Κρητικά εστιατόρια στην Αθήνα: Απάκι και ξερό ψωμί

Ποιος φτιάχνει το καλύτερο γαμοπίλαφο στην Αθήνα; Πού θα ακούσετε live κρητική λύρα; Ένα crash test σε οκτώ αθηναϊκά εστιατόρια που μιλούν άπταιστα κρητικά.
Κρητικά εστιατόρια στην Αθήνα: Απάκι και ξερό ψωμί
της Ηρώς Κουνάδη

Οι τσικουδιές και τα ρακόμελα ρέουν άφθονα, οι πρώτες νότες της λύρας που ακούγονται –από τα ηχεία ή ζωντανά– ανεβάζουν το κέφι στη στιγμή και τα πρώτα μεζεδάκια μας κάνουν να ορκιζόμαστε ότι δεν υπάρχει καλύτερη κουζίνα στον κόσμο από την κρητική. Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια οι Αθηναίοι έμαθαν να τρώνε τους χοχλιούς μπουμπουριστούς, να ξεχωρίζουν το αντικριστό από το οφτό αρνάκι και να τρώνε τον ντάκο με ξινομυζήθρα και όχι φέτα.

Ιδού οι –κατά τη γνώμη μας– καλύτεροι εκπρόσωποι μιας κουζίνας που, μακράν του να αποτελεί μια ακόμη μόδα, ήρθε για να μείνει. 

Όξο Νου
Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3801778
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, μέχρι τη 1.00
Τιμές: 15-17€ το άτομο
Βρίσκεται στην προνομιακή γωνία όπου βρίσκαμε παλιότερα το Barbara’s Food Company, με τις μεγάλες του τζαμαρίες να επιτρέπουν το χάζι στην εναλλακτική περαντζάδα των Εξαρχείων και τα τραπεζάκια του να απλώνονται έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται χοχλιοί μπουμπουριστοί, αρνί τσιγαριαστό, κόκορας με χωριάτικες χυλοπίτες και ξηρό ανθότυρο, μπουρέκι Χανιώτικο με κολοκύθι και πατάτες, κρεατότουρτα, σύγκλινο, καλτσούνια, και φρέσκο σταμναγκάθι με ντομάτα και κάππαρη. Οι πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από την Κρήτη, και το αποτέλεσμα είναι απλά εξαιρετικό. Σημειώστε ότι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη έχει ζωντανή μουσική, με ρεμπέτικα και λαϊκά, από τις 21.30 και μετά. 

Πασιφάη 
Μ. Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός, τηλ.: 210 4944024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, μέχρι τη 1.30.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο

Είναι ένα από τα πιο ξακουστά κρητικά εστιατόρια στην Αθήνα, και όχι άδικα: Μετρά δεκατρία χρόνια ζωής, από τότε που η κρητική κουζίνα δεν ήταν ακόμα «μόδα», μέχρι σήμερα που στα τραπεζάκια του συναντάς κόσμο απ’ όλη την Αθήνα. Φιλοξενεί σταθερά βραδιές με ζωντανή κρητική μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο, και προτείνει κρητικές νοστιμιές συγκεντρωμένες σε έναν τεράστιο κατάλογο, για να μην ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Οι πρωτάρηδες, σημειώστε: καταπληκτικό απάκι, τσιγαριαστό αρνάκι, σαλάτα Πασιφάη με πρασινάδες, μανούρι, μέλι και καρύδια, και κρεατότουρτα γεμισμένη με μοσχαράκι βραστό, τυρί Μαλάκα (ναι, έτσι το λένε) και δυόσμο. 

Κούνδουρος 
Λεωφ. Κύπρου 79 & Σολωμού, Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5713546
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ
Τιμές: 25-30€ το άτομο

Ολόκληρο το όνομά του είναι «Κούνδουρος- Κρητικές Μαγεργιές», και το τιμά επάξια, με άριστες πρώτες ύλες που φτάνουν απευθείας από τη Λεβεντογέννα, και αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το γαμοπίλαφο, που είναι πιθανότατα από τα καλύτερα στην Αθήνα, τον ντάκο με ξινομυζήθρα αντί για φέτα (όπως επιβάλλει η κρητική παράδοση), το οφτό αρνάκι και το τσιγαριαστό ριφάκι. Οι τιμές είναι τσιμπημένες σε σχέση με άλλα εστιατόρια του είδους, το φαγητό όμως θα σας ανταμείψει. 

Τα Ρωμανάκια 
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6532278
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ
Τιμές: 20-25€ το άτομο

Τα Ρωμανάκια είναι δύο αδέρφια από την Κρήτη, ο Μανώλης και ο Κώστας Ρωμανάκης, που έστησαν στην Αγία Παρασκευή αυτό το γλυκύτατο ταβερνάκι που ευωδιάζει μυρωδιές από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Στον ζεστό εσωτερικό χώρο κυριαρχεί το ξύλο, ενώ τις ηλιόλουστες μέρες απλώνει και τραπεζάκια στη μικρή πλατεΐτσα απέναντι. Στα highlights του μενού, που παρασκευάζεται με πρώτες ύλες απευθείας από την Κρήτη, ξεχωρίζουν οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, το γαμοπίλαφο, το εξαιρετικό απάκι, το οφτό αρνάκι με κυδωνάτες πατάτες, τα τσιγαριαστά χόρτα και το χοιρινό τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. 

Ανυφαντού των Γεύσεων 
Ιφιγενείας 7, Καματερό, τηλ.: 210 2315556
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο

Όμορφη αυλίτσα για τα καλοκαίρια και τα ηλιόλουστα μεσημέρια, πιο απλός χώρος στο εσωτερικό, που αφήνει τις γεύσεις να πρωταγωνιστήσουν. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Οπωσδήποτε αρνάκι οφτό, σαλάτα με σταμναγκάθι, καλτσούνια, απάκι, μαραθοπιτάκια, γεμιστούς κολοκυθανθούς με γιαούρτι, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές και αρνάκι αντικρυστό. Συνοδεύουμε με το δικό τους (δυνατό!) κρασί, ή με παραδοσιακή κρητική τσικουδιά.

Αρισμαρί
Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800808
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μόνο βράδυ, μέχρι τις 12.30. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και μεσημέρι. Τις Τρίτες είναι κλειστό.
Τιμές: περί τα 20€ το άτομο
Ωραίος, minimal χώρος με το λευκό τουβλάκι στους τοίχους να κυριαρχεί. Η κρητική κουζίνα εδώ παντρεύεται με μοντέρνες πινελιές, και το αποτέλεσμα έχει… απ’ όλα: Και χοιρινή τηγανιά με ρακόμελο, και μακαρονάδα με στάκα και απάκι, αλλά και απάκι σκέτο για τους λάτρεις των απλών γεύσεων, και κόκορα με μακαρόνια σιουφιχτά. Στα δυνατά σημεία του μενού φιγουράρουν επίσης τα μαραθοπιτάκια και τα μυζηθροπιτάκια, το σταμναγκάθι, τα αυγά με στάκα και ο ντάκος με μυζήθρα –οι λάτρεις της… εξαθηναϊσμένης εκδοχής με την φέτα, βέβαια, έχετε και αυτή την επιλογή. 

Μιτάτο 
Αχιλλέως 23, Ίλιον, τηλ.: 210 2619629
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ
Τιμές: 12-15€ το άτομο

Ίσως το πιο οικονομικό κρητικό ταβερνάκι στην πόλη, σερβίρει λαχταριστές λιχουδιές και φιλοξενεί γλέντια με παραδοσιακή κρητική μουσική κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε, είναι το γαμοπίλαφο, το απάκι, το αντικριστό αρνάκι (καλύτερο θα βρείτε πιθανότατα μόνο στην Κρήτη), τα μυζηθροπιτάκια και το λουκάνικο με πράσο. Συνοδεύεται με την απαραίτητη τσικουδιά, που έρχεται… γραμμή από την Κρήτη, ενώ για το τέλος θυμηθείτε ότι το ρακόμελο είναι εξαιρετικό. 

Σπιναλόγκα 
Δραγατσανίου 36, Πειραιάς, τηλ.: 210 4110020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, μόνο βράδυ. Κυριακές και το μεσημέρι
Τιμές: 20-25€ το άτομο
Στεγάζεται σε μια παλιά αποθήκη κοντά στο λιμάνι, και διαθέτει έναν πολύ όμορφο χώρο, με πέτρινους τοίχους και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς. Λύρες και λαούτα συνοδεύουν τακτικά το γεύμα σας, ενώ κάθε Τετάρτη εκτός από την ζωντανή μουσική το… πρόγραμμα έχει και φοιτητική βραδιά (για φοιτητές και μη) με πλήρες μενού στα 12€ το άτομο. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Αρκετά μεζεδάκια, «ληξολοΐδια» όπως τα αναφέρουν χαρακτηριστικά, Τσικαλομαγειρέματα και «τσι ώρας». Ξεχωρίζουν το αρνί με σταμναγκάθι, ο κρασάτος κόκορας με σιουφιχτό μακαρόνι, το σφουγγάτο (κρητική ομελέτα με κολοκύθι, ντομάτα και πατάτες) και η στάκα με αυγά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v