Οκτώ νόστιμα «μυστικά» στέκια

Πού τρώμε τα καλύτερα μπιφτέκια με απίστευτη θέα; Το καλύτερο… hardcore Ινδικό; Πού σερβίρουν κορυφαία σουβλάκια; Οκτώ «κρυφά» στέκια σε Αθήνα και προάστια. Σσσσσς!
Οκτώ νόστιμα «μυστικά» στέκια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ψαροταβέρνα στον Πειραιά με μόλις τρία πιάτα καταλόγου; Ότι η καζάκικη κουζίνα κάνει… πάρτι στην Καλλιθέα; Ότι στις Τζιτζιφιές θα δοκιμάσετε σούπερ ψαρικά σε σούπερ τιμές; Ότι μια τρύπα στην Αιόλου σερβίρει μαγειρευτά με αέρα… Βουλγαρίας;

Μάλλον όχι. Και ενδεχομένως να μην το μαθαίνατε ποτέ. Εκτός και αν σας το σφύραγε κλέφτικα κάποιος φίλος ή γνωστός που τα δοκίμασε. Η αλήθεια είναι ότι τα παρακάτω στέκια αποκτούν ολοένα και περισσότερους πιστούς οπαδούς – και ας μην είναι mainstream. Όμως παραμένουν ταπεινά, «κρυφά» και περιμένουν τους λίγους και εκλεκτούς που θα τα ανακαλύψουν για να τους φιλέψουν ένα σωρό νοστιμιές.

Κρατάτε μυστικό;

Διαβάστε.

Γιαγιά Ελισάβετ
Αγησιλάου και Ξενοφόντως 179, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9428353

Η κυρία Ελισσάβετ (αστικός θρύλος στις Τζιτζιφιές) συνεχίζει ακάθεκτα και ταπεινά εδώ και δεκαετίες να μαγειρεύει και να τηγανίζει ψαρονοστιμιές και όχι μόνο. Ψαράκια αφρός (γόπα, μαρίδα, μπαρμπουνάκι) ένα και ένα, μαρινάτος φρέσκος σολομός λουκούμι, αχνιστά μύδια και κολοκυθάκι τραγανό και αλάδωτο είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε εδώ. Συνοδεύετε με τσιπουράκι και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο με δώρο την νοσταλγία.

Υποβρύχιο
Αιόλου 102, Αθήνα, τηλ: 2103239960

Κρυμμένο στην στοά της Αιόλου σε ένα υπόγειο, το βουλγάρικο αυτό μαγειρείο αναλαμβάνει να σας μυήσει στην βαλκανική κουζίνα με συνοπτικές και άκρως οικονομικές διαδικασίες. Ο ιδιοκτήτης Μilen Chervenkov σερβίρει καθημερινά διαφορετικά πιάτα ημέρας και μεζέδες, μαγειρεμένους με μεράκι. Εδώ λοιπόν θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, σε πορσελάνινα πιάτα μοσχαρίσιο λουκάνικο και τρυφερά φιλετάκια κοτόπουλου, σαλάτα με καυτερή κόκκινη πιπεριά, σουπιές με σπανάκι, λαχανόρυζο και μουσακά. Από το Υποβρύχιο θα φύγετε χορτασμένοι με κάτι λιγότερο από 10€, ενώ διαθέτει και δωρεάν wi-fi.

Λέι λιμ Λέι
Βαλτινών 2, τηλ: 211 7009383

Δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, αυτή τη συμπαθέστατη κολεκτίβα σε μια ήσυχη γειτονιά στου Γκύζη, σερβίρει εξαιρετικό ισκεντέρ κεμπάπ, σμυρναίικα κεφτεδάκια και άλλες τουρκικές, πολίτικες και ανατολίτικες συνταγές σε γενναιόδωρες μερίδες και πολύ οικονομικές τιμές (περί τα 10-12€ κατ’ άτομο). Ο χώρος είναι λιτός, το σέρβις φιλικό, η εμπειρία σε κάθε περίπτωση μοναδική.

Η Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας
Καραγιώργη Σερβίας 2, Αθήνα

Ή «τα μπιφτέκια στην ταράτσα της Καραγιώργη» ή «τα μυστικά μπιφτέκια» ή όπως αλλιώς θέλετε να πείτε αυτήν την καντίνα στην ταράτσα ενός ξεχασμένου κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Μέσα θα πέσετε γιατί όνομα δεν έχει. Έχει όμως λαχταριστά και ζουμερά μπιφτέκια τα οποία σας έρχονται στο πιάτο μαζί με θέα την Αθήνα (και αυτή στο πιάτο). Και νόστιμες φρεσκοκομμένες πατάτες. Και μερικές μπύρες. Πέντε τραπεζάκια διαθέτει όλα κι όλα, ενώ με 10€ ανά άτομο θα χορτάσετε και θα πιείτε και τη μπύρα σας.

Maharaja Kitchen
Νοταρά 122, τηλ.: 210 4294117

Στη γειτονιά της Τρούμπας, κρύβεται το καλύτερο ίσως ινδικό εστιατόριο της πόλης. Όσοι δεν πτοούνται από την μάλλον αποθαρρυντική εξωτερική εικόνα, πιάνουν ένα από τα (λιγοστά) τραπεζάκια με τα πορτοκαλί τραπεζομάντηλα στον επάνω όροφο και παραγγέλνουν τις αυθεντικές ινδικές λιχουδιές του σεφ από το Νεπάλ: Εξαιρετικό κοτόπουλο tikka masala, αφράτες πιτούλες naan που έρχονται σερβιρισμένες με διάφορες σως, κεμπάπ από αρνίσιο κιμά που έρχεται «τσιτσιριστό» στο μαντέμι, πιάτα με ρύζι μπασμάτι και γαρίδες, και πάει λέγοντας. Ο κατάλογος τεράστιος, τα Ελληνικά του σερβιτόρου μέτρια, οι πειραματισμοί επιτακτικοί, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€ ανά άτομο.

Ευγένιος
Ανδρομάχης 267, Καλλιθέα, τηλ: 2109410001

Παλιά σιδερένια τραπέζια, έθνικ διακόσμηση και ρετρό αναφορές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μάλλον… παλιομοδίτικη, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από εξαιρετικά πιάτα καζακικής και ρώσικης κουζίνας. Ο Ευγένιος της Καλλιθέας σερβίρει βαρβάτες μερίδες της κλασικής, βαριάς κουζίνας της Ανατολικής Ευρώπης, όπως τα αντίστοιχα σουβλάκια των ανατολιτών (σεσλίκ), κρεατόπιτες, κουιρντάκ (κρέας ψιλοκομμένο με κόκκινη σάλτσα) και φυσικά άφθονη βότκα. Κι όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές – περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Ατλαντικός
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ: 213 0330850

Ψαρο-street food για λίγους και εκλεκτούς, ο Ατλαντικός καλά κρυμμένος σε ένα στενάκι του Ψυρρή τίγκα στο γκραφίτι ψήνει φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα (συνήθως λαυράκι ή μπακαλιάρο), το βάζει σε φρέσκο αχνιστό ψωμάκι με σπιτική σος και σας το δίνει στο χέρι για να το απολαύσετε στις κλασικές καρεκλίτσες θερινού σινεμά στον πεζόδρομο. Απαραιτήτως συνοδεύετε με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες, ενώ αν θέλετε παραγγέλνετε fish and chips μερίδα με μπακαλιάρο τηγανιτό σκέτο, παστό και πατατούλες. Με 15€ ανά άτομο παίρνετε και σαλάτα (σούπερ η φάβα) και μπύρα και φεύγετε ευτυχισμένοι και ψαρο-καμωμένοι.

Εν Αδάμες
Ναυπλίου 8 Αδάμες, Κηφισιά, 210 8075621

Ψητό μυστικό για τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων, οι Αδάμες είναι ένα κορυφαίο σουβλατζίδικο – ψητοπωλείο με υπέροχη αυλή και ολόφρεσκα, χειροποίητα κρεατικά. Σερβίρει κορυφαίο, φρέσκο γύρο χοιρινό σε μερίδα, ζουμερό καλαμάκι χοιρινό στα κάρβουνα, αλλά και σπιτικό burger, άκρως χορταστικό. Κατά καιρούς ετοιμάζει και 2-3 πιάτα μαγειρευτά ημέρας, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τις σπιτικές του αλοιφές με κορυφαία την μελιτζανοσαλάτα. Οι τιμές άκρως οικονομικές: με 10€ ανά άτομο έχετε φάει και έχετε πιει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v