Οκτώ αγαπημένα μαγειρεία με αυλή

Σπιτικό φαγητό όπως παλιά, νοσταλγική ατμόσφαιρα και δροσερή αυλή. Οκτώ μαγειρεία σε Αθήνα και προάστια μας ταΐζουν… καλοκαιρινά.
Οκτώ αγαπημένα μαγειρεία με αυλή
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι φορές που θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι μαγειρευτό όπως το έφτιαχνε τότε η μαμά (ή η γιαγιά μας), χωρίς να πληρώσουμε μια περιουσία και χωρίς να νιώσουμε κλειστοφοβικά καλοκαιριάτικα. Αυτές τις φορές, παραδοσιακά μαγέρικα και ταβερνεία στην πόλη μας υποδέχονται στα ξύλινα τραπεζάκια τους με τα καρώ τραπεζομάντηλα και γεμίζουν το στομάχι μας μαμαδίσιες γεύσεις.

Ιδού οκτώ από τα αγαπημένα μας.

Μπάρμπα Γιάννης
Εμμ. Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3824138

Πόσοι φοιτητές και όχι μόνο να έχουν γευματίσει άραγε στα παλιακά του τραπεζάκια με τα καρώ τραπεζομάντηλα που βγάζει εδώ και δεκαετίες στο πεζοδρομιάκι - μίνι αυλή του; Αμέτρητοι. Όσο και τα μαγειρευτά που έχει σερβίρει τόσα χρόνια γεμίζοντας νοστιμιές τα πεινασμένα μας στομάχια. Το μενού; Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, χοιρινό λεμονάτο, ντομάτες γεμιστές, φασολάκια και παστίτσιο είναι οι δημοφιλέστεροι πρωταγωνιστές. Για τα συνοδευτικά, το δίλημμα εξαντλείται σε χωριάτικη ή χόρτα. Το κρασί είναι χύμα, δροσερό κι ιδιαίτερο. Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 12-15 ευρώ το άτομο.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ.: 210 3216629

Στην Πλατεία Θεάτρου, με την εσωτερική αυλίτσα της να αναδίδει αρώματα παλιάς Αθήνας, η Κληματαριά τιμά την γευστική της ιστορία – βρίσκεται εδώ από το 1927 παρακαλώ – μέσα από νοστιμότατα και ποιοτικά πιάτα. Ανοίξτε την όρεξή σας με το εξαιρετικό χειροποίητο ψωμάκι που φτιάχνουν μόνοι τους, και συνεχίστε με πιπεριές ψητές πικάντικες, μελιτζάνες ιμάμ, αρνάκι με κολοκυθάκια, κατσικάκι μαγειρεμένο στη γάστρα και χοιρινό κότσι με σκορδάκι στη γάστρα – ίσως το πιο νόστιμο που έχουμε δοκιμάσει. Σούπερ και οι χειροποίητες πίτες της, οι οποίες πλάθονται και φτιάχνονται καθημερινά στο μαγαζί. Ο λογαριασμός εδώ δεν ξεπερνά τα 12-15€ ανά άτομο, με χύμα κρασί.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Μία από τις κλασικότερες αυλές στο κέντρο της Αθήνας, κρατά τα σκήπτρα της… υπαίθριας γαστριμαργικής παράδοσης εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια. Η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν στο παλιό, κλασσικό ταβερνο-μαγειρείο: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες, κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή. Στα των μαγειρευτών, την παράσταση κλέβουν εύκολα το λεμονάτο χοιρινό, τα ζουμερά γεμιστά και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Αξίζει να δοκιμάσετε, πλην μαγειρευτών, και το δικό τους γίδινο λουκάνικο, καθώς επίσης και κοτόπιτα. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0681 4798

Έχει μεγαλώσει τουλάχιστον δύο γενιές Χαλανδραίων, συν άλλες τόσες εργαζομένων σε γραφεία (βλέπε In2life.gr). Ο χώρος είναι το πλέον αδιάφορο σημείο του, αλλά μας αρέσει όταν τον κάνει… καλοκαιρινό και ανοίγει τις τζαμαρίες αφήνοντας το δροσερό αεράκι του Σεπτέμβρη να περάσει. Οι γεύσεις του κλασσικές: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με «μαμαδίσιες» τηγανιτές πατάτες, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίττες, τραγανά κεφτεδάκια και ωραίο αρνάκι φρικασέ. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 12-15€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί.

Το Κουτούκι της Κηφισιάς
Λ. Κηφισίας 308, Κηφισιά, τηλ: 210 8080760

Ακόμα ένα ιστορικό ταβερνείο – μαγειρείο στα Βόρεια Προάστια, το Κουτούκι διατηρεί την παράδοση δεκαετιών σε πιάτα και ατμόσφαιρα και σερβίρει μαμαδίσια κουζίνα στην πιο γνήσια εκδοχή της. Εδώ θα δοκιμάσετε σούπερ μαγειρευτά όπως μουσακά, γιουβέτσι και παστίτσιο και πολύ καλά κρέατα (κεφτέδες σχάρας, μοσχαρίσιο φιλέτο και μπριζόλα γάλακτος) συνοδευόμενα από φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Οι σαλάτες του είναι γενναίες σε ποσότητα, με κορυφαία την χωριάτικη. Για ένα μαμαδίσιο γεύμα στο Κουτούκι θα πληρώσετε περί τα 16€ ανά άτομο, ενώ αν θέλετε μπορείτε να πάρετε και πακέτο για το σπίτι.

Τάκης
Αδριανείου 35, Νέο Ψυχικό

Cult μαγειρείο σε ένα ισόγειο παλιού σπιτιού στα σύνορα Ψυχικού και Αθήνας, το οποίο σερβίρει μαμαδίσιο φαγητό σε τραπεζάκια από κόντρα πλακέ στην μικρή του αυλίτσα τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ θα βρείτε μαγειρευτά όπως ντολμαδάκια, γεμιστά, σουτζουκάκια γιουβετσάκι, εξαιρετικό παστίτσιο και χορταστικό μουσακά, ενώ πιάτο – αποκάλυψη είναι οι μελιτζάνες ιμάμ. Οι σούπες του είναι επίσης ωραίες, ενδέχεται να πετύχετε ακόμα και πατσά, καθώς επίσης και αρκετά πιάτα της ώρας, όπως τα νοστιμότατα μπιφτέκια. Για ένα πλήρες γεύμα εδώ, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ με κρασί.

Εν Αχαρνές «Η Αυλή»
Δεκελείας και Βουλγαροκτόνου 27, Αχαρναί, τηλ: 2102445801

Λίγα μέτρα από το κέντρο των Αχαρνών, το καταπράσινο μποστάνι σε μια χαριτωμένη μονοκατοικία δίνει το στίγμα πως οτιδήποτε δοκιμάσετε (από λαχανικά τουλάχιστον) στην Αυλή είναι 100% φρέσκο και ελεγχόμενο. Σε αυτό το παραδοσιακό μαγειρείο λοιπόν, τα υλικά «φωνάζουν» φρεσκαδούρα και τα λευκά, ξύλινα τραπεζάκια του υποδέχονται αλανιάρη κόκκορα με μακαρόνια, μπακαλιάρο α λα σπετσότα, μοσχαράκι κοκκινιστό, γεμιστά και λαχταριστό πρόβατο στην λαδόκολλα. Για ένα χορταστικό γεύμα υπό τους ήχους των τζιτζικιών και κάτω από τη μεγάλη συκιά με το… σκιάχτρο που φυλάει το μποστάνι, δε θα πληρώσετε παραπάνω από 15€ ανά άτομο, με κρασί.

Μαγειρίο Μαρτίνης
Πατησίων 289 και Ιακωβάτων, Αθήνα, τηλ: 210 2111063

Με μία αυλή – χάρμα οφθαλμών γεμάτη δεντράκια και λευκά τραπεζάκια όμορφα τοποθετημένα στον ανακαινισμένο χώρο και με σαράντα διαφορετικές μαγειρευτές γεύσεις σε καθημερινή βάση, ο θρυλικός «Μαρτίνης» σερβίρει εδώ και δεκαετίες γεύσεις γεμάτες νοσταλγία. Εδώ δοκιμάζουμε φοβερό χοιρινό με σέλινο και κουνέλι στιφάδο, μπάμπιες και μελιτζάνες ραγού, φρέσκα φασολάκια, γίγαντες φούρνου και ζουμερές αγγινάρες α λα πολίτα. Σημειώστε ότι ο Μαρτίνης επενδύει και σε δημιουργικές γεύσεις όπως ριζότο με μάγουλα μοσχαρίσια μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί, χοιρινά μπριζολάκια μαρινέ με πουρέ καρότο και χοιρινή τηγανιά με σινάπι και βούτυρο θυμαριού. Για ένα μαμαδίσιο γεύμα εδώ υπολογίστε περί τα 15-17€ ανά άτομο με κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v