Street food στην Αθήνα: 10 χορταστικές διευθύνσεις

Μεξικάνικο στο Σύνταγμα, τορτίγιες στο Παγκράτι, φρέσκα ζυμαρικά στο Μοναστηράκι και άλλες νοστιμιές στο χέρι, ανά την Αθήνα.
Street food στην Αθήνα: 10 χορταστικές διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Κερδίζει σταθερά όλο και περισσότερο έδαφος το αθηναϊκό «φαγητό στο χέρι». Στον χορό που άνοιξαν τα φαλάφελ, ήρθαν να προστεθούν λαχταριστές τορτίγιες, σπιτικά λαχματζούν και α λα Κωνσταντινούπολη σάντουιτς με ψαράκια και από εκεί και πέρα, η φαντασία των δημιουργών του αθηναϊκού street food ξέφυγε… ως το σημείο να δούμε φρέσκα ζυμαρικά και ταρτάρ σολομού να κυκλοφορούν και να τσιμπολογούνται μέσα από κουτάκια στους δρόμους της πόλης. Ιδού ένα top-10 με όλες τις νοστιμιές που έχουμε δοκιμάσει περπατώντας στην Αθήνα. 

Taqueria Maya 
Πετράκη 10, Σύνταγμα, τηλ.: 211 2167081

Έλειπε ένα μεξικάνικο street food από το κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό τα χαρμόσυνα νέα για το άνοιγμα της Taqueria Maya διαδόθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Εδώ, εκτός από τραγανά tacos, θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα burrito και quesadillas, με γέμιση της επιλογής σας: κοτόπουλο μαριναρισμένο σε κύμινο και κανέλα, μοσχάρι, χοιρινό με καπνιστή πάπρικα, ή μήπως ισπανικό λουκάνικο chorizo με γλυκοπατάτα; Για τους χορτοφάγους, υπάρχει και η επιλογή μανιτάρι-καλαμπόκι, και για όσους αναζητάτε κάτι πιο εναλλακτικό… γατόψαρο μαριναρισμένο σε κόλιανδρο. Εννοείται πως όλα παντρεύονται με λαχταριστή sour cream, τυρί cheddar, guacamole, πικάντικες σάλτσες, μαύρα φασόλια και ό,τι άλλο χαρακτηριστικά μεξικάνικο τραβά η όρεξή σας, και συνοδεύονται με ωραίες μαργαρίτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3-6€. 

Tortuga 
Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, τηλ: 2130307520

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες στην «πιάτσα» του Παγκρατίου, και απέκτησε σχεδόν εν μία νυκτί φανατικό κοινό που παραμιλά για τις τορτίγιες του. Λεπτή και μαλακή ζύμη που θυμίζει κρέπα και επιλογές για να τη γεμίσετε που περιλαμβάνουν kebab, μοσχαράκι tagine (ψημένο σε ειδικό σκεπαστό πήλινο με λαχανικά και μπαχάρια), κοτόπουλο με κάρι και χοιρινή πανσετούλα. Υπάρχουν, επίσης, και χορτοφαγικές επιλογές, ενώ αν επιλέξετε να πιάσετε θέση σε ένα από τα λίγα τραπεζάκια του, θα απολαύσετε και νόστιμα συνοδευτικά όπως οι τηγανιτές πατάτες τύπου country με διάφορες σως. Οι τορτίγιες κυμαίνονται στα 4-5€.

Feyrouz
Καρόρη 23 και Αγάθωνος, Μοναστηράκι, τηλ.: 213 0318060

Οι λάτρεις της αραβικής κουζίνας βρίσκουν σε αυτή τη μικρή, μοσχοβολιστή γωνιά της Αγίας Ειρήνης τον παράδεισό τους. Η κουζίνα ξεφουρνίζει καταπληκτικά λαχματζούν με χειροποίητο ζυμάρι, πολίτικα πεϊνιρλί, δροσερό ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτες μπαμπαγκανούς και ένα φανταστικό πιάτο που λέγεται Ρύζι Βοσπόρου, και περιλαμβάνει ρύζι μπασμάτι, ρεβίθια, κομματάκια κοτόπουλο, κάρι και κανέλλα και σερβίρεται με γιαούρτι και πικάντικη σως. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3€ περίπου για τα περισσότερα πακετάκια που θα πάρετε στο χέρι. Θα το βρείτε ανοιχτό από Δευτέρα ως Πέμπτη μέχρι τις 21.00 και τα Παρασκευοσάββατα μέχρι τις 23.00. Κυριακές ξεκουράζεται.

Sumsum
Σόλωνος 86 και Ασκληπιού, Εξάρχεια, τηλ.: 211 4060466

Μια από τις τελευταίες προσθήκες στον χάρτη με τα φαλάφελ της Αθήνας το Sumsum φτιάχνει πεντανόστιμα, αφράτα φαλάφελ πασπαλισμένα με σουσάμι και τυλιγμένα σε αραβική πίτα μαζί με χούμους, σως ταχινιού, λαχανικά και σουμάκ. Εκτός, όμως, από τα φαλάφελ, σερβίρει και καταπληκτικό λαχματζούν με φρέσκο ρόδι, και κεφτεδάκια κίμπε, φτιαγμένα από πλιγούρι και γεμισμένα με κιμά, κουκουνάρι και μυρωδικά, και διάφορες άλλες μεσανατολίτικες νοστιμιές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3€ για το φαλάφελ, στα 5€ για το λαχματζούν και στα 4€ για την αραβική πίτα με κεφτεδάκια κίμπε. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 10.30 ως τις 21.30 το βράδυ. 

Food street 
Καλαμιώτου 14, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3211003

Λαχταριστά burgers, φτιαγμένα από 100% μοσχαρίσιο κιμά, hot dog με ελληνικά λουκάνικα και fish ‘n’ chips με τραγανό μπακαλιάρο, που σερβίρεται με σως από μαγιονέζα και αβοκάντο αρωματισμένη με λεμονόχορτο, σερβίρει μεταξύ άλλων το αγαπημένο των ξενύχτηδων Food str., το οποίο βρίσκουμε ανοιχτό καθημερινές μέχρι τις 4.00 το πρωί και ξημερώματα Σαββάτου και Κυριακής μέχρι τις 5.30 το πρωί. Για να στρώσει το στομάχι, ιδανική πρόταση αποτελεί η hangover soup με λαχανικά, ενώ για το πρωινό μας διαλέγουμε νόστιμες ομελέτες σε πίτα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3-5€ για τα burger, στα 3-4€ για τα hot dog και στα 2-3€ για τη σούπα και τις ομελέτες. 

Fish Food Bar 
Kαψάλη 10, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7222877

Ξεχάστε τα fish ‘n’ chips: τα ψαράκια «του δρόμου» μόλις πέρασαν σε άλλη διάσταση. Στο Fish Food Bar θα δοκιμάσετε νοστιμιές όπως burger από παναρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου, αραβική πίτα με πικάντικο κεμπάπ γαρίδας, rolls με τόνο σε φύλλο ρυζιού, μαζί με λαχανικά και χειροποίητη βινεγκρέ, ταρτάρ σολομού επάνω σε γκουακαμόλε και club sandwich με σολομό και γαρίδες. Όλα αυτά σερβιρισμένα σε βολικότατες take away συσκευασίες, ενώ αν προτιμήσετε να καθίσετε θα έχετε να διαλέξετε και ανάμεσα σε άκρως ενδιαφέροντα πιάτα ημέρας, όπως είναι η ψαρόσουπα και τα ζυμαρικά με θαλασσινά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 6,50€ για το burger και στα 7€ για το ταρτάρ σολομού. 

Street Wok
Πανόρμου 115, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106911818

Αν αγαπάτε το κινέζικο φαγητό, το Street Wok θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα σας streetfoodάδικα. Εδώ έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρία είδη noodles και δύο ρύζια, τα οποία θα γαρνίρετε με υλικά όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, μανιτάρια, baby corn, φύτρες μπαμπού, ανανά, τηγανητό κρεμμύδι και πάει λέγοντας. Για το τέλος, επιλέγετε τη σάλτσα η οποία θα ολοκληρώσει το γευστικό αριστούργημα που μόλις δημιουργήσατε: teriyaki, coconut curry, sweet chili, satay ή Σετσουάν; Η βάση κυμαίνεται στα 4€, τα εξτρά υλικά από 0,20 ως 1,40€ και η σως είναι δωρεάν, ενώ όλα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας, στα μεγάλα γουοκ πίσω από την τζαμαρία. 

The pasta shop 
Καλαμιώτου 9α, Μοναστηράκι, τηλ: 211 1822222

Ζυμαρικά στο χέρι; Γιατί όχι; Αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στις… ζογκλερικές σας ικανότητες (ομολογουμένως, τα σπαγγέτι τρώγονται δύσκολα στα όρθια) μπορείτε να επιλέξετε τις πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμες πέννες, τα ριγκατόνι ή τα ραβιόλια γεμισμένα με λαχανικά ή φέτα και πιπεριές Φλωρίνης. Εν συνεχεία, επιλέγετε την σάλτσα με την οποία θα τα γαρνίρετε, ανάμεσα σε ναπολιτάνα, πικάντικη αραμπιάτα, μπολονέζ με κιμά, κλασική καρμπονάρα, αλλά και πιο ιδιαίτερες, όπως η Νόρμα με μελιτζάνες και ντομάτα, η α λα Μανιάτα με σύγκλινο Μάνης, ντοματίνια, μυζήθρα και ελαιόλαδο και η Pollo alla Senape με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, μουστάρδα, πιπεριές και μανιτάρια. Τα ζυμαρικά κυμαίνονται στα 3,40-4,20€ και οι σάλτσες στα 1,30-1,50€. Θα βρείτε επίσης μακαρονοσαλάτες και μακαρονόπιτες.

Ancho
Γυφτοπούλου 9 και Κολοκοτρώνη, Χαάνδρι, τηλ.: 210 6801097

Στο αγαπημένο “burrito bar” του Χαλανδρίου διαλέγουμε από τον μπουφέ τα υλικά με τα οποία θα γεμίσουμε το χορταστικό μπουρίτο, τα tacos ή την quesadilla μας. Η ποικιλία των υλικών είναι τεράστια (διάφορα είδη κρεάτων και ρυζιών, καυτερές και λιγότερο καυτερές σως, μανιτάρια, λαχανικά και πάει λέγοντας) ενώ το μενού συμπληρώνουν οι… συνήθεις ύποπτοι nachos με (εξαιρετικό) chili con carne, guacamole και ολόφρεσκες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5€ για το μπουρίτο, αλλά αξίζει να «θυσιάσετε» άλλα 5€ για το συνοδεύσετε με μια από τις εκπληκτικές μαργαρίτες του –λεμόνι ή φράουλα. 

Καπετάν Fishάει
Εμμανουήλ Μπενάκη 27-29, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3300035

Αυτοσυστήνεται ως… ταχυψαροφαγείο, και σερβίρει λαχταριστά ψαρο-σάντουιτς με ψητό, τηγανητό ή μαριναρισμένο ψάρι και μπόλικα «καλούδια» όπως σως ταρτάρ και μπούκοβο. Αν επιλέξετε να καθίσετε στους ξύλινους πάγκους του, που θυμίζουν βρετανική pub, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε επίσης μικρά φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά (τηγανιτό γαριδάκι, μαρίδα ή γαύρο) στη σχάρα ή στο τηγάνι και τραγανές τηγανιτές πατάτες –fish and chips επί το ελληνικότερο, σαν να λέμε. Μπορείτε, επίσης, να τα πάρετε σε χάρτινο χωνάκι, για να τα τσιμπολογήσετε περπατώντας. Τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 4-5€, και το χωνάκι με τα ψάρια κοστίζει επίσης 5€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v