Φαγητό στην Κυψέλη: 6 νόστιμα εστιατόρια

Τίμια ταβερνάκια, γουστόζικα ψητοπωλεία, ψαράδικα που ψήνουν επιτόπου ό,τι φρέσκο τραβά η ψυχή σας και γευστικά ταξίδια στην Αιθιοπία από τη γειτονιά της Κυψέλης.
Φαγητό στην Κυψέλη: 6 νόστιμα εστιατόρια
της Ηρώς Κουνάδη

Μια… Κυψέλη γεύσεων στο κέντρο της Αθήνας προσφέρει ποικιλία νόστιμων επιλογών για κάθε γούστο και budget. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ζουμερά μπριζολάκια, ολόφρεσκα ψαράκια σε έναν sui generis συνδυασμό ψαράδικου και ψαροταβέρνας, ακόμα και γευστικά ταξίδια ως τη μακρινή Αιθιοπία έχει το μενού. Ακολουθήστε μας στα εστιατόρια που συνθέτουν τον πολύχρωμο χάρτη των γεύσεων της Κυψέλης.

Ρίγανη
Φωκίωνος Νέγρη 15, τηλ.: 215 2152658

Έτη φωτός μακριά από την ιδέα του «πρόχειρου φαγητού» που έχουμε για τα μαγαζιά του είδους της, η Ρίγανη είναι μια τρισχαριτωμένη ψησταριά-παύλα-σουβλατζίδικο με όμορφο χώρο και ιδιαίτερα προσεγμένες γεύσεις. Στα τραπεζάκια της, που είναι στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα και στολισμένα με γλαστράκια φρέσκων μυρωδικών (κυρίως ρίγανης, για να τιμήσει και το όνομά της) προσγειώνονται νοστιμότατες κρεατο-ποικιλίες, με καλαμάκια, μπριζολάκια, κεμπάπ και σως γιαουρτιού ή κόκκινης πάπρικης, φρέσκες τηγανιτές πατάτες, πιπεράτο τζατζίκι και δροσερές χωριάτικες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο (λιγότερα αν μείνετε στα καλαμάκια, που είναι και η σπεσιαλιτέ τους) μαζί με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασάκι.

Ο Βλάσης
Φωκίωνος Νέγρη 47, τηλ.: 211 0125263

Ολόκληρο το όνομά του είναι «Ψαροφαγείο ο Βλάσης» και είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψαράδικου και ψαροταβέρνας. Εδώ θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα το κάνατε στην ψαραγορά, και θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν στον πεζόδρομο, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν –με μια ελάχιστη επιβάρυνση, της τάξης των 5€. Εννοείται πως συνοδεύετε με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα –πατατούλες, τυροκαυτερές, χωριάτικη σαλάτα και πάει λέγοντας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με το ανάλογο κρασί (ενδεικτικά, ας πούμε, τα μπαρμπουνάκια που δοκιμάσαμε πρόσφατα είχαν 30€ το κιλό).

Ο Μπακαλόγατος
Φωκίωνος Νέγρη 72, τηλ.: 210 8216598

Όμορφο, φωτεινό νέο-μεζεδοπωλείο, που βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος και σερβίρει μεζεδάκια και σπεσιαλιτέ από την Κάσο (δοκιμάστε οπωσδήποτε το κασσιώτικο πιλάφι με κανέλα, κοτόπουλο και γιαούρτι, και τις μακαρούνες με σιτάκα, ένα ντόπιο λευκό τυρί) αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε επίσης το πολίτικο σουτζούκι, το λουκάνικο Λευκάδας, το χιώτικο μαστέλο και τα κασσιώτικα ντολμαδάκια. Για τους λάτρεις της σχάρας, ψήνει επίσης ωραιότατα μπριζολάκια, μπιφτέκια και λοιπά κρεατικά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, περιλαμβανομένου συμπαθητικού χύμα κρασιού.

Lalibela
Νάξου 26-28, τηλ.: 210 8652495

Προσοχή-προσοχή: Το Lalibela δεν είναι το έθνικ μαγαζί που έχεις συνηθίσει. Είναι αυθεντικά αιθιοπικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι γεύσεις του δεν είναι εξευρωπαϊσμένες: Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ιδιαίτερα για όσους συμπαθούν τις πικάντικες/ καυτερές κουζίνες, αλλά δύσκολα δεν θα ξενίσουν έναν πρωτάρη. Ωστόσο, ένα γεύμα στο Lalibela είναι ό,τι κοντινότερο σε ταξίδι στην Αιθιοπία μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα. Το αντιλαμβάνεσαι τόσο στην φολκλόρ διακόσμηση στα χρώματα της αιθιοπικής σημαίας, όσο και στην πελατεία, που είναι κυρίως Αιθίοπες κάτοικοι της Αθήνας.

Το σέρβις είναι ευγενέστατο και φιλικό –όπως και η όλη ατμόσφαιρα του εστιατορίου– και πρόθυμο να σας εξηγήσει τα πάντα για την terra incognita της αιθιοπικής κουζίνας. Στο μενού κυριαρχεί το κρέας σε κάθε πιθανή εκδοχή του –μοναδική εξαίρεση η πράσινη σαλάτα που συνοδεύει τα πάντα, και η ζεστή φάβα που θα σας θυμίσει αρκετά την «δική μας». Αν χρειάζεστε σκονάκι, εγγυημένες επιλογές είναι τα ατφού, με πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά, τιπς, με κομμένο σε λωρίδες χοιρινό ψημένο σε μαντεμένιο κατσαρολάκι, και γουότ, ήτοι κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και βραστό αβγό.

Αν σας ρωτήσουν μετά το δείπνο αν θέλετε καφέ, μη διανοηθείτε να αρνηθείτε, θα χάσετε ολόκληρη τελετουργία: Φρέσκοι κόκκοι αιθιοπικού καφέ ψήνονται μπροστά στα μάτια σας, σε ειδικό σκεύος, και στη συνέχεια σερβίρονται σε ξύλινη κανάτα και απολαμβάνονται συνοδεία αναμμένου λιβανιού. Το Lalibela σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Τις Τρίτες μόνο είναι κλειστό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με αιθιοπικές μπύρες και καφέ (απαραιτήτως) στο τέλος.

Οι Νοστιμιές της Μαίρης
Ύδρας 2, τηλ.: 210 8229239

Οι σπιτικές γεύσεις της Μαίρης είναι το δυνατό χαρτί αυτού του τίμιου και οικονομικότατου μαγειρείου που ξενυχτά καθημερινά, σερβίροντάς μας παραδοσιακή κουζίνα αντάξια της φήμης που το συνοδεύει. Εξαιρετικό το λεμονάτο χοιρινό με τις πατατούλες στο φούρνο, το σπανακόρυζο, οι λαχανοντολμάδες, τα λαζάνια τους, το γιουβέτσι και το μοσχαράκι νουά, όλα σερβιρισμένα σε γιγάντιες μερίδες –παραγγείλτε με φειδώ. Ο χώρος, χωρίς να είναι άσχημος, δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη των κλασικών μαγειρείων της γειτονιάς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σας κρατήσει για πολύ αφού τελειώσετε το φαγητό σας. Οι τιμές για υπερ-πλήρες γεύμα με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασάκι κυμαίνονται στα 10-12€ το άτομο.

Μπριζολάκια GR
Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, τηλ.: 210 8813121

Συμπαθητικός χώρος, μεγάλες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι στην κίνηση έξω και ζουμερά, σωστά ψημένα κρέατα που κάνουν τους λάτρεις της σχάρας να ορκίζονται στο όνομά του. Στις δυνατές επιλογές του μενού συγκαταλέγονται τα λουκάνικα με πράσο, το κεμπάπ, τα χοιρινά μπριζολάκια, το συκώτι, τα μπιφτέκια και τα ψητά λαχανικά –που είναι ιδανική επιλογή πιάτου για να απαλύνετε τις ενδεχόμενες τύψεις για το φεστιβάλ κρεατοφαγίας που θα ακολουθήσει. Οι δε πατάτες, φρέσκες και μυρωδάτες, έχουν κερδίσει από μόνες τους φανατικό κοινό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-12€ το άτομο, μαζί με το δικό τους κρασί, ή μπύρες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v