Μουσικά μεζεδοπωλεία: 5 νόστιμες μελωδικές στάσεις

Πέντε διευθύνσεις για πλούσιο τσιμπολόγημα και ζωντανή μουσική, σε πέντε αυθεντικές και άκρως μελωδικές γωνιές της Αθήνας.
Μουσικά μεζεδοπωλεία: 5 νόστιμες μελωδικές στάσεις
του Γιώργου Κόκουβα

Ελληνικοί μεζέδες, ελληνικοί ήχοι, και καλή παρέα. Με αυτά τα συστατικά, ποτέ κανείς δεν πέρασε άσχημα. Κάτι που θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, αν επιλέξετε κάποιο από τα παρακάτω αθηναϊκά μεζεδοπωλεία για την έξοδό σας, που θα ξεκινήσει με ωραίες γεύσεις, θα συνεχιστεί με κρασάκι και αποστάγματα, και θα κλείσει εγγυημένα με πολύ τραγούδι και χορό. Και με έναν… λογικό λογαριασμό.

Μυλόλιθος  
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106465731

Μας συστήνεται ως «εναλλακτικό γραφικό μεζεδοπωλείο» και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο πετρόκτιστο σπίτι στην «κάτω» Πανόρμου, με διακόσμηση που συνδυάζει μοντέρνες, πολύχρωμες νότες με νοσταλγικά διακοσμητικά στοιχεία. Τον χειμώνα, το τζάκι στις δύο εσωτερικές σάλες καίει, οι μεζέδες έρχονται χορταστικοί και δημιουργικοί (εδώ δεν θα βρείτε κυρίως, αλλά ωραία πιάτα «για τη μέση») και η μουσική παίζει live έντεχνα και λαϊκά κομμάτια με ωραίες φωνές από Τετάρτη ως Κυριακή. Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε φέτα με μέλι και σουσάμι, μελιτζάνα σαγανάκι, μιλφέιγ λαχανικών, κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο σε ψητή πίτα, «μεθυσμένη» τηγανιά, ρουμελιώτικο χοιρινό μαριναρισμένο με φέτα και ρίγανη σε πίτα, χοιρινό κότσι και ωραίο κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι. Μαζί με ωραίο χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Ο Ακροβάτης στο Μεταξουργείο  
Μαιζώνος και Ψαρρών 26, Μεταξουργείο, τηλ: 2105230750

Τον φιλόξενο χώρο του Ακροβάτη θα τον αναγνωρίσετε αμέσως: Είναι το «μπακάλικο του Ζήκου» από την γνωστή ελληνική ταινία. Και ως μεζεδοπωλείο, διατηρεί την ίδια γοητευτική νοσταλγία, όχι μόνο χάρη στο νεοκλασικό με τις ψηλοτάβανες αίθουσες και τους πέτρινους τοίχους, αλλά και με τις γεύσεις και τις μουσικές του: Στα του φαγητού, τρώμε σπιτικούς ελληνικούς μεζέδες, από απάκι Κρήτης και φέτα με μέλι, μέχρι ντολμαδάκια με κους κους, σύγκλινο Μάνης με μαρμελάδα πορτοκάλι και καπνιστό μοσχάρι με πιπεριά. Όσο για τη μουσική, κάθε Παρασκευή βράδυ και Κυριακή μεσημέρι απολαμβάνουμε νοσταλγικές μελωδίες με τις Αργυρώ Καπαρού και Ερωφίλη, κάθε Σαββατόβραδο τους Έλενα Δεληχρήστου και Κοσμά Κοκόλη, ενώ δεν λείπουν και οι έκτακτες βραδιές τζαζ. Για άφθονο τσιμπολόγημα και κρασί ή ρακές υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Πεζόδρομος  
Πυθέου 20, Νέος Κόσμος, τηλ: 2109248498

Κέφι, καλή παρέα, ψαγμένοι μεζέδες και ζωντανή μουσική. Με αυτό το τετράπτυχο, ο «Πεζόδρομος» μας καλεί να αράξουμε στο Νέο Κόσμο, στη σάλα με τα λευκά τραπεζάκια, τα ξύλινα πατώματα και τις φωτογραφίες μεγάλων ελλήνων ερμηνευτών στους τοίχους. Εδώ δοκιμάζουμε μπουρεκάκια μελιτζάνας, μπουγιουρντί Θεσσαλονίκης, χειροποίητο τζατζίκι, ωραίο σις κεμπάπ, μπριζόλες και ζουμερά μπιφτεκάκια. Μια καλή λύση είναι η ποικιλία κρεατικών με λουκάνικο, πανσέτα, σις κεμπάπ, παϊδάκι κοτόπουλο, πατάτες και πιτούλες που χορταίνει τουλάχιστον δύο άτομα, καθώς και το ειδικό ατομικό μενού των 10€ κάθε Παρασκευή βράδυ, που περιλαμβάνει σαλάτα, μεθυσμένο χοιρινό ρολό με πατάτες και ¼ κρασί. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο η ζωντανή μουσική κινείται σε δρόμους ελληνικούς από τις 22.00 το βράδυ μέχρι όσο αντέξετε. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Τσατσαράκι  
Αττικής 17, Βριλήσσια, τηλ: 2106840320

Ένα μουσικό «ρακομεζεδοπωλείο» φροντίζει για την τέρψη του ουρανίσκου και της ακοής των βορείων προαστίων. Τα τραπέζια απλώνονται στο μικρό παταράκι, στον καλυμμένο (και επαρκώς θερμαινόμενο από σόμπες) εξωτερικό χώρο, και κυρίως στην εσωτερική αίθουσα όπου παίζει κάθε μέρα ανεξαιρέτως η λαϊκή ορχήστρα ή τα έντεχνα σχήματα με πιάνο και φωνή. Για να σιγουρέψετε τραπέζι στη σάλα, καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση εγκαίρως. Όσο για το φαγητό, θα συναντήσετε πολλές κρητικές επιρροές, όπως οι πατάτες με στάκα, τα καλτσούνια με μυζήθρα, το σαγανάκι γραβιέρας με μέλι, το μπιφτέκι με κρητικό τυρί, αλλά θα δοκιμάσετε και άλλες κλασικές, και ωραία εκτελεσμένες γεύσεις, όπως το πιπεράτο κοτόπουλο, το σουτζούκι με ντομάτα και αυγό και το πουγκί μανιταριών. Συνδυάζονται ιδανικά με ρακόμελα και στοιχίζουν περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Σκαντζόχοιρος
Μακεδονομάχου Πραντούνα 38 και Λυμπεροπούλου, Ελληνορώσων, τηλ: 2114054022

Το μεζεδοπωλείο του Σκαντζόχοιρου, κάπου στα όρια Ψυχικού και Ελληνορώσων, θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας: Ο χώρος είναι όμορφος, απολύτως παρεΐστικος και με αέρα παλιάς Αθήνας, το χύμα κρασί ικανοποιητικότατο, οι τιμές καλές, και η live μουσική δημιουργεί κλίμα βραδιάς με φίλους. Κάθε Σάββατο έχει θεσπιστεί βραδιά… «Μπαγλαμούτι», με έντεχνα παραδοσιακά ρεμπέτικα, ενώ και τις Παρασκευές ή άλλες καθημερινές (εκτός Τρίτης που το μαγαζί παραμένει κλειστό) δεν αποκλείεται να πετύχετε σε κάποιο τραπέζι κομπανίες με μπουζούκι, κιθάρες, βιολί ή μπαγλαμάδες να παίζουν ωραίες μελωδίες. Από τους μεζέδες, επιλέγουμε το φοβερό τζατζίκι, το ζουμερό μπιφτέκι, την μερακλίδικη τηγανιά κοτόπουλου και το σπετζοφάι, συνοδεύουμε με κρασί και υπολογίζουμε περί τα 10€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v