Δύση με… γεύση: Εστιατόρια και ταβερνάκια στα δυτικά

Τα παρεΐστικα μεζεδοπωλεία και οι τιμές-έκπληξη αποτελούν τον κανόνα στα δυτικά προάστια. Τρώμε (και πίνουμε) σε έξι από τα πιο νόστιμα στέκια τους.
Δύση με… γεύση: Εστιατόρια και ταβερνάκια στα δυτικά
της Ηρώς Κουνάδη

Το έχετε προσέξει κι εσείς; Όσο τα μπαρ ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, κρατώντας το κέντρο στην κορυφή (και με διαφορά) των προορισμών για ποτό στην Αθήνα, τόσο οι γευστικές πιάτσες απομακρύνονται προς τα προάστια, «αναγκάζοντας» τους καλοφαγάδες να ανακαλύπτουν συνεχώς νέες γειτονιές, εκτός των στενών ορίων του κέντρου. Σε αυτή την παράδοση, τα δυτικά προάστια διεκδικούν –μαζί με το Χαλάνδρι– τα σκήπτρα του απόλυτου γευστικού προορισμού: Με παραδοσιακά αλλά και νέο-ταβερνάκια, με μοντέρνα εστιατόρια και γαστρονομικές προτάσεις έκπληξη.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πρώτες μας έξι νόστιμες στάσεις στην άγρια (αθηναϊκή) Δύση κατευθυνόμαστε για άλλη μια φορά προς δυσμάς και πιάνουμε τραπέζι σε άλλα έξι νόστιμα ταβερνάκια και εστιατόρια. 

Χταποδάκι
Παρασκευοπούλου 44, Περιστέρι, τηλ.: 210 5789840

Ίσως ένα από τα ομορφότερα τσιπουράδικα-ουζερί που έχουμε επισκεφθεί στην Αθήνα, το πολύχρωμο Χταποδάκι απλώνει τώρα το καλοκαίρι τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του και σερβίρει λαχταριστούς (θαλασσινούς κατά βάση) μεζέδες σε πολύ καλές τιμές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μαυρομάτικα φασόλια με καβούρι, τους χταποδοκεφτέδες, το κριθαρότο με θαλασσινά, τη ρεγκοσαλάτα και τα μύδια Χιλιαδούς, με σάλτσα από μουστάρδα και φέτα. Εννοείται πως συνοδεύουμε πάντα με ουζάκι ή τσίπουρο. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο –προτιμήστε να έρθετε με παρέα άνω των δύο ατόμων, για να δοκιμάσετε περισσότερα από τα μικρά πιάτα-μεζεδάκια, στη λογική των οποίων βασίζεται εν πολλοίς το μενού. 

Χαλάλι
Κύπρου 86, Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5757402

Ένας όμορφος εσωτερικός χώρος με ξύλινα πατώματα και λευκές καρέκλες, και μια απλώς συμπαθητική αυλίτσα για τα καλοκαίρια συναποτελούν αυτό το τίμιο μεζεδοπωλείο στο Μπουρνάζι. Εδώ θα δοκιμάσετε μεζεδάκια όπως φάβα Σαντορινιά, ντοματοκεφτέδες, μπουρεκάκια με κιμά και μελιτζάνα και χαλούμι ψητό στα κάρβουνα. Ο κατάλογος συνεχίζει με μαγειρευτά (μας αρέσει το χουνκιάρ μπεγιεντί) αλλά το πραγματικό χιτ του μενού του είναι η σχάρα, με το κεμπάπ και το θρακάτο κοτόπουλο να κερδίζουν τις εντυπώσεις των ορκισμένων κρεατοφάγων. Υπάρχουν, τέλος, και λίγες αλλά καλές θαλασσινές νοστιμιές, για τους νοσταλγούς της αλμύρας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως παρέας και παραγγελίας. 

Ρακαδημία
Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5909809

Παντρεύει έξυπνα το βιομηχανικό design με την παράδοση στο εσωτερικό του, απλώνει και τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο και πλημμυρίζει σχεδόν κάθε βράδυ από παρέες που ορκίζονται στην χαλαρή του ατμόσφαιρα και τους πεντανόστιμους μεζέδες. Η κουζίνα δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στην κρητική παράδοση, αλλά δε μένει εκεί: Πέρα από τους εξαιρετικούς χοχλιούς και το πολύ καλό απάκι, θα δοκιμάσετε επίσης λουκουμάδες τυριών, μπουρεκάκια με παστουρμά και τυρί, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα, σουτζουκάκια σμυρναίικα και αρνάκι κλέφτικο. Συνοδεύετε απαραιτήτως με απόσταγμα –διαθέτει ποικιλία ρακής, τσίπουρου και ούζου από όλη την Ελλάδα– και πληρώνετε το πολύ 15€ το άτομο. 

Ο Τάσος
Μεγ. Αλεξάνδρου & Νέστου, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5616106

Ταβέρνα από τα παλιά (από τα πολύ παλιά για την ακρίβεια, λειτουργεί από το 1967) με όμορφη αυλίτσα και τεράστιο εσωτερικό χώρο, σερβίρει τίμιες γεύσεις σε γενναίες μερίδες και πολύ καλές τιμές. Φημίζεται στους κατοίκους των γύρω περιοχών για τα παϊδάκια, το γουρουνόπουλο στη σούβλα και το κοντοσούβλι του, ενώ τα ορεκτικά παίζουν στην κατηγορία «συνοδευτικά» (φέτα, τζατζίκι, άριστες τηγανιτές πατάτες με τριμμένη φέτα, κολοκυθάκια τηγανιτά και πάει λέγοντας) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι προσεγμένα και νοστιμότατα. Το κέρασμα στο τέλος εμπίπτει στην κατηγορία «υπερπαραγωγή» (οι λουκουμάδες είναι απλώς εξαιρετικοί) και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο. Αν έχετε πιτσιρίκια, σημειώστε ότι διαθέτει και μια μικρή παιδική χαρά δίπλα στη λουλουδιασμένη αυλίτσα. 

Ανυφαντού των Γεύσεων
Ιφιγενείας 7, Καματερό, τηλ.: 210 2315556

Κρήτης… συνέχεια, σε ένα από τα κρυμμένα μυστικά των δυτικών προαστίων που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια και διαρρέει. Πιάνουμε τραπεζάκι στην όμορφη ροζ αυλίτσα με τους φοίνικες και τις καλαμένιες ομπρέλες, και παραγγέλνουμε αρνάκι οφτό, σαλάτα με σταμναγκάθι, καλτσούνια, απάκι, μαραθοπιτάκια, γεμιστούς κολοκυθανθούς με γιαούρτι, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές και αρνάκι αντικρυστό. Συνοδεύουμε με το δικό τους (δυνατό!) κρασί και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο. 

Το Δράμι
Σίφνου 4 & Χανίων 47, Αγ. Βαρβάρα, τηλ.: 210 5625300

Μεζεδοπωλείο-θρύλος εδώ και λίγα χρόνια στην Αγία Βαρβάρα, με την κλασική πια διακόσμηση παλιού παντοπωλείου/μπακάλικου, και φερ φορζέ τραπεζάκια και καρέκλες έξω, πλάι στις φυλλωσιές της μικρής πλατείας που το φιλοξενεί. Ποντάρει κατά κύριο λόγο στα μεζεδάκια του, και τις πρώτες ύλες που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας (κρέας από το Κιλκίς, σύγκλινο από τη Μάνη, καβουρμάς από τη Θράκη, γραβιέρα από την Κρήτη και πάει λέγοντας) και στις μικρασιατικές επιρροές της κουζίνας του. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μποχτσαδάκια (μοσχαράκι τυλιγμένο με καπνιστό τυρί Μετσόβου και λιαστή ντομάτα), τη σαλάτα Δράμι με ψητά λαχανικά και κεφαλογραβιέρα, και τα κεφτεδάκια με δυόσμο που σερβίρονται με φρέσκιες ντομάτες και σως pesto. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v