Μπυραρίες στη Θεσσαλονίκη: Βρήκαμε τον «αφρό»

Από τα Λαδάδικα μέχρι την Καλαμαριά και από την Ολύμπου ως την παραλία, εντοπίζουμε οκτώ μπυραρίες για να απολαύσουμε παγωμένη μπύρα στη Θεσσαλονίκη.
Μπυραρίες στη Θεσσαλονίκη: Βρήκαμε τον «αφρό»
του Γιώργου Κόκουβα

Οι φίλοι του ζύθου στην Θεσσαλονίκη είναι αναπάντεχα πολλοί. Τόσοι ώστε να αναλογούν στον κάθε κάτοικο περισσότερες μπυραρίες ίσως από κάθε άλλη ελληνική πόλη. Μέσα από τις δεκάδες μπυραρίες στην σκιά του Λευκού Πύργου, ξεχωρίζουμε οκτώ αγαπημένες μας γωνιές, που σερβίρουν εκατοντάδες ψαγμένες ετικέτες ζύθου και μας καλούν να αδειάσουμε βαρέλια ολόκληρα μπύρας, συνοδεύοντας τις νόστιμες ποικιλίες τους. 

Beer art 
Λυκούργου 2, Λαδάδικα, τηλ: 2310552103
Μετά την Καλαμαριά, η μπυραρία που έμαθε σε πολλούς Θεσσαλονικείς να πίνουν ζύθο, έφτασε και στο κέντρο της πόλης, σε έναν ωραίο χώρο στα Λαδάδικα, που χωρίζεται στο μπαρ και στο εστιατόριο. Περισσότερες από τριακόσιες ετικέτες αλλά και οκτώ βαρελίσιες υπόσχονται γευσιγνωσίες ζύθου που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού – ανάμεσά τους και πολλές ετικέτες ελληνικών μικροζυθοποιίων. Από τις γεύσεις, μην διστάσετε να παραγγείλετε το απολαυστικό φοντύ τυριών, το λαχταριστό κότσι ή τις μεγάλες ποικιλίες στην «τάβλα». 

Buba Mara 
Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα, τηλ: 2311273313


Δημοφιλέστατη επιλογή, ιδιαίτερα στις τάξεις των φοιτητών-φίλων της μπύρας, η Buba Mara οφείλει το όνομά της σε ένα τραγούδι του Goran Bregovic και τους φανατικούς φίλους της στην εμμονή της στις βαλκανικές γεύσεις. Θα δοκιμάσετε μπύρες όπως οι Zagorka, Ursus, Timisoreana και Efes Pilsen, κρεατοφαγικές γεύσεις από τα Βαλκάνια, και φυσικά θα τα απολαύσετε όλα υπό την ανάλογη μουσική υπόκρουση. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο live βαλκανικής μουσικής με… τρομπέτες, νταούλια και χάλκινα στον φιλόξενο επάνω όροφο. 

Ipanema 
Νικηφόρου Βρεττάκου, Τρίλοφος, τηλ: 2392064970


Χαλαρός, lounge χώρος μέσα, δροσερή αυτοσχέδια αυλή έξω, ωραία θέα αρκετά έξω από το κέντρο της πόλης, κλασική ροκ με τζαζ πινελιές και περίπου εκατό ετικέτες μπύρας και πέντε βαρελίσιες για να διαλέξετε. Απολαύστε τις με τις κλασικές –και ιδιαίτερα οικονομικές- κρεατοποικιλίες και τις ωραιότατες πιτούλες που συνοδεύουν τα λουκάνικα. Ανοιχτή καθημερινά από τις 17.30 και τις Κυριακές από το πρωί. 

Beer Saloon 
Μιχαλακοπούλου 2 και Μιαούλη, Νέα Κρήνη, τηλ: 2310449606


Περίπου 100 ετικέτες και τέσσερα βαρέλια θα συνοδεύσουν άριστα το χορταστικό σας φαγητό στον ωραίο χώρο του πρώην Beer Academy της Καλαμαριάς. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα άνετος, πάντα γεμάτος ευχάριστη βαβούρα από τον κόσμο που σπεύδει να δοκιμάσει τις γεύσεις, χωρίς να δώσει πολλά χρήματα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ατομικό μενού των 8€ που περιλαμβάνει σαλάτα πιάτο λουκάνικου και γλυκό. Η μπύρα προσφέρεται και σε σωλήνα ή… με το μέτρο (ήτοι δεκατρία ποτήρια βαρελίσιας μπύρας, σερβιρισμένες πάνω σε ειδική ξύλινη τάβλα). Δείτε την πλήρη λίστα και το μενού εδώ.  

Extra blatt 
Αλεξάνδρου Σβώλου 46, τηλ: 2310 256900


Βρίσκεται στην ήσυχη γειτονιά της οδού Σβώλου, ακριβώς απέναντι από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και υποδέχεται τους Θεσσαλονικείς καθημερινά από το πρωί σε έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο. Το καλοκαίρι, τα τραπεζάκια του φαρδιού πεζοδρομίου ενδείκνυνται για δροσερή μπυρογνωσία, σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει περισσότερο σε εστιατόριο. Το ίδιο συμβαίνει και με το μενού – παρ’ ότι υπάρχουν οι αναμενόμενες ποικιλίες που παραπέμπουν σε μπυραρία (μεζέδες τυριών, λουκάνικα, πιάτα με αβγά), υπάρχουν και οι μεσογειακές προτάσεις, όπως νόστιμες μακαρονάδες, ριζότο και μπέργκερ σε φυσιολογικές τιμές – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Το Κουρδιστό Γουρούνι 
Αγίας Σοφίας 31, τηλ: 2310274672


Ωραίος, ιστορικός χώρος με ατμόσφαιρα Μεσοπολέμου και τραπεζάκια στη δροσιά του πεζοδρομίου, όπου μπορείτε να απολαύσετε κάποιες από τις δεκάδες ετικέτες μπύρας και καλή ελληνική και διεθνή κουζίνα. Η γευσιγνωσία ξεκινά από νωρίς το πρωί, με αγγλικό πρωινό, και συνεχίζεται από το μεσημέρι με μελωμένο κότσι, πολίτικες γεύσεις, γερμανικά λουκάνικα, ποικιλίες ελληνικών τυριών και μεζέδων, και ολοκληρώνεται με σοκολατένιο αρμενοβίλ, ένα επιδόρπιο που μπορούμε να απολαύσουμε μόνο στη Θεσσαλονίκη. Σημειώστε επίσης πως ακόμη και όσοι δίσταζαν να επισκεφθούν το φιλικότατο Γουρουνάκι εξαιτίας της «ακριβής» φήμης του, μπορούν πλέον να το κάνουν με τα μενού των 10€ που έχει θεσπίσει.  

Gambrinus Τσέχικη Μπυραρία 
Συγγρού 7, Στοά Μαλακοπής, τηλ: 6987151489
Η κλασική τσέχικη μπυραρία της «πιάτσας» της Βαλαωρίτου άλλαξε σπίτι, αλλά δεν πήγε πολύ μακριά: Στην Στοά Μαλακοπής, σερβίρει σε έναν όμορφο, ψηλοτάβανο χώρο με ξύλινους πάγκους, τις δεκάδες διαφορετικές μπύρες με έμφαση στην Τσεχία, αλλά και φρέσκιες ιδέες, όπως κοκτέιλ με μπύρα. Παράλληλα τρέχουν events όπως δανειστική βιβλιοθήκη, «Pig and beer Sundays» και live gigs από ακουστικά σχήματα. Μην χάσετε το ωραιότατο σνίτσελ και τις υπόλοιπες τσεχικές σπεσιαλιτέ που απολαμβάνονται σαν να βρισκόσασταν στην Μεσαιωνική Τσεχία, στα μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια. 

Roquer
Ολύμπου 104, τηλ: 2310282662
Άλλη μια αυθεντική τσέχικη γωνιά βρίσκεται στην ολοζώντανη πιάτσα της Ολύμπου σε έναν χώρο μικρό, αλλά θαυματουργό. Περνάτε τις πράσινες πέργκολες, πιάνετε θέση στα ξύλινα τραπεζάκια, δοκιμάζετε κάποια από τις δεκάδες διαθέσιμες ετικέτες μπύρας, καθώς και μεζέδες όπως λουκάνικο Τσεχίας, πηχτή, σαλάτα Βοημίας και οικονομικότατες μπυρομπουκιές – μεζέδες από 0,50€. Οι βαρελίσιες μπύρες ξεκινούν από τα 2,50€, για να σας επιτρέψουν να κάνετε πραγματικότητα την προτροπή στην είσοδο της μπυραρίας: «Save water. Drink beer».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v