Κεμπαμπτζίδικα: Η Αθήνα της Ανατολής

Το καλύτερο κεμπάπ σε Πειραιά, Νέα Σμύρνη, Γκάζι, Χαλάνδρι και Δροσιά: Δείτε τις πιο μυστικές ανατολίτικες γωνιές της Αθήνας.
Κεμπαμπτζίδικα: Η Αθήνα της Ανατολής
του Γιώργου Κόκουβα

Πού θα δοκιμάσετε το πιο ελαφρύ κεμπάπ της Αθήνας; Ποιος είναι ο κυρ Αρίστος για τα τυλιχτά του οποίου όλη η πόλη κατηφορίζει προς το Παλαιό Φάληρο; Σε ποια γωνιά της πόλης θα βρείτε τυλιχτό με σουτζούκι ή παστουρμά και πού «κρύβεται» το πιο βελούδινο γιαουρτλού; Ψάχνουμε τα καλύτερα κεμπαπτζίδικα της Αθήνας και βρίσκουμε την «ψυχή» της ανατολίτικης κουζίνας στις παρακάτω διευθύνσεις. 

Κυρ-Αρίστος 
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109822320
Ένας χώρος βγαλμένος από την δεκαετία του ’60 άνοιξε πριν λίγους μήνες τις πόρτες του στο Παλαιό Φάληρο και ήδη έχει γίνει κοινό μυστικό για όλους τους Αθηναίους που κάνουν ουρές για ένα τυλιχτό. Παραδόξως, αυτό δεν αργεί καθόλου να βρεθεί στα χέρια ή στο πιάτο μας, αφού η εξυπηρέτηση είναι πολύ γρήγορη. Η ανεπιτήδευτη ανατολίτικη ατμόσφαιρα και οι «παλιακές» επιγραφές (το μαγαζί αυτοσυστήνεται ως «κεμπαμπτζίδικον – πρωτοφανής ποιότις εδεσμάτων») σου ανοίγουν την όρεξη για μερακλίδικο κεμπάπ, το οποίο σερβίρεται τυλιχτό, χωρίς τηγανητές πατάτες, αλλά με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Από τις μερίδες ξεχωρίζει το κασερλί κεμπάπ με λιωμένο τυρί και κόκκινη σάλτσα – σημειώστε ότι σερβίρονται και μισές μερίδες σε τιμές περί τα 4-5€. Αν αποφασίσετε να καθίσετε σε κάποιο από τα τραπεζάκια, αξίζει να δοκιμάσετε την ποικιλία του Κυρ Αρίστου για να πάρετε γεύση και από τις υπόλοιπες κρεατολιχουδιές ή τον παστουρμά και να δοκιμάσετε τα λαχταριστά ανατολίτικα γλυκά για το κλείσιμο, όπως το υπέροχο εκμέκ. 

Μπαρμπαδήμος 
Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109347600

(φωτο: foursquare)
Το σις και το γιαουρτλού κεμπάπ «λυγίζει» ακόμη και τους πιο δύσκολους στο φαγητό, το κοτόπουλο με την πάπρικα είναι πειρασμός και τα τυλιχτά είναι “must” ακόμη κι αν επιλέξετε να καθίσετε για να φάτε στον λιτό χώρο του ή στο πεζοδρόμιο αντί να πάρετε πακέτο: Κι αυτό γιατί ο Μπαρμπαδήμος πρωτοτυπεί προσθέτοντας μέσα στη λαχταριστή πίτα με το κεμπάπ, το σουτζούκι ή τον παστουρμά (που εδώ τον αποκαλούν «μπαστουρμά» και υπάρχει και στην αυθεντική εκδοχή του με κρέας καμήλας), δροσερή φέτα. Δοκιμάστε να τα συνοδεύσετε με μελιτζάνες και γιαούρτι ή με τον πεντανόστιμο συνδυασμό αυγά-πατάτες-σουτζούκι. Για κεμπάπ με ορεκτικά και κρασάκι υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Tomas 
Σαρκουδίνου 43, Νέος Κόσμος, 210 9015981
Το κεμπάπ του Τόμας έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου στη συνείδηση των φίλων των ανατολίτικων γεύσεων, που καταφθάνουν σε αυτό το κρυμμένο «διαμαντάκι» του Νέου Κόσμου μόνο και μόνο για να απολαύσουν το έδεσμα που ετοιμάζει ο Αρμένιος στην καταγωγή Τόμας από μοσχάρι ή κοτόπουλου. Όπως προστάζει η αρμένικη παράδοση, οι τηγανητές πατάτες και τα εξελληνισμένα συνοδευτικά απουσιάζουν, κι έτσι απολαμβάνουμε ατόφια τη γεύση ενός τυλιχτού με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και σος γιαουρτιού ή τις λαχταριστές μερίδες γιαουρτλού (τέσσερις σούβλες κεμπάπ) ή μια μερίδα κοτόπουλο σις ταούλ που μαρινάρεται επί δύο ημέρες. Σημειώστε πως μιλάμε για ένα από τα πιο ελαφριά κεμπάπ της πόλης, μιας και αντί για λίπος, ο Τόμας κάνει αλχημείες με λαχανικά για ζουμερό αποτέλεσμα. Το τυλιχτό στοιχίζει 1,90€ και οι μερίδες περί τα 7-8€.

Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972340342

Με θέα τις ράγες του τρένου στον Κεραμεικό, ο Νέζος στρώνει τα τραπεζάκια του και τα γεμίζει με κρεατικά αποκλειστικά από την Θράκη, από όπου και κατέφτασε στο Γκάζι πολύ πριν την «άνοδό» του. Στα κυρίως πιάτα του περιλαμβάνονται αποκλειστικά κεμπάπ και μπριζολάκια: Το μεν κεμπάπ είναι μερακλίδικο και ζουμερό, όπως πρέπει, τα δε μπριζολάκια είναι εξαιρετικά λεπτοκομμένα. Συνοδεύστε τα με ωραιότατη «σαλάτα του τσοπάνη», ήτοι πικάντικη σέρβικη σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά και τραγανές ροδέλες πατάτας – ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 12€ κατ’ άτομο, χύμα κρασιού περιλαμβανομένου. 

Kebab Αγοραστός 
Πλ. Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6617353

Οι γκουρμέ γεύσεις που εμπνεύστηκε ο σεφ Δημήτρης Αγοραστός απέκτησαν σαφή προσανατολισμό προς την πολίτικη κουζίνα, και τα κεμπάπ έκαναν «κατάληψη» στο μενού του όμορφου εστιατορίου στην πλατεία Χαλανδρίου: Γιαουρτλού, άδανα, σις, φυστικλί, πατλιτζάν κεμπάπ έρχονται λαχταριστά και όχι υπερβολικά «βαριά», ενώ τα συνοδεύουν λαχματζούν, πατάτες με λιωμένο τυρί και πικάντικη τυροκαυτερή. Υπάρχει επίσης καθημερινά επιλογή από μερικά μαγειρευτά – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Γεύσεις από την Πόλη 
Στρ. Πετρίτη 5, Δροσιά, τηλ: 210 8133901, 8133905

Αφράτες πιτούλες πασπαλισμένες με πάπρικα, ελαφρύ και μυρωδάτο κεμπάπ, βελούδινο γιαούρτι που ισορροπεί τέλεια με την κόκκινη σάλτσα: Αυτό είναι το εξαιρετικό γιαουρτλού κεμπάπ που σερβίρουν οι «Γεύσεις από την Πόλη» στην πλατεία της Δροσιάς. Στον όμορφο, κατάλευκο χώρο του εστιατορίου, δοκιμάζουμε επίσης μερίδα αυθεντικού πολίτικου κεμπάπ με τρεις σούβλες, πίτες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, και ψητή ντομάτα και πιπεριά. Στα πιάτα ημέρας επίσης εναλλάσσονται συχνά τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με το γενναιόδωρο τας κεμπάπ – συνδυάστε τα με παστουρμαλί, πίτα Καισαρείας ή μελιτζάνα ψητή με καρύδι. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v