5 αυλές για να αποχαιρετίσουμε νόστιμα το καλοκαίρι

Πέντε στέκια στην Αθήνα μας σερβίρουν νόστιμους μεζέδες στην αυλή τους… όσο ακόμα προλαβαίνουμε, πριν φύγει το καλοκαίρι.
5 αυλές για να αποχαιρετίσουμε νόστιμα το καλοκαίρι
Δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί, αλλά δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά ότι το καλοκαίρι τυπικά τελειώνει στις 21 Σεπτεμβρίου – ουσιαστικά, για όσους το θέλουν, δεν τελειώνει ποτέ, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Το ζήτημα είναι πως, όσο κι αν οι πρώτες ειδήσεις για επιδείνωση του καιρού και πρωτοβρόχια μας ρίχνουν σημάδια φθινοπώρου, εμείς τα βλέπουμε ως αφορμή να εκμεταλλευτούμε τις τελευταίες καλοκαιρινές ρανίδες της χρονιάς, και να πιάσουμε τραπεζάκι στις αυλές της Αθήνας για να απολαύσουμε πατροπαράδοτα τσιμπούσια σε ταβέρνες, προτού αναγκαστούμε να κλειστούμε πάλι σε τέσσερις τοίχους. Και το κάνουμε σε πέντε διευθύνσεις με υπέροχες, νοσταλγικές αυλές από τα παλιά, από τους Αμπελόκηπους ως τη Νέα Φιλαδέλφεια και από το Κουκάκι ως τον Άγιο Δημήτριο. 

Το Λυχνίον 
Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106990119
Στα τρία διαφορετικά επίπεδα της αυλής αυτής της παλιάς μονοκατοικίας σε μια off γειτονιά στις παρυφές της Πανόρμου, η ατμόσφαιρα ήσυχου κουτουκιού μοιάζει να έρχεται από αλλοτινές δεκαετίες. Δική μας αγαπημένη γωνιά, το μίνι «μπαλκονάκι» στα αριστερά της εισόδου, μιας και είναι σαν να κάθεσαι στην αυλή του πατρικού σου, κάτω από τις φυλλωσιές, χωρίς μουσικές και λοιπές φασαρίες, και να περιμένεις τη μαμά να ξεφουρνίσει το φαΐ. Εδώ, την τιμητική τους έχουν τα φημισμένα μπιφτέκια, σε χορταστικές μερίδες, αλλά δεν θα χάσετε αν παραγγείλετε μπριζόλα ή τα ωραιότατα, μερακλίδικα παϊδάκια κοτόπουλου. Συνδυάστε με κλασικά ορεκτικά (σπιτικές πατάτες, κολοκυθάκια και τυροκαυτερή) και χύμα κρασί, και υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο. Ο φρέσκος σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται κερασμένος στο τέλος. 

Λεμονόκηπος 
Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, 210 2588611

Ένας ολόκληρος λεμονόκηπος, στην αυλή ενός νοσταλγικού αρχοντικού του 1930 μας περιμένει στη Νέα Φιλαδέλφεια για να μας χαρίσει άρωμα Ανατολής και δροσιά. Στα όμορφα τραπεζάκια κάτω από τα εσπεριδοειδή, δοκιμάζουμε πολίτικες και μικρασιάτικες γεύσεις όπως το ταμπουλέ, τα μπουρεκάκια μελιτζάνας, τον καγιανά με αρμένικο σουτζούκι, την φέτα με παστουρμά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Δεν λείπουν όμως και επιλογές της σχάρας, μαγειρευτά κατσαρόλας, πίτες ημέρας και κλασικοί μεζέδες όπως μπεκρή μεζέ στιφάδο, κοκκινιστά κεφτεδάκια και φάβα με λιαστή ντομάτα. Οι μεζέδες χωρίζονται σε κατηγορίες των 3 και 5€ και τα μαγειρευτά, θαλασσινά ή φαγητά σχάρας στα 6-7€ - υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Ρεμούτσικο
Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109704515

(φωτο: Nou-pou.gr)
Σε ένα κτίσμα που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής, ο χώρος του Ρεμούτσικου θα μπορούσε να αποτελεί τον ορισμό της παραδοσιακής ταβέρνας: Περιποιημένη, καταπράσινη αυλή με δέντρα, τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα, μυρωδιά ψητών να σου ανοίγει την όρεξη και λαϊκές μουσικές βραδιές συχνά-πυκνά δημιουργούν το σκηνικό όπου θα δοκιμάσετε το φημισμένο κοντοσούβλι, τα λαχταριστά παϊδάκια, τα μπιφτέκια και τα πανσετάκια. Σωστά καταλάβατε, το κρέας έχει εδώ την τιμητική του – μαζί με χύμα κρασί και λοιπά μεζεδάκια, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Μεταξού
Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 2105229290

Εκεί που το Μεταξουργείο συναντά τον Κολωνό, λίγο πάνω από τις γραμμές του τρένου, ένα παλιό σπίτι έχει μετατραπεί σε φιλόξενο μουσικό μεζεδοπωλείο, που διαθέτει όμορφη, γραφική, πλακόστρωτη αυλή από τα παλιά, με τραπεζάκια και καρέκλες καφενείου. Από Τετάρτη ως Σάββατο, κάθε βράδυ, και τα μεσημέρια της Κυριακής υπάρχει ζωντανή μουσική – χωρίς πρίζες και ενισχυτές, αλλά με άφθονη… γλεντζέδικη διάθεση – ενώ στα τραπέζια καταφθάνουν κλασικοί μεζέδες, από κεφτεδάκια και παστουρμαδοπιτάκια μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, κότσι, γιαουρτλού και λουκάνικα. Μαζί με νησιώτικο κρασί ή ρακές, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Η αυλή του Κούβελου 
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 2114052418
 
Κάτι από νησί θυμίζει η αυλίτσα του Κούβελου, στον ήσυχο δρόμο με τις νεραντζιές που ενώνει το Κουκάκι με τα Πετράλωνα. Στρωμένη με χαλίκι και «στολισμένη» με λευκές καρέκλες ανάμεσα σε τριανταφυλλιές, καταπράσινα δέντρα και πιθάρια, μας «κακομαθαίνει» με νοστιμιές δημιουργικής ελληνικής κουζίνας: Ωραιότατα μπιφτέκια τριών ειδών κιμά, μοσχαράκι χιουνκιάρ με πουρέ, κοκοράκι-λουκούμι και υπέροχη πορτοκαλόπιτα για το κλείσιμο. Οι μερίδες είναι «τσιμπημένες» σε τιμές, αλλά πολύ γενναιόδωρες σε ποσότητα και γεύση – μαζί με κρασί υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v