλογραβιέρα για γέμιση και το αυγό. Εξαιρετικό και το καλτσόνε του, δοκιμάστε τον συνδυασμό κρεμμύδι, μανιτάρια και παστουρμά.

Χαβέλας
Θηβών 358, Αιγάλεω, τηλ: 210 5315659

Παραδοσιακός φούρνος/ζαχαροπλαστείο στη Θηβών, ο οποίος βγάζει καθημερινά λαχταριστά πεϊνιρλί, τα οποία τοποθετούνται ευλαβικά στην βιτρίνα και καταναλώνονται εν ριπή οφθαλμού σε σταντ «στο όρθιο». Τα υλικά είναι πλούσια, οι συνδυασμοί αρκετοί: με κιμά, με πεπερόνι και πιπεριά, με φέτα, ντομάτα και ελιές ή απλό, βουτυράτο είναι μερικές μόνο από τις εκδόσεις που θα βρείτε εδώ. Δίνουν και κατεψυγμένα για το σπίτι για να μην σας λείψει ποτέ η νοστιμιά τους.


Πεϊνιρλί Φουρνάκι Ιωνίας
Πλαπούτα 86, Νέο Ηράκλειο, 210 2814710

Το «Φουρνάκι» φτιάχνει αυθεντικό μικρασιατικό πεϊνιρλί στην περιοχή από το 1950, με εξειδίκευση – τότε -στον κιμά. Σήμερα οι γεύσεις έχουν αυξηθεί, το ζυμάρι παραμένει τραγανό έξω και αφράτο μέσα κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από τον ξυλόφουρνό τους εκλεκτούς συνδυασμούς όπως με μπέικον, με παστουρμά, με σουτζούκι, με φέτα, με πεπερόνι και με ζαμπόν/τομάτα. Φτιάχνουν και νοστιμότατες βάσεις για πίτσα, ψωμάκια για σάντουιτς και μπέργκερ, αλλά και εξαιρετικές τυρόπιτες. Ανεφοδιαστείτε!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v