Μεζεδοπαντοπωλεία: Γεύσεις και αγορές Ελλάδας

Από το Ηράκλειο Κρήτης μέχρι το Λονδίνο και από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη εξερευνούμε την νέα τάση των ελληνικών μεζεδο-παντοπωλείων.
Μεζεδοπαντοπωλεία: Γεύσεις και αγορές Ελλάδας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Μεζεδό τι;»

Θα γίνουμε πιο σαφείς γιατί ο τίτλος πιθανώς να σας ξένισε. Επισκέπτεστε ένα ποιοτικό εστιατόριο/μεζεδοπωλείο και εντυπωσιάζεστε από τις πρώτες ύλες των πιάτων, τόσο που θέλετε να πάρετε και μερικές… πακέτο για να τις ενσωματώσετε στις δικές σας συνταγές. Μέχρι πρότινος δεν θα μπορούσατε να το κάνετε γιατί η αθάνατη ελληνική νομοθεσία δεν επέτρεπε να «λειτουργούν» με το ίδιο ΑΦΜ κατάστημα εστίασης και πώλησης προϊόντων.

Όμως πλέον το επιτρέπει και κάπως έτσι η Ελλάδα (και το εξωτερικό) γεμίζει από εστιατόρια/μεζεδοπωλεία – παντοπωλεία, τα οποία αφ’ ενός σερβίρουν παραδοσιακές σπεσιαλιτέ με εκλεκτές πρώτες ύλες από έλληνες μικροπαραγωγούς, αφ’ ετέρου σε ξεχωριστό χώρο πουλούν αυτές τις πρώτες ύλες σε ένα ενσωματωμένο deli-παντοπωλείο. Η ιδέα είναι έξυπνη, τείνει να γίνει γαστρονομική μόδα και – το κυριότερο – ενισχύει με τον πλέον ιδανικό τρόπο τους νέους παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να χαίρουν διεθνούς απήχησης.

Life Godess: London calling


Είναι Γενάρης του 2013 και στην καρδιά του Λονδίνου τρεις Έλληνες... μπακαλόγατοι ξεκινούν το δικό τους ταξίδι προς την επιτυχία ανοίγοντας ένα deli παντοπωλείο εστιατόριο με ελληνικά παραδοσιακά πιάτα.

«Δουλεύαμε την ιδέα στο μυαλό μας για χρόνια, κάνοντας έρευνα αγοράς στην Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα, γνωρίζοντας παραγωγούς από κοντά και σχεδιάζοντας την εταιρική μας ταυτότητα μαζί με τους Beetroot», λέει ο Νίκος Νυφούδης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Γιώργο και τον Ηλία Κουλακιώτη είναι υπεύθυνοι για το Life Godess στην Store Street. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα ελληνικό παντοπωλείο όπως αυτό ήταν παλιά στο ελληνικό χωριό. Ένας χώρος δηλαδή όπου κάποιος μπορεί να ψωνίσει τις πρώτες ύλες για να μαγειρέψει σπίτι ή να πιει ένα τσίπουρο και να μάθει τα νέα του χωριού, να συναντήσει φίλους και γνωστούς και να δοκιμάσει ντόπια προϊόντα. Ακόμα πειραματιζόμαστε, δεν είναι τυχαίο ότι ανεβάσαμε στο Λονδίνο σε μικρές ποσότητες αγκινάρες Σύρου ή κάπαρη Σαντορίνης, προϊόντα τα οποία δεν αποφέρουν κέρδος αλλά έχουν ως στόχο την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας. Δεν θέλουμε ένα μαγαζί που να πουλάει την Ελλάδα, αλλά τα προϊόντα της», εξηγεί ο Νίκος.

Η κάβα του μαγαζιού είναι ίσως η πλουσιότερη ελληνική κάβα σε χώρα του εξωτερικού με περισσότερες από εξήντα ετικέτες, σε τιμές που αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες ελληνικές κερδίζουν κατά κράτος. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε και για το κρασί μια αγορά. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και το κακό που έκανε το κακής ποιότητας χύμα ελληνικό κρασί για εύκολο κέρδος και πωλήσεις. Το ελληνικό κρασί είναι καταδικασμένο στην αφάνεια, όμως κάνουμε τεράστια προσπάθεια να βγάλουμε προς τα έξω το ποιοτικό ελληνικό κρασί που δεν είναι φτηνό, όμως δεν είναι και πανάκριβο», εξηγεί ο ίδιος.

Προ κρίσης, οι Έλληνες παραγωγοί δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ένα κατάστημα του εξωτερικού, σύμφωνα με τον Νίκο. «Δεν υπήρχε ενθουσιασμός, δεν είχε μπει η ελληνική παραγωγή σε αυτήν την λογική των εξαγωγών, του να βγούμε προς τα έξω με μια καλύτερη ετικέτα και αισθητική. Όταν ξεκινήσαμε μας αναζήτησαν εκείνοι. Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον πολύ πιο ώριμος», παρατηρεί.

Στο κατάστημα των τριών συνεταίρων οι Άγγλοι αλλά και οι Έλληνες του Λονδίνου βρίσκουν φασόλια Πρεσπών και γεύονται την παραδοσιακή φασολάδα, δοκιμάζουν εκλεκτό ρύζι Θεσσαλονίκης στα γεμιστά, μαρμελάδες από όλη την Ελλάδα στα γλυκά, μέλι από το Ζάλογγο και την Εύβοια, βουβαλίσια ζυμαρικά από την Ήπειρο, κάπαρη Σαντορίνης, φέτα από όλη σχεδόν την Ελλάδα και ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι. «Η γενικότερη φιλοσοφία μας είναι το private label. Δεν θέλουμε να πνίξουμε τον παραγωγό, αλλά να τον προβάλλουμε», καταλήγει.

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας του Life Godess είναι η διαπραγμάτευση ενός ακόμη χώρου στο Λονδίνο για τη δημιουργία ενός πειραματικού εστιατορίου – wine/ cocktail restaurant και οι μετακλήσεις σε αυτό γνωστών Ελλήνων σεφ σε… guest εμφανίσεις. Παράλληλα, υπάρχει στα σχέδιά τους η δημιουργία ενός αντίστοιχου concept στην Σαντορίνη, καθώς όπως λέει ο Νίκος «είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού».

Info: 29 Store Street, WC1E 7BS Λονδίνο, τηλ: 02076372401 - 07845510725 - 00306932902034

Έργον: Από τη Θεσσαλονίκη με μεράκι

Από το 2007 το «πάλευαν» στο μυαλό τους τα αδέρφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης για να φτιάξουν ένα brandname – «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα υπάρχουν ελληνικά προϊόντα με αξιοπιστία, η οποία θα τους ανοίγει δρόμους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα κατάφεραν τον ίδιο κιόλας χρόνο, ενώ τέσσερα χρόνια μετά άνοιξαν το πρώτο παντοπωλείο «Έργον» στην Θεσσαλονίκη.

«Η ιδέα πήγε πολύ καλά και αφού γνωρίσαμε στη Χαλκιδική τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, βρήκαμε έναν χώρο στο ξενοδοχείο Sani Resort και στήσαμε εκεί το πρώτο μεζεδοπαντοπωλείο Έργον, το οποίο περιλάμβανε μπακάλικο και μεζεδοπωλείο στον ίδιο χώρο», λέει ο Γιώργος.

Σήμερα το «Έργον» έχει αποκτήσει αδερφάκια στη Ρόδο, τη Σκιάθο, την Μύκονο και το μεγαλύτερο εξ’ αυτών στην Αθήνα, σερβίροντας τις δημιουργίες του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου και πουλώντας προϊόντα ελληνικής παραγωγής με το brandname της εταιρείας. Σε λίγες ημέρες μάλιστα, πρόκειται να ανοίξει και το πρώτο μαγαζί των δύο αδερφών στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά τα πιάτα, όλα βασίζονται πάνω σε αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η εξαιρετική φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια Σαντορίνης και σύγκλινο Μάνης, η αλοιφή Σολωμού, γραβιέρα Νάξου με χαλουπάλευρο, βρώμη και παπαρουνόσπορο, το μαύρο τζατζίκι, η στάκα με αυγά, το ριζότο καρολίνα Σερρών με σπανάκι και η σιτεμένη μοσχαρίσια μπριζόλα με τρούφα Πίνδου. Οι τιμές στα μεζεδοπωλεία δεν ξεπερνούν τα 25€ ανά άτομο με κρασί.

«Θέλουμε να ανοίξουμε «Έργον» σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και θέλουμε το «Έργον» να χρησιμοποιείται ως πιστοποίηση για τους Έλληνες παραγωγούς. Δεν τους κρύβουμε, τους τιμάμε και τους αναγράφουμε στις ετικέτες μας», εξηγεί ο Γιώργος.

Info: Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, 2106200821.

Μια ΣυλλοΓή γεύσεων στην Κρήτη

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη και για την ακρίβεια στα κρητικά. Η εκπληκτική κουζίνα και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρήσσας γης, σε καμία περίπτωση δεν θα άφηναν την Κρήτη μετέωρη στην νέα αυτή τάση.

Στο πανέμορφο Ηράκλειο, τα αδέρφια Σαμαριτάκη έφτιαξαν τον περασμένο Ιούνιο έναν μοντέρνο χώρο στον οποίο ντόπιοι και τουρίστες δοκιμάζουν εκλεκτές γεύσεις από την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα και προμηθεύονται πρώτες ύλες από μια μεγάλη γκάμα Ελλήνων παραγωγών.

«Την ιδέα για το μαγαζί την δουλεύαμε πολλά χρόνια στο μυαλό μας, μιας και είμαστε αρκετό καιρό στον χώρο της εστίασης. Σε ένα άλλο μαγαζί που έχουμε στην παραδοσιακή αγορά του Ηρακλείου, οι τουρίστες και οι επισκέπτες μας ζητούσαν συνεχώς αν μπορούν να αγοράσουν τις γεύσεις που δοκίμαζαν σε αυτό. Ήμασταν ανήσυχοι, ταξιδέψαμε, είδαμε αντίστοιχες ιδέες στο εξωτερικό, κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, και καταλήξαμε να το κάνουμε.

»Ψαχνόμασταν ένα χρόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη για να βρούμε γεύσεις από μικρούς παραγωγούς, φτιαγμένες με πολύ αγάπη και μεράκι. Αποφύγαμε τα τυποποιημένα και βιομηχανικά προϊόντα και επιλέξαμε παραδοσιακούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα με μοντέρνα νοοτροπία, όμως παραδοσιακή φιλοσοφία», λέει ο Στέφανος Σαμαριτάκης.

Στο εστιατόριο και το παντοπωλείο της ΣυλλοΓής βρίσκει κανείς, μεταξύ άλλων, τόνο Αλοννήσου, μανιτάρια από την Ήπειρο, αλλαντικά Μιράν, κρητικά λουκάνικά, παραδοσιακό απάκι και σύγκλινο Κρήτης, τυριά από το νησί και από όλη την Ελλάδα και δεκάδες παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Στα πιάτα που σερβίρονται στο εστιατόριο ο κατάλογος είναι ευέλικτος και ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή. «Μαγειρεύουμε καθημερινά έξι με επτά πιάτα, τα οποία έχουν μία ή περισσότερες πρώτες ύλες από τα ράφια μας. Χρησιμοποιούμε κρητική κουζίνα, αλλά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή της. Φτιάχνουμε δηλαδή το σπιτικό φαγητό, το μαμαδίσιο αλλά κάνουμε καινούργιες προτάσεις, δημιουργώντας με παραδοσιακά προϊόντα νέες συνταγές», εξηγεί ο Στέφανος.

Ο ελληνικός χαρακτήρας των πιάτων συνεχίζεται στα κρασιά, τις μπύρες, ακόμα και τα αναψυκτικά. «Δουλεύουμε μόνο ελληνικά κρασιά και αναψυκτικά όπως η ΕΨΑ, μπύρες Septem και Alpha βαρέλι, τσίπουρο και ψημένη ρακή, κρητικούς αμπελώνες και προτιμούμε κυρίως όχι μόνο ελληνική παραγωγή στο κρασί, αλλά και ελληνικές ποικιλίες», προσθέτει ο ίδιος.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μέχρι στιγμής άκρως ενθαρρυντική, κάτι που κάνει τα δύο αδέρφια και τους συνεταίρους τους να θέλουν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δράση δημιουργώντας και μια αντίστοιχη ιστοσελίδα όπου ο κόσμος θα μπορεί να προμηθεύεται τα προϊόντα online. «Θέλουμε να το ταξιδέψουμε αυτό το μαγαζί εντός και εκτός Ελλάδας. Να είμαστε καλά, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι ένα μαγαζί που μπορεί να σταθεί άξια στην Αθήνα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να ξεφύγει ο κόσμος από τα πανάκριβα και αποστασιοποιημένα gourmet εστιατόρια. Έρχεσαι, δοκιμάζεις, τρως, μας προτείνεις προϊόντα και συνταγές και εμείς στις δίνουμε για να τις ετοιμάσεις σπίτι του. Έχει μέλλον ο συγκεκριμένος χώρος», καταλήγει ο Στέφανος.

Γαστρονομική Σκάντζα στη Κηφισιά

Ένα μόλις μήνα μετρά το παρεΐστικο αυτό μαγειρείο στην Κηφισιά και δεν δυσκολεύτηκε να κατακτήσει το κοινό της πόλης που πραγματοποιεί… παρέλαση τα Παρασκευοσαββατοκύριακα για να δοκιμάσει τις παραδοσιακές γεύσεις υπό την επιμέλεια της Κωνσταντίνας Αθανασίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αφού χορτάσει παράδοση μπορεί να αγοράσει τα καλούδια του παντοπωλείου που έχει στηθεί σε ξεχωριστό χώρο σε συνεργασία με το iCookGreek.

«Είναι τα ποιοτικά προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς που δοκιμάζουν στα πιάτα μας. Μπορούν να τα αγοράσουν και να φτιάξουν στο σπίτι τους τις συνταγές με βάση τις εξαιρετικές πρώτες ύλες», λέει η κ. Αθανασίου, η οποία ασχολείται χρόνια με την έκδοση βιβλίων μαγειρικής και την διανομή ελληνικών προϊόντων.

«Είναι μια πολύ καλή ιδέα καθώς ο πελάτης μπορεί να γνωρίσει τα ελληνικά προϊόντα, να τα αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις μικρές ελληνικές παραγωγές αρκετές από τις οποίες εξελίσσουν την δυναμική τους. Ο κόσμος έχει στραφεί στο καλό και στο ελληνικό, θέλει καλές τιμές και φιλικό σέρβις. Αυτά είναι και τα συν του μαγαζιού μας», προσθέτει η ίδια.

Τι δοκιμάζουμε εδώ; Από σφακιανόπιτες, κεφτεδάκια, γίγαντες Καστοριάς με σάλτσα ντομάτας, πίτες ηπειρώτικες, μέχρι ντολμαδάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες, γιαούρτ ταβά με αρνί από Μακεδονία, παπουτσάκια, μπριάμ Πελοποννήσου, χοιρινό πρασοσέλινο, μακαρόνια με κιμά. Οι τιμές είναι, παραδόξως λόγω περιοχής, άκρως προσιτές (περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί).

Στα μελλοντικά σχέδια της «Σκάντζας» όπως μας λέει η κ. Αθανασίου είναι η περαιτέρω στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. «Θέλουμε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν γνωστά και να αγαπηθούν. Να προτιμώνται και από τους Έλληνες και από τους ξένους. Προς το παρόν, σκεφτόμαστε να εκδώσουμε ένα βιβλίο με τις συνταγές τις Σκάντζας», λέει η ίδια.

Info: Αγ. Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ.210 6231522, Δευτέρα κλειστά
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v