Νέα εστιατόρια που πρέπει να δοκιμάσετε τώρα

Η Cookoovaya των πέντε star chef της Αθήνας, ο Γάιδαρος του Κολωνακίου, η γλυκιά Nonna από τη Ζάκυνθο και άλλα ολοκαίνουρια εστιατόρια στην Αθήνα.
Νέα εστιατόρια που πρέπει να δοκιμάσετε τώρα
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα γλυκύτατα νοσταλγικό ταβερνάκι φυσά νέα πνοή στην παραμελημένη πιάτσα του Ψυρρή, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα πέντε από τους σπουδαιότερους έλληνες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ολοκαίνουριο γαστρονομικό καμάρι της πόλης. Αυτά και άλλα νέα έχει η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, πάνω στην ώρα που η προεορταστική περίοδο μας βάζει σε κλίμα… εξόδων. 

Cookoovaya 
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, τηλ.: 210 7235005

Πέντε μέλη της dream team της ελληνικής γαστρονομίας (οι Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος) ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα εστιατορικό project που έγινε το νέο αγαπημένο θέμα συζήτησης της πόλης. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από γευστικά συναρπαστικό: Κατσικάκι με τραχανά και μυρωδικά, βοδινό καρπάτσιο με καπνιστό χέλι και μαγιονέζα, καλαμάκια μαύρου χοίρου με πίτα και τζατζίκι, και γόπα με καπνιστή πάπρικα και σούπα κάστανο είναι μερικές από τις ευφάνταστες δημιουργίες τους. Στα του χώρου, εντυπωσιάζει η ανοικτή κουζίνα γύρω από την οποία απλώνονται τα τραπέζια, κάτω από ένα δάσος από φωτιστικά φαναράκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 35-40€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί.

Nonna
Κακουργοδικείου 6, Μοναστηράκι, τηλ.: 213 0320321

Για την υπέροχη ζακυνθινιά νόνα (δηλαδή γιαγιά) που μαγειρεύει εδώ και λίγο καιρό τις νοστιμιές της στου Ψυρρή, σας τα ξαναείπαμε πρόσφατα: Μας σερβίρει λαχταριστές σπιτικές γεύσεις σαν το μοσχαράκι με πράσα, τις βελουτέ σούπες με λαχανικά, το κοτόπουλο με τα αμπελοφάσουλα και τα ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο, σε έναν χώρο που ευωδιάζει νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια. Ρετρό καρέκλες και καναπέδες από τα ‘50s και τα ‘60s, φερ φορζέ τραπεζάκια κοντά στις μεγάλες τζαμαρίες και σερβίτσια σαν αυτά που όλοι είχαμε στα σπίτια μας τη δεκαετία του ’80. Ο δε λογαριασμός δεν ξεπερνά με τίποτα τα 10-15€ το άτομο, με μπυρίτσα ή κρασί.

Γάιδαρος
Σκουφά 47-49, Κολωνάκι

Είναι ταυτόχρονα ένα χαριτωμένο εστιατόριο, με μικρό μενού για φαγητό, είναι και εμπνευσμένο cocktail bar, που «κάνει παιχνίδι» με ελληνικά αποστάγματα όπως η μαστίχα. Είναι, με δυο λόγια, ένα all day food bar, που μας σερβίρει με την ίδια ευκολία πένες με κιμά από χωριάτικο λουκάνικο, σάντουιτς με καπνιστή πέστροφα και μαγιονέζα πορτοκαλιού και στριφτάδια με σάλτσα φέτας και σπανάκι. Όπως θα μαντέψατε, στηρίζει το μενού του στα ελληνικά προϊόντα και τις τοπικές γεύσεις. Οι δε τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-12€ το άτομο –εκτός αν πιείτε και ένα κοκτέιλ, οπότε και θα ανέβουν λίγο, στα 15-17€. 

L’ Ahuri 
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Περιστέρι, τηλ.: 210 5729888

Πώς συνδυάζεις πέντε διαφορετικές κουζίνες μεταξύ τους, αν αυτές είναι τόσο διαφορετικές όσο η ελληνική, η πολίτικη, η μεξικάνικη, η αμερικάνικη και η ιταλική; Απλό: Αφιερώνεις μία ξεχωριστή γωνιά σε καθεμία εξ αυτών, και χωρίζεις τον κατάλογο σε πέντε τμήματα (τα οποία ονομάζεις ευφάνταστα, Viva Mexico, Mangiare Italiano, Άρωμα Ελλάδας, The Amarican Flavor και Από την Πόλη Έρχομαι). Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα άκρως χαριτωμένο, και νοστιμότατο… Ahuri, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι ξεκινώντας με ταμπουλέ και σουτζούκι, περνώντας σε φτερούγες κοτόπουλου και ζουμερά Burgers, για να κάνουμε μετά μια στάση στο πηλιορείτικο σπετζοφάι πριν σβήσουμε με μια λαχταριστή pannacota το κάψιμο από τις πικάντικες φαχίτας. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στο τέλος στα 17-20€ το άτομο, με τις ανάλογες μπύρες ή μερικά ποτηράκια κρασί. 

Artisanal Lounge & Gardens 
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ.: 6936144744

Ένα γαλλικό εστιατόριο ήρθε να εμπλουτίσει γευστικά την –ούτως ή άλλως πλούσια– εστιατορική πιάτσα της Κηφισιάς. «Παιδί» των Φώτη Σεργουλόπουλου, Βαγγέλη Γερασίμου και Κώστα Σκουλαρικάκη (των δημιουργών, δηλαδή, του γκαζιώτικου Shamone) το εντυπωσιακό Artisanal μας σερβίρει, σε ένα θεατρικό σκηνικό, δημιουργίες της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας, όπως μοσχαρίσιο κότσι μπουργκινιόν με καλαμπόκι και μανιτάρια, flank steak από Black Angus με τριπλομαγειρεμένες πατάτες και τσιπς σκόρδου και βελουτέ από σπανάκι με ντόνατ πατάτας, αυγό ποσέ και τρούφα. Highlight το τζάκι που ζεσταίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά τον χώρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, χωρίς το κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v