Τσικνοπέμπτη 2016: 9 διευθύνσεις για σούπερ κρέας

Οι σχάρες παίρνουν φωτιά, τα παϊδάκια μαζεύονται σωρηδόν στη θράκα μαζί με μπιφτέκια και εκλεκτά κρέατα και εμείς τσικνίζουμε όπως πρέπει σε 9 διεθύνσεις.
Τσικνοπέμπτη 2016: 9 διευθύνσεις για σούπερ κρέας

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, η οποία έχει τις ρίζες τις πιθανότατα στις βακχικές γιορτές των Αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων προς τιμήν της άνοιξης και της ευφορίας της γης.

Αφορμή για να βγούμε μεσοβδόμαδα εκτός σπιτιού και να καταναλώσουμε άφθονη ποσότητα κρεατικών (όσο περισσότερο λίπος έχουν τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα) συνοδεία κρασιού και λαχταριστών ορεκτικών. Επειδή όμως κρεατοφαγία από κρεατοφαγία διαφέρει και η εν λόγω ημέρα αποτελεί crash test για χασαποταβέρνες και λοιπά κρεατοφαγικά εστιατόρια, εμείς επιλέξαμε τα καλύτερα σε Αθήνα και προάστια για να φάτε καλά, ποιοτικά και – ει δυνατόν – οικονομικά.


Σπεύσατε.


Εστιατόριο Μουσείου της Ακρόπολης
Διονυσιου Αρεοπαγίτου 15

Από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό για μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης με πλούσιο μπουφέ, με λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών. Παραδόξως, το soundtrack δε θα περιλαμβάνει κλαρίνα: το νεοσύστατο μουσικό σύνολο που αποτελείται από τρεις γνωστούς μουσικούς της Αθηναϊκής τζαζ σκηνής, την Ελισάβετ Μητσού στην κιθάρα, τον Παντελή Μπενετάτο στο πιάνο και τον Χάρη Πανταζή στο κοντραμπάσο θα συνοδεύσει μουσικά τη βραδιά. Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Για το μενού της Τσικνοπέμπτης στο εστιατόριο, το κόστος ανέρχεται στα 35€.

Φάνη Μεζέ
Ασπασίας 91, Χολαργός

Η νέα μεζεδο-άφιξη του Χολαργού, δηλώνει ετοιμοπόλεμη (και) για την ημέρα της τσίκνας και βγάζει πιάτα νόστιμα και ποιοτικά στον όμορφο εσωτερικό χώρο, αλλά και στα τραπεζάκια της αυλής της. Εδώ δοκιμάζουμε κρεατολιχουδιές όπως τηγανιά χοιρινή με κρασί, μουστάρδα και λεμόνι, κεμπαπάκια πολίτικα με σος γιαουρτιού, ωραιότατα και ζουμερά μπιφτεκάκια σχάρας, αρμένικο σουτζούκι για τους φαν του καυτερού μερακλίδικο λουκάνικο με πράσο, μίνι σουβλάκια κοτόπουλου και μαριναρισμένα πανσετάκια σχάρας. Συνοδεύουμε με σούπερ μπουγιουρντί, τζατζικάκι και τηγανιτά κολοκυθάκια και ο λογαριασμός δεν ξεφεύγει από τα 12-15€ κατ΄άτομο. Ένεκα ημέρας, ο Φάνης κερνά ένα μισόλιτρο κόκκινο κρασί ανά δύο άτομα (ή ένα λίτρο ανά τέσσερα).


Επί τω λαΪκώτερον
Λ.Γαλατσιου και Αγ. Λαύρας 13, 'Ανω Πατήσια

Στην αγαπημένη οικογενειακή ταβέρνα των Πατησίων η Τσικνοπέμπτη φέρνει ένα λαχταριστό μενού σε άκρως δελεαστική τιμή: σαλάτα με διάφορα λαχανικά, τυροκροκέτες, τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές φρεσκοκομμένες, καλτσούνια με μέλι, τηγανιά χοιρινή με πιπερίτσες, κεμπάπ σμυρνέϊκο, πανσέτα στα κάρβουνα και κοτόπουλο μαριναρισμένο έρχονται στο τραπέζι σας με 16€ κατά άτομο ανά 4 άτομα. Ωραίο και το χύμα κρασί του (3,5€/500γρ.) και το τσίπουρο (3€/100γρ.). Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210 2111887.

Τρίγωνο
Αθηνών 36, Καλύβια

Στο Τρίγωνο θα δοκιμάσετε όλα τα καλά μιας χασαποταβέρνας που σέβεται εαυτόν και πελάτες: σούπερ μπριζολάκια προβατίνας, ζουμερά και μαλακά χωρίς μυρωδιές, πικάντικο λουκάνικο, άψογο κοκορέτσι, κοντοσούβλι από ποδαράκια και χεράκια αρνιού και εξαιρετική σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα. Ειδική μνεία αξίζουν φυσικά και τα παϊδάκια του, καλοψημένα και τραγανά σε αρνίσια και «πρόβεια» εκδοχή. Από τα παρελκόμενα ξεχωρίζουν τα τηγανιτά κολοκυθάκια και οι φρέσκιες πατάτες. Υπολογίστε περί τα 20-25€ ανά άτομο με κρασί. Κρατήσεις στο 2299048540.


Κρητικός
Αιόλου 49, Κάντζα

Η θρυλική ταβέρνα του Σταύρου Κρητικού αξίζει το «ταξίδι» μέχρι τη Κάντζα και είναι σίγουρο πως θα σας κάνει να… ερωτευτείτε ξανά το κρέας (μέρα που’ναι). Τα ορεκτικά, όπως το τηγανιτό τυροπιτάκι σε μπουκίτσες και η σπιτική σπανακόπιτα περνούν από μπροστά σας σε δίσκο και ανοίγουν ιδανικά την όρεξη για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει: φοβερά μοσχαρίσια φιλετάκια, εξαιρετική χοιρινή μπριζόλα και σούπερ αρνίσια παϊδάκια, τρυφερά και μικροσκοπικά, τρώγονται μέχρι το κόκκαλο. Ο λογαριασμός για ένα χορταστικό γεύμα ανέρχεται στα 20-25€ ανά άτομο χωρίς κρασί. Κρατήσεις στο 210 6659061.


Πιπινιός
25ης Μαρτίου και Γ.Ν. Πέππα 1, Σταμάτα

Τα εξαιρετικά κρεατικά του έρχονται από το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία και εξηγούν τον λόγο για τον οποίο η οικογενειακή αυτή ταβέρνα αποτελεί προσκύνημα για τους απανταχού μη βέγκαν. Ναυαρχίδα τα παϊδάκια εδώ, πλην αυτών, στον Πιπινιό θα δοκιμάσετε όλα τα κλασσικά «πρώτα» μιας χασαποταβέρνας – χειροποίητο τζατζίκι «τούρμπο», νόστιμη τυρόπιτα, ωραίες πατάτες τηγανιτές και λαχταριστό κοκορέτσι. Σούπερ επιλογή και το γιγαντιαίων διαστάσεων μπιφτέκι, η προβατίνα στη σούβλα, καθώς επίσης και το κατσικάκι γάστρας για όσους θέλουν να απαρνηθούν τη σχάρα. Υπολογίστε περί τα 15-20€ ανά άτομο ανάλογα με το κρέας που θα φάτε, μαζί με κρασί. Κρατήσεις στο 2106216250.


Βλάχος
Καραμανλή 1 και 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια

Κρεατοφαγία και «Βλάχος» είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, καθώς η μικρή ταβέρνα στα Μελίσσια σερβίρει τρία κυρίως πράγματα που την έκαναν «ξακουστή»: Μπριζολάκια, μπιφτέκι- γίγας και πίτες. Οι επιλογές σας όσον αφορά το κρέας είναι είτε μερίδες με τρία μπριζολάκια πάνω σε μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα πατάτες είτε μπιφτέκι με πατάτες είτε μερίδες με τέσσερα «ορφανά» μπριζολάκια. Παραγγείλτε και κάποιες από τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες που ξεφουρνίζει (σπανακόπιτα, τυρόπιτα, χορτόπιτα κλπ). Αν συνοδεύσετε με κάποια από τα «κλασικά» ορεκτικά (τζατζίκι, χωριάτικη, λουκάνικα) και χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210 6130672.


Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη τηλ. 2109370708 και Αγίας Παρασκευής 24, Περιστέρι, τηλ: 21 0575 6658

Οι γιγάντιες μερίδες, η σκεπαστή αυλή στη Νέα Σμύρνη, ο νέος γκράντε χώρος στο Περιστέρι και οι λαχταριστοί κερασμένοι λουκουμάδες στο τέλος είναι οι λόγοι που επιστρέφουμε ξανά και ξανά στην Μυρτιά είτε στη Νέα Σμύρνη είτε στο νέο της «σπίτι» στα δυτικά. Στα τραπέζια της καταφθάνουν κρεατικά σε γενναιόδωρες ποσότητες – δικές μας επιλογές τα παϊδάκια που έρχονται… σε «βουνό» πάνω στο πιάτο, οι ζουμερές μπριζόλες, το συκώτι ή τα λουκάνικα, αλλά εγγύηση αποτελούν και οι ποικιλίες κρεατικών που περιέχουν λίγο (έως πολύ) απ’ όλα και εγγυώνται πως ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ κατ’ άτομο. «Μπόμπα» το τζατζίκι, εξαιρετικό το σαγανάκι σε εξίσου γενναία ποσότητα.


Base Grill
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι

Ένα από τα κορυφαία κρεατοφαγεία της Αθήνας βρίσκεται στο Περιστέρι και σερβίρει προσεγμένα πιάτα άριστα εκτελεσμένων συνταγών, όπως πικάνια, μοσχαράκι αλά βραζιλιάνικα (με ζουμερό πυρήνα και πασπαλισμένο με διάφορα είδη αλατιού και κιτρολέμονο), καρπάτσιο μοσχαριού ή λαχταριστή σπαλομπριζόλα. Στα «must» του καταλόγου είναι επίσης και το δημοφιλέστερο ορεκτικό, αυτό της φωλιάς τηγανητής πατάτας με τα αυγά, όμως αν θέλετε να επικεντρωθείτε στις γενναίες κρεατο-μερίδες, προτείνουμε να το παραβλέψετε. Υπολογίστε περί τα 40€ κατ’ άτομο. Κρατήσεις στο 2105757455.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v