5 cosy μεζεδοπωλεία στην Αθήνα

Το τζάκι να καίει, το κρασί να ρέει και οι ελληνικές γεύσεις να μας ζεσταίνουν. Αυτό είναι το σκηνικό στα πιο cozy, παρεΐστικα μεζεδοπωλεία της Αθήνας.
5 cosy μεζεδοπωλεία στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Cosy είναι να κάθεσαι με την παρέα σου πλάι στο τζάκι και να τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας με το κρασί. Cosy είναι να κάθεσαι σε όμορφες σάλες με ατμοσφαιρικό φωτισμό και να χορταίνεις αρώματα και γεύσεις ελληνικού μαμαδίσιου φαγητού. Είναι, επίσης, να τσιμπολογάς μεζέδες σε ζεστά μεζεδοπωλεία και να… ξεχνάς να φύγεις. Όπως συμβαίνει στις πέντε διευθύνσεις που ακολουθούν.

Μπεμπέκα  
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 2106854880

Η Μπεμπέκα μας κάνει να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας, αφού τα τραπεζάκια της τα απλώνει στα διαφορετικά δωματιάκια της όμορφης χαλανδριώτικης μονοκατοικίας, τα οποία έχει διακοσμήσει με φωτεινά χρώματα, όμορφα φωτιστικά και αφίσες με κινηματογραφικές ατάκες. Στα του φαγητού, τα μαγειρευτά ημέρας κλέβουν την παράσταση, αλλά δεν λέμε όχι και στους κλασικούς μεζέδες της, όπως τα στικ κολοκυθιού, η φέτα σε τραγανό φύλλο με μέλι και σουσάμι, οι παστουρμαδοφλογέρες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια με κατσικίσιο τυρί σε ζυμωτό ψωμάκι και ο φοβερός καγιανάς με σύγκλινο Μάνης και φέτα. Ειδική μνεία αξίζει η μίνι-γάστρα με χοιρινό σιγοψημένο με βότανα, πατάτες, γραβιέρα και πιπεριά Φλωρίνης. Συνδυάστε με τσιπουράκι ή ρακόμελο και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μανταλάκι
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Το αγαπημένο συνεργατικό καφενείο των Πατησίων διαθέτει έναν cozy, ατμοσφαιρικό και παρεΐστικο εσωτερικό χώρο με άνετα τραπέζια, πίνακες, παλιά φύλλα παντζουριών, βιβλιοθήκες και γλαστρούλες, όλα σε φωτεινά χρώματα. Όσο για τους μεζέδες, κινούνται σε «κλασικά» αλλά κυρίως πάμφθηνα μονοπάτια: Παραγγέλνουμε μπύρες ή ουζάκι και συνοδεύουμε με φάβα, οφτές πατάτες, μυζηθροπιτάκια με δυόσμο, καγιανά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, δυνατή τυροκαυτερή, ντακοσαλάτες, κοκκινιστά κεφτεδάκια, μπεκρή μεζέ και κάποιες επιλογές από θαλασσινούς αν η παρέα επιθύμησε… γεύση από θάλασσα. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο (οι μεζέδες κυμαίνονται από 2 έως 6€).

Ονειρία
Δ. Πλακεντίας 84, Αμπελόκηποι, τηλ: 2167005345

Μαρμάρινα τραπεζάκια, διακοσμητικά-αντίκες, πέτρα στους τοίχους, μπλε κουρτίνες και γεύσεις από τη νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο: Η Ονειρία, μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πιάτσα της Πανόρμου, έχει δημιουργήσει έναν cosy χώρο που θυμίζει παραδοσιακό καφενέ χωριού (άλλωστε εδώ θα βρείτε και ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη όλες τις ώρες), αλλά σερβίρει και υπέροχους ελληνικούς μεζέδες. Οι γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η μυρωδάτη στραπατσάδα, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, το μπουγιουρντί, τα κεφτεδάκια και τα πιάτα ημέρας από φρέσκα ελληνικά υλικά έρχονται σερβιρισμένα σε… λαογραφικού τύπου μεταλλικά σκεύη. Μαζί με κρασάκι, υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο – δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο ρεμπέτικο live τα βράδια της Πέμπτης ή της Παρασκευής.

Το Καφενείο  
Επιχάρμου 1 και Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916

Ζεστό, αυθεντικό, παραδοσιακό: Το Καφενείο, στην καρδιά της νοσταλγικής Πλάκας, γεμίζει τα ξύλινα τραπέζια του με ελληνικές γεύσεις, από υπέροχα κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα (η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού) μέχρι πατάτες που ψήνονται στο τζάκι της σάλας (έξτρα πόντοι cosiness και ζεστασιάς) ή τηγανιά, μπεκρή μεζέ, σπετζοφάι και παστουρμαδόπιτες. Συνδυάζουμε με χύμα κρασάκι και υπολογίζουμε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Το Τρίκυκλο
Πυθέου 34, Νέος Κόσμος, τηλ: 2109232384

Στον μικρό πεζόδρομο του Νέου Κόσμου πλάι στο πάρκο του λόφου Λαμπράκη, το Τρίκυκλο έχει δημιουργήσει έναν ζεστό, νοσταλγικό χώρο στο όμορφο πέτρινο διώροφο της δεκαετίας του ’30, ένα παρεΐστικο στέκι για ελληνικά αποστάγματα (τσικουδιά, τσίπουρο, κρασάκι μικρών παραγωγών, ρακόμελο και ψημένη ρακή Αμοργού) συνοδεία ελληνικών μεζέδων και κρεατικών (από χειροποίητες πίτες μέχρι κεφτεδάκια, κοκκινιστό, ζουμερές μπριζόλες και κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες). Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο – σημειώστε ότι κάθε Πέμπτη θα πετύχετε live αφιερώματα στα λαϊκά «45άρια» με 4€ είσοδο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v