Πού θα δοκιμάσετε μαμαδίσιο φαγητό στην Αθήνα

Σας λείπει κι εσάς το φαγητό της μαμάς σας; Βρήκαμε έξι μαγειρεία στην Αθήνα που σερβίρουν σπιτικό φαγάκι για να θυμηθείτε πώς είναι να τρώτε σαν στο σπίτι σας.
Πού θα δοκιμάσετε μαμαδίσιο φαγητό στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ζυμωτό ψωμάκι και σερβίτσια με λουλουδένια σχέδια, όπως αυτά που έβγαζε η γιαγιά από το ντουλάπι κάθε Κυριακή. Λαχταριστές πατάτες κομμένες στο χέρι και σπιτικές πίτες με χειροποίητο φύλλο. Νόστιμα λαδερά, λαχταριστά κρεατικά φούρνου, μαμαδίσια μαγειρευτά και ατμόσφαιρα παλιού μαγειρείου. Βρήκαμε όλα τα παραπάνω, στην πιο σπιτική και οικονομική τους εκδοχή, σε έξι αθηναϊκές διευθύνσεις για να φάτε… σαν στο πατρικό σας. 

Κίτσουλας 
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Την απόλυτη ατμόσφαιρα παλιού μαγειρείου – από εκείνα που δεν ποντάρουν στη διακόσμηση, αλλά στην αυθεντικότητα της γεύσης – θα συναντήσετε στον Κίτσουλα από το Χαλάνδρι, εκεί όπου τα τσουκάλια αχνίζουν σκορπώντας μυρωδιά κοκκινιστού και τα ταψιά με τα κεφτεδάκια και τα φρικασέ ξεφουρνίζονται για όσους ξέρουν πού να φάνε σπιτικά στα βόρεια προάστια. Δοκιμάστε τα όσπρια, τη σπανακόπιτα, το αρνάκι φρικασέ, το παστίτσιο, τα λαδερά ή το μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα συνοδευμένο από μελωμένες πατατούλες – ή τηγανητές, όπως εκείνες που μόνο η γιαγιά σας πετύχαινε. Σημειώστε ότι ο Κίτσουλας κάνει και delivery στην γύρω περιοχή – υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. 

Η Παλιά Φάβα 
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311994

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσετε από την Παλιά Φάβα και να σας αφήσει παραπονεμένους η κυρία Ντίνα. Η μαγείρισσα της πιο φιλικής ταβέρνας του Παλαιού Φαλήρου σερβίρει στις εσωτερικές σάλες με τα κρασοβάρελα ή στην σκεπαστή αυλίτσα μπροστά στο ήσυχο δρομάκι, σπιτικά μαγειρευτά ημέρας, από μυρωδάτο μπριάμ και αρνάκι λαδορίγανη μέχρι σπιτική σπανακόπιτα ή παστίτσιο σε κομμάτια-γίγας και ντοματοκεφτέδες με φρέσκα υλικά από το μποστάνι της οικογένειας στην Σαντορίνη. Συνοδεύστε με κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Κανέλλα 
Κωνσταντινουπόλεως 70 και Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ: 2103476320

Στην πιο mainstream γειτονιά, η Κανέλλα επιμένει σπιτικά, σερβίροντας τα μαγειρευτά της καλούδια σε λουλουδάτα σερβίτσια και θυμίζοντας κάτι από κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα με την οικογένεια. Ξεκινήστε με μπουρέκια και ντολμαδάκια, συνεχίστε με μαμαδίσια μακαρονάδα με κιμά ή χυλοπίτες με κοτόπουλο ή ποντάρετε σε κρεατικά, όπως το σιγοψημένο αρνάκι στη γάστρα, το κοκκινιστό μοσχαράκι (συνοδεύστε με σπιτικότατο πουρέ) και το αρνάκι γιούλμπασι με λαχανικά και κεφαλοτύρι. Υπολογίστε περί τα 12-15€ με κρασί.

Αρχόντισσα
Κοδριγκτώνος 31, Βικτωρία, 2108238155
Στη γειτονιά της Βικτώριας, η «Αρχόντισσα» μαγειρεύει όπως παλιά: Με αγνά υλικά, με μαγειρευτά που επιλέγουμε από τη «βιτρίνα» και με τιμές… από παλιά (το ακριβότερο πιάτο στοιχίζει 6€). Εδώ θα δοκιμάσετε χειροποίητες πίτες, εξαίσια γεμιστά, σπανακόρυζο, γιουβαρλάκια, μοσχαράκι στην κατσαρόλα, χοιρινό με σέλινο, σπετσοφάι και κεφτεδάκια, όλα τους λαχταριστά και έτοιμα να τα απολαύσετε στο οικείο περιβάλλον με την ξύλινη σάλα και τα χάρτινα τραπεζομάντιλα ή να τα πάρετε πακέτο στο σπίτι ή στο γραφείο. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα.

Ολύμπιον
Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388
Το πιο πολυσυλλεκτικό, χαλαρό σημείο συνάντησης στο Μετς στο οποίο θα συναντήσετε από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους και από καλλιτέχνες μέχρι οικογένειες, ποντάρει στο λιτό και καλό φαγάκι – κάθε μέρα «ξεφουρνίζει» λίγα αλλά πεντανόστιμα πιάτα. Δοκιμάστε τα ονομαστά γιουβαρλάκια, τα εξαίσια κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, τους λαχανοντολμάδες, τον μουσακά, ή ό,τι έχει βγάλει το τσουκάλι την ημέρα που θα το επισκεφθείτε – το ζυμωτό ψωμάκι που τα συνοδεύει μυρίζει «γιαγιά». Τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέξτε τα τραπεζάκια κοντά στο πεζοδρόμιο, απολαύστε με κρασάκι και υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο. 

Οι νοστιμιές της Μαίρης 
Ύδρας 2-4, πλ. Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη

Η κυρία Μαίρη παίρνει υλικά από το μίνι-μπακάλικο του εστιατορίου και ετοιμάζει τα πιο σπιτικά πιάτα της κυψελιώτικης πλατείας: Λαχταριστά σουτζουκάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σπιτική τυρόπιτα, μπακαλιάρος πλακί, γεμιστά και μαμαδίσια μπιφτέκια σας περιμένουν ζεστά στις προθήκες της κουζίνας – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v