Priamo: Η ιταλική κουζίνα στα καλύτερά της

Ένας ναπολιτάνος σεφ, πολλή οικογενειακή παράδοση και ένας υπέροχος χώρος είναι όσα χρειάζεται ένα εξαιρετικό ιταλικό εστιατόριο. Νομίζουμε πως το βρήκαμε.
Priamo: Η ιταλική κουζίνα στα καλύτερά της
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι εύκολο στοίχημα η ιταλική κουζίνα. Ακροβατεί κάπου στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια έθνικ κουζίνα και μία με την οποία οι περισσότεροι νιώθουμε εξοικειωμένοι –χάρη στο ιταλικό της γειτονιάς μας/ τα ταξίδια μας στη γείτονα/ την πιτσαρία των παιδικών μας χρόνων που είχε τόση σχέση με αυθεντική ιταλική κουζίνα όσο με το παραδοσιακό σουβλάκι η εκδοχή με τα μαρούλια που σερβίρουν στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό είναι πάντα ευχάριστη έκπληξη να ανακαλύπτεις ένα ωραίο ιταλικό εστιατόριο, που αποφεύγει μεν τις τρικλοποδιές της επιτήδευσης και του σνομπισμού, αλλά διατηρεί την αυθεντικότητα της κουζίνας του στο ακέραιο.

Εν αρχή, χορταίνει το μάτι

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις μπαίνοντας στο Priamo –τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει λίγο ο καιρός, και να αρχίσει να λειτουργεί και η όμορφη αυλίτσα του– είναι ότι μπήκες στο εστιατόριο ενός ζεστού, φιλόξενου ξενώνα στην εξοχή: Λιτές, καθαρές γραμμές, ατμοσφαιρικός φωτισμός, λίγες και καλές ποπ πινελιές (όπως η μία μοβ καρέκλα σε κάθε τραπέζι που κάνει ωραία αντίθεση με τους ήσυχους κρεμ και γκρι τόνους της υπόλοιπης διακόσμησης) και μία απίθανη γυάλινη κατασκευή στο ταβάνι της κυρίως σάλας, που επιτρέπει στο φυσικό φως να πλημμυρίζει τον χώρο την ημέρα και στον νυχτερινό ουρανό να διακρίνεται το βράδυ.

Ένα μενού που σε ταξιδεύει στη Νάπολη

Ο ναπολιτάνος σεφ Roberto Izzo ήρθε στο Priamo φέρνοντας μαζί του τις οικογενειακές συνταγές που μυρίζουν… σπιτίσια ιταλική παράδοση. Δεν θέλησε να τις «πειράξει» παρά μόνο στο ελάχιστο, με μια-δυο δημιουργικές πινελιές εδώ κι εκεί, κι έτσι το αποτέλεσμα είναι αυθεντική ιταλική κουζίνα, άψογα εκτελεσμένη.

Δοκιμάσαμε για αρχή την δροσερή Insalata Mista, με πρασινάδες εποχής, ντοματίνια και κατσικίσιο τυρί γκρατινέ, παναρισμένο με φουντούκια και σως πορτοκάλι. Συνεχίσαμε με το carpaccio ψαριού ημέρας, τόνο μαριναρισμένο σε σκόρδο και κρασί, σερβιρισμένο με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας και πατάτα βραστή. Σειρά είχε ένα πλούσιο, μεστωμένο ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, και οι καταπληκτικές πέννες alla norcina, με σπιτικό λουκάνικο και λάδι τρούφας.

Την καρδιά μας, βέβαια, έκλεψε η καρμπονάρα, στην original εκδοχή της, δηλαδή χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος, με αυγό και πανσέτα –ο θεός της ιταλικής γαστρονομίας να μας φυλάει από τα ζαμπόν και τα μπέικον. Εξαιρετικό ήταν και το Οσομπούκο alla Milanese, αργομαγειρεμένο με το μεδούλι του και μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, και σερβιρισμένο με νόστιμες πατατούλες με τη φλούδα τους. Μοναδική μας ένσταση ότι τα –κατά τα άλλα ωραιότατα– Gnochi alla sorentina, με ντοματίνια, σπιτική σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα ήταν ένα «κλικ» πιο βρασμένα απ’ όσο θα θέλαμε.

Και βέβαια, με τι θα έκλεινε ένα ονειρεμένο ιταλιάνικο δείπνο, αν όχι με λαχταριστή πανακότα και βελούδινο τιραμισού; Για να χωνέψουμε το λουκούλλειο γεύμα μας, καταφύγαμε σε μερικά παραπάνω σφηνάκια σπιτικής grappa, που φτιάχνεται στο Priamo και σερβίρεται… με την κουτάλα από μεγάλα γυάλινα δοχεία. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε εκείνη με τον ανανά και τον γλυκάνισο, ενώ για τους λάτρεις των λιγότερο γλυκών αποσταγμάτων ιδανική επιλογή είναι εκείνη με το goji berry.

Λογαριασμό (και λοιπές πληροφορίες) παρακαλώ!

Για ένα πλήρες μενού δύο ατόμων, συνοδεία του ωραιότατου δικού τους κρασιού, θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο. Το Priamo θα το βρείτε στην οδό Καποδιστρίου 74, στη Νέα Ιωνία, ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 20.00 έως τις 00.30 και την Κυριακή από τις 13.00 μέχρι τις 00.30. Κρατήσεις πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο 210 6801427.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v