Γεύσεις από όλη την Ελλάδα σε 7 αθηναϊκές γωνιές

Μεζέδες από τη Θεσσαλία, νοστιμιές από τη Μάνη, κεμπάπ από το Αγρίνιο και γεύσεις από 6 εστιατόρια που φέρνουν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στην Αθήνα.
Γεύσεις από όλη την Ελλάδα σε 7 αθηναϊκές γωνιές
του Γιώργου Κόκουβα

Γεύση από τη Μάνη στην Ακρόπολη και από την Καλαμάτα στον Χολαργό. Τσιπουρομεζέδες απ’ τον Βόλο στου Ψυρρή. Γεύση από θεσσαλική παράδοση στον Βοτανικό και κρεατοφαγία στους Αμπελόκηπους α λα… αιτωλοακαρνανικά.

Μπορεί η νησιωτική κουζίνα να έχει εδραιωθεί για τα καλά στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας - τα κρητικά εστιατόρια μετρούνται πια σε εκατοντάδες (δείτε εδώ τα αγαπημένα μας) ενώ το υπόλοιπο Αιγαίο λάμπει διά των συνταγών του, από τη Λέσβο μέχρι την Τζια και από την Χίο ως τη Σαντορίνη. Τι γίνεται όμως με την υπόλοιπη χώρα; Αναζητάμε την πλούσια γευστική παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Αθήνα και ανακαλύπτουμε έξι νόστιμες γωνιές που μας ταΐζουν με εδέσματα… από άλλο τόπο.

*Γεύση από Μάνη, στο Μάνη Μάνη 
(Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ: 2109218180)

Σε ένα γοητευτικό διώροφο νεοκλασικό στο Κουκάκι, ολόλευκα τραπέζια απλώνονται στις όμορφες ψηλοτάβανες αίθουσες, ενώ στα πιάτα καταφθάνουν μανιάτικες νοστιμιές με πρώτες ύλες που παραλαμβάνονται καθημερινά από την Πελοπόννησο, αλλά και πιο δημιουργικοί πειραματισμοί πάνω στην ελληνική κουζίνα. Δοκιμάστε αρνάκι γάλακτος με άγρια χόρτα, μοσχάρι γάλακτος με κριθαρότο σε σάλτσα λαχανικών, λουκάνικο με πορτοκάλι και σύγκλινο από την Αρεόπολη και «τσουχτές» (μακαρούνες) με καβουρντισμένη μυζήθρα και αυγό. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο και σημειώστε ότι κάθε μεσημέρι μπορείτε να επιλέξετε και μισές μερίδες.

*Γεύση από Βόλο, στο Βολιώτικο τσιπουράδικο
(Λεπενιώτου 1, Ψυρρή, τηλ: 2103223691) 

Στην καρδιά της πόλης, στην γωνία του πεζόδρομου που συναντά την Ερμού στα όρια Ψυρρή και Μοναστηρακίου, μπορείτε να ζήσετε αυθεντικό φαγοπότι α λα… βολιώτικα. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα: Καραφάκια με τσίπουρο και βολιώτικοι μεζέδες να καταφθάνουν μαζί με καθένα από αυτά. Φυσικά, θα βρείτε και άλλες επιλογές για κυρίως πιάτα, τα οποία ετοιμάζει ο μάγειρας από τον Βόλο, Μιχάλης Τσιάντος, ενώ η ατμόσφαιρα του γλεντιού ολοκληρώνεται με την ζωντανή ελληνική μουσική που κινείται σε ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά μονοπάτια – από Πέμπτη ως Κυριακή. Υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.

*Γεύση από Μεσσηνία, στο ΘάΜα 
(Μεσογείων 242, Χολαργός, τηλ: 2110139951)

Η Πελοπόννησος έχει άλλον ένα άξιο εκπρόσωπό της στην Αθήνα. Το εστιατόριο ΘάΜα πλημμυρίζει τον Χολαργό μυρωδιές από τη Μεσσηνία και την κουζίνα της, όπως τα πιτάκια με σύγκλινο, το πετιμέζι, το καλαματιανό λουκάνικο με πορτοκάλι, τα χειροποίητα χυλοπιτάκια Φιλιατρών που συνοδεύουν τον κόκορα ή η μεσσηνιακή σαλάτα με πορτοκάλι, ταλαγάνι και κορωνέικο ελαιόλαδο. Καθίστε στον όμορφα διακοσμημένο χώρο με τις μεγάλες τζαμαρίες ή στην πράσινη αυλή, συνοδεύστε τις γεύσεις με κρασί από τον Μοριά και υπολογίστε περί τα 20-25€.

*Γεύση από Αιτωλοακαρνανία, στο «Αγρίνιο» 
(Σινώπης 18, Αμπελόκηποι, τηλ: 2107718384)

Παραμένει μία από τις ελάχιστες παραδοσιακές γωνιές γύρω από τον Πύργο των Αθηνών, κάνοντας ωραία αντίθεση με τον "ουρανοξύστη" της Αθήνας. Στην σκιά του πύργου, βρίσκεται αυτή η μικρή ψησταριά, που μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την διακόσμηση ή την άνεση του χώρου του – μια αίθουσα με ασπρισμένους τοίχους και αρκετά φολκλόρ διακοσμητικά – αλλά το καταφέρνει με την αυθεντική εμπειρία ενός μεσημεριανού στη λαδόκολλα, από τους πιο έμπειρες «μάστορες» στο κοκορέτσι και στο κοντοσούβλι: Αυτούς από το Αγρίνιο. Τρεις γενιές Αγρινιωτών συνεχίζουν την παράδοση στο στέκι που στους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστό και ως «η γωνιά του Μπάμπη». Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το φρυγαδέλι με τα αρνίσια μπόλια, τα κεφτεδάκια και το κεμπάπ. Λειτουργεί καθημερινές ως νωρίς το βραδάκι, ενώ τα σαββατοκύριακα η ψησταριά ξεκουράζεται.

*Γεύση από Θεσσαλία, στον Θεσσαλό
(Μελενίκου 3, Βοτανικός, τηλ: 6958189643)
Μεζεδοπωλείο από τα παλιά, οι «Θεσσαλοί» του Βοτανικού (που τελευταία έχουν γίνει... ένας, ήτοι "Ο Θεσσαλός") μπορεί να άλλαξαν εν μέρει διεύθυνση αλλά παρέμειναν πιστοί στις πρώτες ύλες από την θεσσαλική γη: Στον ανεπιτήδευτο χώρο του πίνουμε τσίπουρο από την Καρδίτσα, αναψυκτικά από τον Βόλο, κρεατομεζέδες και γαλακτοκομικά από τα Τρίκαλα και αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα καταφθάνουν στα τραπέζια. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και «χύμα», οι τιμές λογικές (περί τα 10€ κατ’ άτομο) και τα βράδια η ζωντανή μουσική με ρεμπέτικους ήχους συμπληρώνει το παρεΐστικο κλίμα.

*Γεύση από Μέτσοβο, στο Μουσικό Εστιατόριο «Το Μέτσοβο» 
Πλατεία Σταμάτας, τηλ: 2106218138

Κλασική παραδοσιακή ταβέρνα, αφορμή για μια μίνι… βόρεια εξόρμηση στην Αττική, το μουσικό εστιατόριο «Μέτσοβο» στην πλατεία της Σταμάτας στρώνει τα τραπέζια του στην «χωριάτικη» σάλα του και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές με πρωταγωνιστή το «καμάρι» του Μετσόβου, το τυρί μετσοβόνε. Δοκιμάστε το στην καπνιστή του μορφή ή ως συνοδεία στο κόντρα φιλέτο και για περισσότερη γεύση από Ήπειρο παραγγείλτε την παραδοσιακή χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο, το λουκάνικο Μετσόβου, την ομώνυμη σαλάτα και την σταβλίσια μπριζόλα Μετσόβου. Συνοδεύστε το με βαρελίσιο κοκκινέλι από (πού αλλού;) το Μέτσοβο και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Και για το κλείσιμο…
*Γεύση από Θεσσαλονίκη στην «Θεσσαλονίκη στου Ψυρρή»
(Πλατεία Ηρώων 1, Ψυρρή)
Τι άλλο θα μπορούσε να εκφράσει περισσότερο την «ψυχή» της θεσσαλονικιάς γεύσης από μία καλοψημένη μπουγάτσα; Στην καρδιά του Ψυρρή, η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται επάξια και μας δίνει την ιδανική επιλογή για πρωινό σνακ, διάλειμμα για μεσημεριανό τσιμπολόγημα ή ακόμη και μετά το ξενύχτι, με την αφράτη μπουγάτσα, την νόστιμη κρέμα και την σοκολάτα που περιχύνεται από πάνω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v