9 μέρη για να δοκιμάσετε υπέροχα φαλάφελ

Τα εννιά κορυφαία σημεία στην Αθήνα για να δοκιμάσετε το αραβικό street food που έγινε μόδα. Ιδού τα καλύτερα φαλάφελ που θα βρείτε στην πόλη.
9 μέρη για να δοκιμάσετε υπέροχα φαλάφελ
του Γιώργου Κόκουβα

Νόστιμο, χορταστικό, με την απαραίτητη ethnic γοητεία, χορτοφαγικό και πάμφθηνο. Το νέο αγαπημένο street food της πόλης μας έρχεται από την Μέση και την Εγγύς Ανατολή και φέρνει τους Αθηναίους μπροστά από παλιές και νέες διευθύνσεις που τηγανίζουν λαχταριστά φαλάφελ – ήτοι ρεβιθοκεφτέδες σε αραβική πίτα με γέμιση λαχανικών. Δείτε πού θα δοκιμάσετε τα καλύτερα.

Στην πλατεία Βάθης
Τα αραβικά ταχυφαγεία που παρατάσσονται στην αρχή της Λιοσίων αποτελούν την πιο αυθεντική εκδοχή για όσους θέλουν να απολαύσουν αληθινά φαλάφελ με το παραδοσιακό μαγείρεμα. Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις είναι αυτές στο 1 και στο 5 της Λιοσίων, όπου στεγάζονται τα «φαλαφελατζίδικα» Al Shark (από την Αίγυππτο) και Mohammad (από τη Συρία) αντίστοιχα. Εδώ θα δοκιμάσετε φοβερά φαλάφελ με 1 μόλις ευρώ, σε ικανοποιητικότατες ποσότητες: Μέσα στην πίτα, πέρα από τα φαλάφελ «στριμώχνονται» λαχανικά (λάχανο, καρότο, ντομάτα, πατάτες) και σάλτσα της αρεσκείας σας (ταχινιού, σκόρδου ή καυτερή). Στου Μοχάμεντ μπορείτε με 2€ να δοκιμάσετε και το εξαιρετικό κέμπε, ήτοι πληγούρι με κιμά και καρύδι. 

Nura
Μ. Αλεξάνδρου 85, 210 3466966
Μεταφερόμαστε στο Μεταξουργείο, σε ένα αραβικό… all day στέκι για καφέ, τσάι, ναργιλέ, και φυσικά φαλάφελ, που έρχεται έξτρα-τραγανό και θρυμματισμένο μέσα σε πίτα με άφθονη ποσότητα λαχανικών και καυτερής σάλτσας (στα 3€). Δοκιμάστε επίσης το υπέροχο ταμπουλέ με «σπειρωτό» πληγούρι – σημειώστε ότι το Νούρα λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ. 



Falafellas 
Αιόλου 55, τηλ: 2103239809
Είναι το μαγαζάκι του κέντρου που έκανε «μόδα» τα φαλάφελ κοντά στην πιο “hot” πλατεία της πόλης, αυτή της Αγίας Ειρήνης και θα το ξεχωρίσετε από την μόνιμη ουρά πελατών που δημιουργείται στον πεζόδρομο, από Αθηναίους και τουρίστες που θέλουν να δοκιμάσουν τα τυλιχτά εδέσματα. Εδώ θα παραγγείλετε πίτα με φαλάφελ, ταχίνι, αγγούρι, μελιτζάνα και σως είτε σε μερίδα-γίγας (3,50€), είτε σε μικρότερη μερίδα («pocket»), ενώ μπορείτε να επιλέξετε και την καυτερή εκδοχή. Θα βρείτε επίσης ταμπουλέ, χούμους και κεφτεδάκια. Σημειώστε ότι οι Falafellas σερβίρουν μόνο ως το απόγευμα (Δευτέρα και Τετάρτη 12.00-18.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 12.00-20.30, κλειστό την Κυριακή).

Αιγύπτιος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Μεταξουργείο
Είναι ίσως το παλιότερο και καλύτερο φαλάφελ στα πέριξ του κέντρου: Στον λιτό κι απέριττο Αιγύπτιο του Μεταξουργείου θα το δοκιμάσετε συνοδευμένο από άλλα λαχταριστά «μεζεδάκια», όπως αυθεντικό ταμπουλέ, τέλειο ντιπ με γιαούρτι και μυρωδικά, ωραίο χούμους και βαρβάτες μερίδες πατάτας. Για πλήρες γεύμα, με όλα τα παραπάνω και αιγυπτιακή μπύρα, υπολογίστε περί τα 8-10€.

Raja Jee
Σοφοκλέους 47, τηλ.: 210 3245272
Από τα πιο μεγάλα φαλάφελ του κέντρου, αυτό του Raja Jee μπορεί να αδικείται λόγω περιοχής, αλλά θα σας χορτάσει και με το παραπάνω. Σερβίρεται σε γιγάντια πίτα και στοιχίζει 1,80€, ενώ αν σας αρέσουν οι ethnic γεύσεις μπορείτε να δοκιμάσετε και αρνίσιο ντονέρ, κεμπάπ, συκωτάκια ψημένα στην πλάκα και… χυμό ανανά για να δροσίζεστε. 



Not Just Falafel 
Ρόμβης 16 και Περικλέους, τηλ: 2103211393
Είναι το νέο μοντέρνο «φαλαφελατζίδικο» στην πιάτσα του κέντρου, σε κομβική γωνία εκεί που ο πεζόδρομος της οδού Ρόμβης συναντά την κίνηση της Περικλέους, και λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 22.00. Εδώ θα δοκιμάσετε κλασικό σάντουιτς φαλάφελ με 3€, παραλλαγές όπως το Not Just Falafel (με χούμους, ντομάτα, μαρούλι, μαϊντανό και αγγούρι) ή του Chef (με μουχαμάρα, γιαούρτι δυόσμου, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, πίκλες, μαϊντανό και κρεμμύδι), αλλά και σκέτα φαλάφελ, με 0,50€ ανά ρεβιθοκροκέτα, με λαχανικά και μπαχαρικά, ή σε μερίδα των 5 φαλάφελ (3,50€). Δοκιμάστε επίσης κέμπε αλλά και τη νέα νοστιμιά που εισάγει το μενού, το Σις Ταούκ (μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο σουβλάκι σε αραβική πίτα). 

Souk 
Γρ. Λαμπράκη 3, Γλυφάδα, τηλ: 2108981000
Και τα νότια προάστια θέλουν τον… λιβανέζο τους, και βρίσκουν την γεύση του στο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο Souk, που μας ταξιδεύει μέχρι την αγορά της Βυρηττού για να γευθούμε λιβανέζικο street food. Το φαλάφελ έρχεται σε μερίδα ή τυλιγμένο σε χωριάτικη λιβανέζικη πίτα ψημένη σε saj και συνοδεύεται με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, ρέβα, τουρσί, μαϊντανό, μαρούλι, χούμους, ταχίνι, γιαούρτι και σκόρδο (5€). Θα βρείτε επίσης ανοιχτές πίτες μανούς (μοιάζει με πίτσα), λαχματζούν, κοτόπουλο σαουαρμά και κέμπε. Συνοδεύστε με καλό κρασί από την λίστα του wine bar ή με ναργιλέ για πιο ethnic αίσθηση και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.



Folia
Ανδρέα Μεταξά 9, Εξάρχεια
Για τη γλυκύτατη "Φωλιά" του Ρεζά από το Αφγανιστάν σας τα ξαναείπαμε και πρόσφατα. Είναι ένα χειροποίητο, πολύχρωμο μαγαζάκι στα Εξάρχεια, που μας σερβίρει νοστιμότατα τραγανά φαλάφελ, τυλιγμένα σε αραβική πίτα με λαχανικά και σως από ταχίνι, στα ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ μέσα κι έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του. Εκτός από τα φαλάφελ, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά Μαντού (χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κοτόπουλο και σερβιρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού και σουμάκ -μια παραλλαγή των πολίτικων Μαντί) και τα Κουκού (κάτι σαν πατατοκεφτέδες - γίγαντες). Συνοδεύετε με ρακή, ουζάκι ή τσίπουρο, και δεν πληρώνετε παραάνω από 10€ το άτομο για όλα αυτά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v