10 νόστιμες στάσεις γύρω από το Σύνταγμα

Πρωινό και brunch, πεντανόστιμα burgers ή ζυμαρικά-to-go, μπυραρίες, χορτοφαγικά στέκια και ανατολίτικες γεύσεις σε 10 διευθύνσεις, ακριβώς στην καρδιά της Αθήνας.
10 νόστιμες στάσεις γύρω από το Σύνταγμα
του Γιώργου Κόκουβα

Είστε στο κέντρο της Αθήνας για ψώνια ή στο Σύνταγμα για δουλειές και συνειδητοποιείτε ότι το στομάχι σας γουργουρίζει; Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά για να χορτάσετε. Είτε θέλετε κάτι γρήγορο και νόστιμο για να πάρετε δυνάμεις, είτε κάτι πιο παρεΐστικο, πιο μαμαδίστικο, ή πιο multi-ethnic, έχουμε τις διευθύνσεις που θα σας χορτάσουν, σε απόσταση λίγων βημάτων από τη γειτονιά του Άγνωστου Στρατιώτη.

Γεύσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο 

Αβοκάντο 
Νίκης 30, τηλ: 2103237878

Το αγαπημένο spot των χορτοφάγων της πόλης μας έχει κερδίσει με τα πεντανόστιμα, χορταστικά του πιάτα – ακόμη κι αν δεν είστε vegetarians, δεν θα νιώσετε καθόλου την έλλειψη του κρέατος. Στον όμορφο, ζεν χώρο του με τους πράσινους τοίχους θα δοκιμάσετε γεύσεις ανατολίτικες αλλά και ελληνικές, από φαλάφελ με ταμπουλέ μέχρι ελληνική σαλάτα, από ινδικές σούπες με φασόλια μέχρι «μακροβιοτικά» πιάτα με ρύζι ή noodles και από veggie paella χωρίς γλουτένη μέχρι pizza ή burger για vegans. Μην παραλείψετε να τα συνοδεύσετε με κάποιο από τα δυναμωτικά smoothies όπως το protein shake ή το avocado dream με αβοκάντο, καρύδα, μέλι και γάλα. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Koi 
Νίκης 15, Σύνταγμα, τηλ: 210 3211099

Σε μια γειτονιά που φημίζεται για τα στέκια της γευστικής Άπω Ανατολής, το Koi αποτελεί τον τελευταίο χρόνο την οικονομικότερη ίσως επιλογή για να δοκιμάσουμε σούσι στην Αθήνα. Εδώ θα βρείτε maki rolls με σολομό, τόνο, σπαράγγι ή αβοκάντο (από 2,50€), koi rolls με ιδιαίτερους συνδυασμούς όπως λαυράκι με αβοκάντο, αγγούρι και καυτερή σως (από 4,50€), sashimi σολομού ή τόνου (από 5€), ξιδάτα nigiri ρυζιού, αλλά και χορταστικά «combos» επιλογής 18 κομματιών koi ή maki με 12€. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ΄άτομο 

Athens Beer 
Νίκης 20, τηλ: 2103210790

Φωτεινός χώρος μοντέρνας μπυραρίας, φιλική ατμόσφαιρα για όλες τις ώρες, μπύρες κάθε είδους, lager, pilsner, ale, weiss, κόκκινες, μαύρες, μοναστηριακές, φρουτώδεις ή χωρίς αλκοόλ, ικανοποιητική λίστα κρασιών και κλασικές γεύσεις όπως γεμιστό μπιφτέκι, σνίτσελ, χοιρινό κότσι με λαχανικά, λουκάνικα και νόστιμη πατατοσαλάτα συνθέτουν το σκηνικό της Athens Beer, της μπυραρίας που αποτελεί μία από τις σχετικά πρόσφατες αφίξεις στη γειτονιά του Συντάγματος. Υπολογίστε περί τα 18-20€ για χορταστικό γεύμα με την απαραίτητη μπύρα. 

Τζίτζικας και Μέρμηγκας 
Μητροπόλεως 12-14, τηλ: 2103247607

Η οικειότητα του χώρου στο δημοφιλές ύφος του μοντέρνου παντοπωλείου με νοσταλγικές πινελιές, μας ανοίγει την όρεξη για να δοκιμάσουμε την ελληνική κουζίνα με δημιουργικά twists που προτείνει ο «Τζίτζικας» του Συντάγματος. Δοκιμάστε ψιλοκομμένο χοιρινό με κυπριακή πίτα, λαχταριστούς ντοματοκεφτέδες και πιάτα βασισμένα σε ελληνικά προϊόντα όπως η γραβιέρα Νάξου, η φάβα από το Δίλοφο, το παστό Μάνης, το μαστέλο Χίου και τα μύδια από την Πιερία. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο μαζί με χύμα κρασί.

Brunch και aperitivo στην καρδιά της Αθήνας 

Kiki de Grece 
Ηπίτου και Βουλής 38, τηλ: 2103211279

Τη νόστιμη και οικονομικότατη συνήθεια του ιταλικού απεριτίβο συστήνει στο αθηναϊκό κέντρο το ατμοσφαιρικό wine bar στον όμορφο πεζόδρομο της Ηπίτου. Εδώ κάθε Τετάρτη απόγευμα (από τις 19.00) ταξιδεύουμε σε ελληνικούς αμπελώνες, δοκιμάζουμε εκλεκτά κρασιά και τα συνδυάζουμε με τσιμπολόγημα από τον μπουφέ της Κικής, με γεύσεις που ταιριάζουν κάθε φορά στο κρασί της εβδομάδας, μόλις με 5€. 

Hip Café 
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ: 2130154698

Με μίνιμαλ διακόσμηση σε λευκούς τόνους και ατμόσφαιρα που μας ηρεμεί, το Hip μας σερβίρει υπέροχο γλυκό πρωινό και brunch καθημερινά –δοκιμάστε τα pancakes με μπανάνα και σοκολάτα και τις εξαιρετικές ομελέτες. Από το μεσημέρι και μετά, μπορείτε να απολαύσετε ελαφριές σαλάτες, σάντουιτς και ζεστές ciabattas, χειροποίητα ζυμαρικά και burgers ή πιάτα κρεατικών και ψαριών. Υπολογίστε περί τα 5-6€ για κάθε επιλογή πρωινού και περί τα 20€ για πλήρες γεύμα.

Γρήγορα και νόστιμα 

Cadillac Burgers 
Βουλής 44α, τηλ: 2103255240

Παρ’ ότι ιδανικό για φαγητό «στα γρήγορα», οι άνθρωποι πίσω από τα Cadillac Burgers έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα προσεγμένο και φιλικό χώρο, με θέσεις για να απολαύσετε τα χειροποίητα burgers τους έξω από το κατάστημα. Τα λαχταριστά burgers ετοιμάζονται μπροστά σας - μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πατάτες με σως και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ή και το χορτοφαγικό burger λαχανικών αν είστε vegetarians. Θα χορτάσετε εγγυημένα με λιγότερα από 5€. 

Kamaronia 
Όθωνος 10, τηλ: 2103251623

Η στρατηγική τοποθεσία όπου κάποτε παίρναμε πακέτο καφέ από τα Costa πλέον μας προκαλεί να πάρουμε πακέτο πεντανόστιμα ζυμαρικά και σάντουιτς. Στα Kamaronia, επιλέγουμε ζυμαρικά (σπαγγέτι, πέννες, τρίχρωμες πέννες, ολικής άλεσης, λιγκουίνι, fusilli), τυρί (μείγμα σκληρών τυριών, φέτα, μανούρι, μυζήθρα, μοτσαρέλα) και στη συνέχεια τη σάλτσα. Αν δεν θέλετε ζυμαρικά, μπορείτε να στραφείτε στα burger-rolla (το two barrels με δύο μπιφτέκια, μπέικον, διπλό τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια και ψωμάκι bun με σπιτικά τσιπς είναι εγγύηση) ή τα XL Panini που πήραν το όνομά τους από το Χ-95, το λεωφορείο του αεροδρομίου που έχει την αφετηρία του ακριβώς μπροστά στα Kamaronia. Τα ζυμαρικά κυμαίνονται στα 4-6€ και τα σάντουιτς και τα burgers στα 5-8€. 

Paul 
Πανεπιστημίου 10, τηλ: 210 3632352

Δύο βήματα από το Σύνταγμα, στην αρχή της Πανεπιστημίου, τηλεμεταφερόμαστε κατευθείαν στο Παρίσι, χάρη στην boulangerie Paul, που προσφέρει φρεσκοψημένες γαλλικές μπαγκέτες, λαχταριστά κρουασάν, κις, υπέροχα μακαρόν, εκλέρ με κρέμα-σαντιγύ καρύδας ή λεμόνι και – αγαπημένη απόλαυση τους χειμωνιάτικους μήνες- φλαμανδικά ψωμάκια (pains flamands) με κολοκυθόσπορο, σταφίδες ή έμενταλ. 

La Greche 
Μητροπόλεως 16

Το La Greche μας κάνει να μην αποχωριζόμαστε το παγωτό ούτε τον χειμώνα, και γίνεται ένα από τα γευστικά «μυστικά» του κέντρου που ειδικεύεται στο χειροποίητο παγωτό με πρώτες ύλες από την μεσογειακή γη. Αργίτικα λεμόνια, πορτοκάλια Λακωνίας, καλαματιανά σύκα, κορινθιακή σταφίδα, φιστίκια από τη Σικελία και κρητικό τυρί επιστρατεύονται για να δημιουργηθούν οι θεϊκές γεύσεις. Πολύ ιδιαίτερες γεύσεις είναι αυτές του lemon pie/carrot cake, αλλά και η σοκολάτα με δαμάσκηνο και ρούμι – για ένα μεσαίο κυπελλάκι με δύο γεύσεις υπολογίστε περί τα 3€. Θα βρείτε επίσης πρωινό αλα siciliana (μπάλες παγωτού μέσα σε μπριός).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v