Street food στα Βόρεια: 5 top διευθύνσεις

Τραγανά φαλάφελ, ψαγμένα burger, κινέζικο στα γρήγορα και σούπερ fish and chips σε 5 street food στέκια που νοστιμαίνουν τα Βόρεια Προάστια. 
Street food στα Βόρεια: 5 top διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

"Street Food είναι μόνο το σοθβλάκι", θα πουν κάποιοι. Ίσως και να ισχύει. Το ελληνικό τυλιχτό έδεσμα είναι ίσως από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας «φαγητού δρόμου» στην… σύγχρονη ιστορία. Και το σεβόμαστε. Και το τιμάμε με κάθε αφορμή.

Όμως με τον όρο street food δεν εννοούμε μόνο ένα διπλόπιτο απ’ όλα με έξτρα τζατζίκι. Ο όρος αφορά οτιδήποτε μπορείς να φας στα όρθια, από ένα σάντουιτς μέχρι μια μερίδα noodles ή ένα ζουμερό φαλάφελ. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ ανακαλύψαμε τις νοστιμιές «του δρόμου» στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, κινούμαστε προς Βορρά μεριά και ξεψαχνίζουμε gourmet burgers, φαλάφελ, noodles και ένα σωρό ακόμα νόστιμες επιλογές.

The Falafel Project
Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ: 2106819192

Σε έναν όμορφο βιομηχανικό χώρο με ξύλινα τραπεζάκια για να απολαύσετε τις λιχουδιές του, το Falafel Project άνοιξε στο Χαλάνδρι προ μερικών μηνών και κάνει τη διαφορά με την προσεγμένη αισθητική του, το μοντέρνο twist στις αυθεντικές ανατολίτικες street food γεύσεις, αλλά και το σπιτικό του μεράκι – καλλιεργεί μάλιστα ακόμη και δικό του πιπέρι καγιέν. Εδώ θα δοκιμάσετε original falafel, αλλά και παραλλαγές όπως το καπνιστό και καυτερό με μαροκινή καροτοσαλάτα και σπιτικό καυτερό τσίλι και θα συνοδεύσετε με «ψαγμένα» αναψυκτικά και ελληνικές μπύρες.

Falafeladiko
Γεώργιου Δροσίνη 5, Κηφισιά, τηλ: 21 0801 3413

Αποκέντρωση νούμερο δύο για το δημοφιλές λιβανέζικο street έδεσμα, το οποίο σερβίρεται φρέσκο και ζουμερό στον πεζόδρομο της Δροσίνη από το Falafeladiko. Αραβική πίτα, τρία τραγανά φαλάφελ, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, τηγανιτή μελιτζάνα, σος γιαουρτιού, ταχίνι και πιπεριά Φλωρίνης είναι τα συστατικά της «κλασσικής» μερίδας φαλάφελ, όμως αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε νοστιμότατο ψητό στήθος κοτόπουλου και να το… ενισχύσετε. Πολύ νόστιμο και το χούμους, το οποίο σερβίρεται σε καλαθάκι με ζεστές πιτούλες, καθώς επίσης και η σαλάτα ταμπουλέ – αν και μικρή. Ο χώρος μέσα μικρός, αλλά βγάζει σταντ στον πεζόδρομο.

GBK
The Mall Athens, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, τηλ.: 210 6180161

«Σπιτικά» burgers από 100% Aberdeen Angus Scotch Beef, αυθεντικό δηλαδή βοδινό κρέας εγγυημένης ποιότητας, φρεσκοψημένο ψωμάκι και τραγανές πατάτες - όνειρο. Το Gourmet Burger Kitchen ήταν το πρώτο «μπεργκεράδικο» που έβαλε τις λέξεις gourmet και burger στην ίδια πρόταση και λάνσαρε για πρώτη φορά εν Ελλάδι ένα διαφορετικό είδος μοσχαρίσιου κιμά. Κάθε φορά λοιπόν που ο δρόμος μας βγάζει προς το mall δεν διστάζουμε να τιμήσουμε στα όρθια ή καθιστοί ένα The Don με τσένταρ, μπλε τυρί, μαρμελάδα κρεμμυδιού, ρόκα και κρεμμυδάκι τουρσί ή ένα πικάντικο habanero με καυτερή σως, μοτσαρέλα μαγιονέζα και φρέσκια σαλάτα. Δείτε το μενού εδώ.

Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου 9 (Κολοκοτρώνη), Χαλάνδρι, τηλ: 2106801097

Όσα αντίστοιχα μεξικάνικα «του δρόμου» κι αν ανοίξουν, εμείς θα ορκιζόμαστε καυτερή υποταγή στα μπουρίτος του Ancho στο Χαλάνδρι. Εδώ επιλέγετε τη βάση που θέλετε (burrito, tacos, nachos κ.α.), προσθέτετε την γέμιση (μοσχαράκι στη γάστρα, παραδοσιακό μοσχάρι, κοτόπουλο καυτερό, chilli con carne κτλ.) και ολοκληρώνετε με την απαραίτητη σάλτσα. Οι λάτρεις του καυτερού θα δοκιμάσουν τα όριά τους προσθέτοντας flaming habanero.

Street Wok
Χαρ. Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία, Tηλ: 2106253560

Μαζί με το αδερφάκι του στην Πανόρμου είναι ίσως το πιο δημοφιλές κινέζικο street food σε Αθήνα και Βόρεια Προάστια. Η διαδικασία εδώ εξαιρετικά απλή: επιλέγετε βάση (noodles σκέτα, αυγού και ρυζιού, όπως και ρύζι άσπρο ή ολικής με λάχανο, καρότο, κρεμμύδι και τηγανιτό αυγό), επιλέγετε έξτρα υλικά (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, μανιτάρια, baby corn, bamboo, πιπεριές, ανανάς κτλ.) και τέλος, σάλτσα: teriyaki, coconut curry, sweet chilli, satay, shezwan, όλες τους εξαιρετικές. Σας τα φτιάχνουν, τα βάζουν σε χάρτινο κουτάκι, σας δίνουν chopsticks και τα απολαμβάνετε στο όρθιο ή σε σταντ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v