Πήγαμε για θαλασσινά στου Πεζούλα

Επισκεφθήκαμε την θρυλική ψαροταβέρνα της Καλλιθέας, δοκιμάσαμε ολόφρεσκα θαλασσινά και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Πήγαμε για θαλασσινά στου Πεζούλα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το μακρινό 1951, ο παππούς Παναγιώτης Πεζούλας και η γυναίκα του Παναγιώτα ανοίγουν ένα αναψυκτήριο στην οδό Πεισιστράτου πίσω από τον Ιππόδρομο για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες των αγώνων. Με τα χρόνια, το αναψυκτήριο έγινε οινομαγειρείο, το οποίο άρχισαν να τιμούν δεόντως αναβάτες, προπονητές και ιδιοκτήτες, ενώ σιγά σιγά τα βράδια ξεκίνησε να σερβίρει 1-2 πιάτα με θαλασσινά.

Τα φρέσκα του ψάρια, η μοναδική ψαρόσουπα και η κλασσική σαλάτα με τα βραστά λαχανικά, έκαναν τον «Πεζούλα» μαγαζί θρύλο της εποχής του. Από εδώ πέρασαν μεγάλες φωνές του εγχώριου πενταγράμμου, από την Μπέλλου και τον Παπαϊωάννου μέχρι τον Ευσταθίου και τον Τσιτσάνη, για να γευτούν τα απλά στη σύλληψη, αλλά πεντανόστιμα πιάτα του και να γλεντήσουν μέχρι πρωίας.

Με την πάροδο των δεκαετιών η ψαροταβέρνα του κύριου Παναγιώτη πέρασε στην τρίτη γενιά, το μενού εμπλουτίστηκε με περισσότερες θαλασσινές γεύσεις και ο χώρος ανανεώθηκε, χωρίς όμως να αλλάξει αυτή η παραδοσιακή ατμόσφαιρα κουτουκιού. Ο «Πεζούλας» διαθέτει μια μικρή αυλίτσα για τις μέρες με λιακάδα, ενώ στο εσωτερικό του τους τοίχους κοσμούν παλιές φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και ζωγραφιά – αφιέρωση του Φασιανού στην ταβέρνα, με λεζάντα «ψάρια ελευθέρας βοσκής».

Τέτοια ψάρια λοιπόν θα δοκιμάσετε εδώ, ολόφρεσκα και ψημένα ιδανικά στη σχάρα από τον (γιο) κ. Λυμπέρη. Τα είδη ποικίλλουν, ανάλογα με το τι τους έχει φέρει η βάρκα εκείνη την ημέρα. Από το «ενισχυμένο» μενού της ψαροταβέρνας, οι βραστές γαρίδες είναι μακράν οι καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει (τις φέρνουν φρέσκιες από τον Πλαταμώνα), ενώ η σαλάτα με πέστροφα και πληγούρι ή βραστά λαχανικά είναι εξαιρετική σε σύλληψη και εμφάνιση. Εξίσου νόστιμη και εκείνη με ρόκα, λιαστή ντομάτα, μαύρο παξιμάδι και κοπανιστή Τήνου.

Το καραμελωμένο χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τοματίνια είναι ένα ακόμα must του καταλόγου, όπως και η φάβα, ενώ μην αμελήσετε να δώσετε και μια ευκαιρία στα αχνιστά μύδια «του Παναγιώτη», με λαχανικά. Το γεμιστό καλαμάρι στη σχάρα, ήταν μαλακό και μυρωδάτο.

Η χειροποίητη ταραμοσαλάτα συνοδεύεται ιδανικά από το φρεσκοψημένο ψωμάκι που θα σας φέρουν στην αρχή και καταναλώνεται… εν ριπή οφθαλμού. Σταθερή αξία και «ιστορικό» πιάτο η ψαρόσουπα με διάφορα βραστόψαρα (σκορπίδια, χριστόψαρο κ.α.).

Στον Πεζούλα το γεύμα σας θα συνοδεύσετε με πολύ καλό χύμα κρασί, όμως πραγματική αποκάλυψη είναι το τσίπουρο, διπλής απόσταξης, το οποίο προμηθεύονται από «δικό» τους παραγωγό στη Λαμία. Προσοχή, «βαράει» με… καθυστέρηση, επομένως καταναλώστε υπεύθυνα.

Αρκετά καλό και το γλυκό στο τέλος – πήραμε σάμαλι σε σούπα σοκολάτας με παγωτό βανίλια – αν και κάπως μικρό σε μέγεθος.

Για ένα πλήρες θαλασσινό γεύμα στην ψαροταβέρνα του Πεζούλα, με κρασί ή τσίπουρο, θα πληρώσετε περί τα 25€ ανά άτομο. Αν πάρετε και φρέσκο ψάρι, η τιμή ανεβαίνει στα 30€. Ανοικτά καθημερινές εκτός Δευτέρας και Κυριακή από το μεσημέρι.

Info: Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v