Τα ωραιότερα μεζεδοπωλεία για Κυριακή μεσημεράκι

Τέσσερα σούπερ μεζεδοπωλεία με αυλίτσα, αλλά και ωραίο εσωτερικό χώρο, μας περιμένουν την Κυριακή για τσιμπούσια με λιγότερα από 15€.
Τα ωραιότερα μεζεδοπωλεία για Κυριακή μεσημεράκι
της Ηρώς Κουνάδη

Φάγαμε… τις τέσσερις γωνιές της Αθήνας με τα κουτάλια, για να εντοπίσουμε τα καλύτερα μεζεδοπωλεία «της Κυριακής». Τι θα πει αυτό; Τα κριτήρια ήταν απλά: Να έχουν αυλίτσα, ή έστω τραπεζάκια έξω, γιατί κάτι έχει πάρει το αυτί μας για λιακάδες και ονειρευόμαστε από τώρα ουζάκια στον ήλιο, αλλά και ωραίο εσωτερικό χώρο για την περίπτωση που οι υποσχέσεις των μετεωρολόγων δεν εκπληρωθούν. Να συνδυάζουν νόστιμα μεζεδάκια με ψαγμένες ετικέτες ούζου, και καλό κρασί, αλλά να μην ξεπερνά και ο λογαριασμός τα 15€ κατ’ άτομο στο τέλος. Τι λέτε, τα καταφέραμε;

Στο κέντρο…
Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 66, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3845978



Το παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων, με την υπέροχη –και τεράστια– αυλή και τις φωτεινές, ψηλοτάβανες αίθουσες, μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο συζητημένα μεζεδοπωλεία της Αθήνας. Στα καλύτερα του μενού του περιλαμβάνονται πιάτα όπως σιουφιχτά μακαρόνια με φέτα και μελιτζάνα, εξαιρετικό απάκι, δροσερή σαλάτα με σπανάκι και ανθότυρο, λουκάνικο ξυδάτο, και βελούδινη φάβα με κάππαρη και κρεμμυδάκι. Στο τέλος, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με ωραιότατο χύμα κρασί.

Στα νότια…
Μοτοσακό
Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9588390



Μικρός αλλά όμορφος εσωτερικός χώρος, τραπεζάκια έξω με φόντο τα παρτέρια τα μεσημέρια που ο ήλιος λάμπει, και σχέση ποιότητας-τιμής που έχει εξαπλώσει την φήμη του πολύ πέραν των ορίων της γειτονιάς του. Στο Μοτοσακό θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων νοστιμιών, τραγανά κολοκυθάκια τηγανιτά σε sticks, απίστευτα αυγά με στάκα (τα οποία είναι και το hit του καταλόγου), σαλάτα φακής με κόκκινη πιπεριά, ντομάτα και κρεμμύδι, και νοστιμότατους κεφτέδες μπακαλιάρου με χειροποίητη σκορδαλιά. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Στα βόρεια…
Φάνη Μεζέ
Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ.: 210 6511124



Μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών αγκαλιάζει τη μικρή μονοκατοικία που στεγάζει το ολοκαίνουριο μεζεδοπωλείο του Χολαργού, και μας βάζει σε πειρασμό για ουζάκια στον ήλιο. Ο εσωτερικός χώρος είναι επίσης ζεστός και παρεΐστικος, ενώ τα μεζεδάκια που ξεφουρνίζει η κουζίνα περιλαμβάνουν αυθεντικό μπουγιουρντί σαλονικιώτικο, πικάντικη παστουρμαδόπιτα, κεφτεδάκια σαγανάκι με ούζο και φέτα, τηγανιά με κρασί, μουστάρδα και λεμόνι, και μανιτάρια μεθυσμένα με κρασί και θυμάρι. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, και το γλυκάκι-έκπληξη έρχεται κερασμένο. Το αλκοόλ, εννοείται συμπεριλαμβάνεται –οι λάτρεις του ούζου, δοκιμάστε το μυτιλινιό Κέφι, θα μας θυμηθείτε. Πολύ καλό είναι και το λευκό κρασί από τη Λήμνο και το ροζέ από την Ήπειρο. Το δε τσίπουρο έρχεται απευθείας από τον Τύρναβο.

Στα δυτικά…
Ρακαδημία
Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5909809



Το δίλημμα ξεκινά άμα τη αφίξει: Να καθίσουμε στα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο, για να πειστούμε λίγο ακόμα πως η άνοιξη είναι ήδη εδώ; Ή να πιάσουμε θέση στον εντυπωσιακό industrial εσωτερικό του χώρο; Το τι θα παραγγείλουμε, το ξέρουμε ήδη: Πολύ καλό απάκι, λαχταριστούς λουκουμάδες τυριών, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα, μπουρεκάκια με παστουρμά και τυρί, σουτζουκάκια σμυρναίικα και αρνάκι κλέφτικο. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, αλκοόλης συμπεριλαμβανομένης (διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ρακές, τσίπουρα και ούζα απ’ όλη την Ελλάδα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v