Street food: 8 διευθύνσεις για νόστιμο τσιμπολόγημα

Οκτώ γευστικές γωνιές στην Αθήνα μας δίνουν στο χέρι γρήγορα, εναλλακτικά και ποιοτικά εδέσματα, προκαλώντας μας να… απαρνηθούμε το σουβλάκι.
Street food: 8 διευθύνσεις για νόστιμο τσιμπολόγημα
του Γιώργου Κόκουβα

Καλό το σουβλάκι, καλά τα hot dogs από τις αγαπημένες μας καντίνες μετά το ξενύχτι, καλό και το πιτόγυρο τις ώρες της λιγούρας, αλλά η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν κάποια εναλλακτική για αυτές τις «δύσκολες» ώρες, όταν θέλεις κάτι γρήγορο από τον δρόμο γιατί δεν έχεις πολύ χρόνο για γεύμα, αλλά δεν θέλεις και πάλι «άλλο ένα απ’ όλα χωρίς κρεμμύδι».

Η νέα τάση, λοιπόν, στους γευστικούς δρόμους της Αθήνας, είναι τα εναλλακτικά ταχυφαγεία που ξεφυτρώνουν στην πόλη, προσφέροντάς μας την επιλογή για κάτι γρήγορο αλλά ποιοτικό και διαφορετικό. Όπως μαγειρευτό φαγητό σε street food εκδοχή. Ή νόστιμες μαμαδίσιες πίτες, σάντουιτς ψαριού και νοστιμότατα έθνικ εδέσματα, όπως churros και falafel. Σημειώστε διευθύνσεις… για ώρες ανάγκης.

Μελίλωτος Streating
Ιπποκράτους 22 και Ναυαρίνου, Κολωνάκι

(φωτό: foursquare)
Ο Μελίλωτος, το γνωστό εστιατόριο με τις σπιτικές μαγειρευτές γεύσεις του κέντρου, απέκτησε «αδερφάκι» στα σύνορα Εξαρχείων και Κολωνακίου, σε μια νόστιμη γωνιά που ονομάζεται «Μελίλωτος Streating», που προφανώς προκύπτει από το «street eating». Εδώ, το street food παντρεύεται επιτυχημένα με το μαγειρευτό φαγητό και μπορούμε να απολαύσουμε burger με παστράμι και πατάτες φούρνου, νόστιμα wraps και σάντουιτς με ελληνικά προϊόντα, σαλάτες αλλά και αχνιστά ριζότο ή μακαρονάδες, αν αποφασίσετε να καθίσετε στα τραπεζάκια του μικρού αλλά όμορφου χώρου. 

Οι Πίτες της Σοφίας 
Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2130700444
 
Από τις 7.30 το πρωί ως τις 23.00 το βράδυ, το Παλαιό Φάληρο μυρίζει παράδοση, χάρη στις παραδοσιακές πίτες που φτιάχνονται από τον πλάστη της κυρίας Σοφίας. Οι χειροποίητες αλμυρές και γλυκές πίτες πωλούνται με το κομμάτι, για street food στα γρήγορα, συνοδεία καφέ, ή και σε ολόκληρο ταψί (ψημένη ή και άψητη, για να την ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι όταν το θελήσετε). Δοκιμάστε κοτόπιτα του κηπουρού ή πρασόπιτα «Βάλια Κάλντα» και για κάτι πιο γλυκό, γαλατόπιτα και μπουγάτσα μήλο. Φυσικά, δεν λείπουν οι κλασικές χορτόπιτες, τυρόπιτες, κιμαδόπιτες και μανιταρόπιτες. 

Falafellas 
Αιόλου 55, τηλ: 2103239809

Στην καρδιά της Αθήνας, πολύ κοντά στην hot πιάτσα της Αγίας Ειρήνης, θα δοκιμάσετε εξαιρετικά φαλάφελ ή φρεσκοτηγανισμένους ρεβιθοκεφτέδες σε «τσεπούλες», συνοδεία όλων των απαραίτητων, όπως ταχίνι, μελιτζάνα, σος και λαχανικών. Οι vegetarians της πόλης θα το λατρέψουν, ενώ όσοι αγαπούν τις πιο καυτερές γεύσεις θα εκτιμήσουν την hot εκδοχή της σάλτσας. 

Hellenic Street Food 
Τριπτολέμου 42, Γκάζι, τηλ: 210 3452562

Από τα πρώτα ταχυφαγεία που πόνταραν στο ποιοτικό γρήγορο φαγητό, αυτή η καλαίσθητη γωνιά μια ανάσα από την πλατεία στο Γκάζι διαθέτει μόνο φρέσκα Π.Ο.Π. ελληνικά προϊόντα, με τα οποία δημιουργεί ζεστά και κρύα σάντουιτς, πίτες, τάρτες, πεϊνιρλί, γεμιστές πατάτες και μερικά μαγειρευτά ημέρας, τα οποία μπορείτε να τα απολαύσετε στον μικρό, minimal χώρο ή να τα πάρετε μαζί σας. Αν μείνετε και για γλυκό, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποια από τις εκδοχές χειροποίητης σοκολάτας.

Captain Fishάει
Εμμ. Μπενάκη 27-29, τηλ: 2103300035

Ο καπετάνιος Fishάει κατέφτασε πριν λίγους μήνες στα πέριξ του κέντρου για να μας μυήσει στην «γρήγορη ψαροφαγία». Είτε στο χέρι, είτε στους ξύλινους πάγκους του, θα δοκιμάσετε fast fish sandwich, ήτοι φρέσκο φιλέτο λαβράκι και σος ταρτάρ σε ψωμάκι, όπως το συνηθίζουν στον Βόσπορο, αλλά και φρέσκο ψάρι ή τηγανητά αφρόψαρα αν αποφασίσετε να καθίσετε. 

Loukumami 
Πανεπιστημίου 44, τηλ: 2103389733

Γευστική βόλτα στα όρθια σε τρεις χώρες κάνουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Loukumami στην Πανεπιστημίου. Η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία κρύβονται μέσα στους λουκουμάδες του, για να γνωρίσουμε τις εναλλακτικές του αγαπημένου μας εδέσματος και να χορτάσουμε τη λιγούρα μας. Τον ελληνικό λουκουμά, τον απολαμβάνουμε τραγανό, με μέλι και κανέλα, τον γαλλικό, που ονομάζεται beignet, τον απολαμβάνουμε αφράτο, με βελούδινη υφή και άχνη ζάχαρη (όπως στο Παρίσι) ή με κρέμα (όπως στη Νέα Ορλεάνη), ενώ τον ισπανικό, που ονομάζεται churro, τον γευόμαστε μακρόστενο και τραγανό, σε χάρτινο χωνάκι με ζάχαρη και κανέλα και επιλογές συνοδευτικών. 

Μελίαρτος 
Ερμού 65, Μοναστηράκι, τηλ: 2103237379

Η παράδοση ντύνεται με τις πιο καθαρές, industrial design γραμμές που έχουμε δει σε κατάστημα εδώ και καιρό, και οι παραδοσιακές πίτες, τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά και οι φρέσκες επιλογές σε κάθε γωνία του χώρου αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ποιοτικό snack break για κάθε ώρα της ημέρας. Το πρωί κατευθυνόμαστε στη γωνιά που ονομάζεται «Κουζινάκι», για φρέσκο πρωινό, ομελέτες και σάντουιτς για τον δρόμο, ενώ τις υπόλοιπες ώρες προτιμάμε το «Πιτοπωλείο» για τυρόπιτα Ρούμελης, σπανακόπιτα και… πίτα μπριάμ ή μουσακά. Δίπλα, από το «Γαλακτοπωλείο», προμηθευόμαστε κρέμες, ρυζόγαλο ή φρέσκο παγωτό για κάτι γλυκό για τον δρόμο. 

Ψαραnoid 
Σωκράτους 2, Χαλάνδρι, τηλ: 2106810135

Το αγγλικό street food συναντά τις ελληνικές πρώτες ύλες και το πρώτο fish’n’chips ταχυφαγείο της Αθήνας μας προτείνει γευστικές δοκιμές στο χέρι, όπως το κλασικό fish’n’chips, το fish burger, τα strips καλαμαριού και την ψαρόσουπα. Σε κάθε επιλογή, μπορείτε να προσθέσετε χειροποίητες σάλτσες, όπως την μυστική σος λαχανικών Picalilly ή την chilli ή ultra hot chilli εκδοχή της, την σκόρδο-μαγιονέζα-μουστάρδα, την σκορδαλιά, την σος αντζούγιας και την μουστάρδα-μέλι. Θα βρείτε επίσης wraps ψαριού και καλαμαριού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v