Πού να φάω απολαυστικό πρωινό στην Αθήνα

Παραδοσιακές γεύσεις με φόντο την Ακρόπολη, λαχταριστές τηγανίτες με μέλι, καφές με ζεστό κρουασάν και ομελέτες: Δείτε τα αγαπημένα μας μέρη για πρωινό στην Αθήνα.
Πού να φάω απολαυστικό πρωινό στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ήταν, είναι και θα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Μόνο που αυτό, ως γνήσιοι μεσογειακοί τύποι, προτιμούμε να το ξεχνάμε τις καθημερινές, «ξεπετώντας» το με έναν καφέ και ένα κριτσίνι καθώς ντυνόμαστε, και το θυμόμαστε μόνο τις Κυριακές, όταν το breakfast καταλήγει σε μαραθώνιο brunch, που ναι μεν έχει γίνει τάση στην πόλη, αλλά εδώ που τα λέμε, τις υπόλοιπες ημέρες χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια από όση τις Κυριακές.

Σε περίπτωση που η προετοιμασία του πρωινού δεν είναι και η καλύτερη σας, λοιπόν, αυτή την ενέργεια θα σας τη δώσει το πρωινό που σερβίρουν 6 αθηναϊκά café, στις πιο απολαυστικές του εκδοχές, για να ξεκινήσετε όχι μόνο τις Κυριακές αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημέρα σας με τον νοστιμότερο τρόπο. 

Handlebar 
Μελανθίου 8, Ψυρρή, τηλ: 2114093002
Το μικρό, χαριτωμένο μαγαζάκι που έγινε το αγαπημένο στέκι των ποδηλατών –και όχι μόνο- της πόλης σερβίρει νοστιμιές από τις 10.00 το πρωί. Στα αγαπημένα μας εδέσματα για πρωινούς τύπους συγκαταλέγονται οι νοστιμότατες σούπες ημέρας, τα bagel με καπνιστό σολομό και cream cheese ή με ψημένο καβουρμά και μουστάρδα μελιού, τα αυγά στην scrambled εκδοχή τους με σολομό και muffin ή στην ποσέ εκδοχή τους με αγγλικό ζαμπόν, hollandaise σος και muffin. Θα βρείτε επίσης αυγόφετες με φρέσκα φρούτα, γιαούρτι με μέλι και ζεστά βουτυρωμένα crumpets. Τα απολαμβάνετε στα υπαίθρια τραπεζάκια του ήσυχου πεζόδρομου και… την βγάζετε οικονομικά, αφού τα αυγά ξεκινούν από 1,5€ και τα bagels από 4,50€. 

Hip Café 
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ: 2130154698

Μπορεί να έγινε γνωστό για το κυριακάτικο brunch του, αλλά το Hip Café, μια ανάσα από το Σύνταγμα, σερβίρει απολαυστικό πρωινό καθημερινά, στον όμορφο, minimal χώρο του. Μαζί με τον καφέ σας, παραγγείλτε το «sweet breakfast» που περιλαμβάνει γιαούρτι με δημητριακά, φρούτα εποχής και μέλι (5,90€), ζεστό κουάκερ με μπανάνα, σταφίδες, ξερό σύκο, μέλι και κανέλα (5,30€) και ζεστά ψωμάκια με σπιτική μαρμελάδα, μέλι και βούτυρο (6,50€). Τα αυγά σερβίρονται με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, από απλό ασπράδι (1€) μέχρι benedict, scrambled, ποσέ και ανάμικτες ομελέτες. Μη χάσετε τα υπέροχα pancakes του Hip με μπανάνα και maple syrup, με ζάχαρη ή με κομμάτια σοκολάτας (από 5€). 

Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ: 2109000900

Καθημερινά ως τις 12 το μεσημέρι, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου γεμίζει ελληνικές μυρωδιές, καθώς στην κουζίνα του όμορφου café του, στην ταράτσα με την υπέροχη θέα προς τον Παρθενώνα, ετοιμάζεται παραδοσιακό πρωινό για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες του. Παίρνουμε θέση λοιπόν στην όμορφη βεράντα και απολαμβάνουμε φρέσκο γάλα με βρώμη και σταφίδα από την Κόρινθο, σπιτικές μαρμελάδες με φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι, ζεστό κουλούρι Θεσσαλονίκης με γραβιέρα Νάξου, αυγά με σύγκλινο, γαλατόπιτα και τραχανά με φέτα ή στραπατσάδα με προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας. Για καφέ και μια χορταστική επιλογή από τις παραπάνω λιχουδιές υπολογίστε περί τα 6-8€ κατ’ άτομο. 

Nice’n’easy 
Ομήρου 60 και Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ: 210 3617201

Η κινηματογραφική διάθεση (τα πιάτα του μενού βαφτίζονται από κινηματογραφικούς ήρωες, οι οποίοι κρυφοκοιτάζουν από το κολλάζ στους τοίχους) συναντά την φιλοσοφία του υγιεινού φαγητού (τα περισσότερα προϊόντα είναι βιολογικά): Το κολωνακιώτικο στέκι προτείνει πρωινό μενού από τις 10.00 ως τις 14.00, που περιλαμβάνει French toast (τοστ από ψωμί hala με λεπτές φέτες πράσινου μήλου, αφράτη κρέμα και μέλι ή maple syrup), pancakes ολικής άλεσης με φρούτα του δάσους, ομελέτες, αυγά benedict και πικάντικα «αυγά του γελαδάρη» σε τορτίγια με αβοκάντο και κόκκινα φασόλια. Τα πιάτα του πρωινού κυμαίνονται από 5,50 ως 7,50€. Συνοδεύστε τα με κάποιο από τα δυναμωτικά φρουτο-milkshakes ή τους φρέσκους χυμούς στους οποίους μπορείτε να προσθέσετε υλικά όπως σπιρουλίνα, τζίντζερ, πρωτεΐνη και φρέσκο ρόδι. 

Ιt Restaurant 
Σκουφά 29, Κολωνάκι, τηλ: 2103635773

Ανανεωμένος, «σπιτικός» και ιδιαίτερα feelgood χώρος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με καφέ και πρωινό στο αθηναϊκό κέντρο, το «It» αρχικά μας δίνει ενέργεια με τα ροφήματά του, όπως τον good day juice με αχλάδι, μπανάνα και πορτοκάλι, το spicy apple με μήλο, μπανάνα, κανέλα και τζίντζερ και το ιδιαίτερο monkey business smoothie με μήλο μπανάνα και φυστικοβούτυρο. Σερβίρεται επίσης βιολογικός καφές φίλτρου άμεσης απόσταξης, αλλά και iced latte, ιδανική πρόταση όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Όσο για το φαγητό, θα βρείτε φρεσκοψημένα κρουασάν και αρτοσκευάσματα, φρέσκες σαλάτες, μπριός με μανούρι, μπαγκετάκια με ζαμπόν, wraps γαλοπούλας, σάντουιτς με διάφορα υλικά και στις μίνι εκδοχές τους (από 1,50€), brownies, scones κανέλας και κέικ ημέρας, με σοκολάτα ή λεμόνι. 

Ανθός Γεύσεων 
Ευαγγελιστρίας 96, Καλλιθέα, τηλ: 2130271631

Άνοιξε τις πόρτες του τον τελευταίο χρόνο, με τον γνωστό από τα τηλεοπτικά δρώμενα σεφ Γιώργο Γεράρδο στο τιμόνι και έναν ρετρό, κομψότατο χώρο όπου σερβίρει νόστιμο φαγητό καθημερινά. Ο Ανθός των Γεύσεων, όμως, πέρα από τα νοστιμότατα μαγειρευτά που σερβίρει τα βράδια, φροντίζει να μας ταΐσει και τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής με γευστικές, σπιτικές ιδέες: Από τις 11.00 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι βρίσκουμε λιχουδιές όπως φρέσκες μπάρες δημητριακών με μέλι, καρύδια και ξερά σύκα, λαχταριστές σούπες ημέρας, αλλά κυρίως τις πεντανόστιμες τηγανίτες του Ανθού, με γεύσεις όπως μέλι με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, σοκολάτα με καρύδα, maple syrup με μπέικον ή φράουλες με σαντιγύ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v